ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"17" грудня 2009 р. м. Київ К-3472/09
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Суддів:
Гончар Л.Я.
Харченка В.В.
Черпіцької Л.Т.
Чалого С.Я.
Бим М.Є.
розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луганська на постанову Луганського окружного адміністративного суду від 29 вересня 2008 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2008 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луганська про визнання дій неправомірними та перерахунок пенсії, –
в с т а н о в и л а :
ОСОБА_1 звернулася з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луганська про визнання дій неправомірними та перерахунок пенсії передбаченої Законом України "Про соціальний захист дітей війни" (2195-15) .
Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 29 вересня 2008 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2008 року, позов задоволено. Визнано протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Луганська, зобов’язано Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Луганська здійснити перерахунок пенсії позивачу з підвищенням її на 30%, як дитині війни, з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року.
Не погоджуючись з судовими рішеннями у справі, Управління Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луганська подало касаційну скаргу, у якій просить скасувати рішення суду першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове, яким відмовити в задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин справи та застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_1 має статус дитини війни та згідно зі ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", має право на щомісячне підвищення на 30% мінімальної пенсії за віком.
Рішення судів попередніх інстанцій мотивовані тим, що відповідно до ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30% мінімальної пенсії за віком. Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 (v0a6p710-07) №6-рп\2007, визнано неконституційним положення п. 12 ст. 71 Закону України "Про Державний бюджет на 2007 рік"щодо зупинення на 2007 рік дії ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни".
Таким чином, суди зробили вірний висновок, що з моменту ухвалення рішення Конституційним судом України відповідач повинен діяти у відповідності з діючою нормою ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни"та здійснювати позивачу доплату до пенси у розмірі встановленому зазначеною нормою Закону, оскільки при розмірі мінімальної пенсії за віком віком, яка підлягає застосуванню при розрахунку 30% доплати до пенсії дітям війни, відповідач повинен виходити з розміру мінімальної пенсії за віком, встановленої ст. 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", так-як, законодавством розмір мінімальної пенсії за віком визначається лише за правилами, передбаченими ст. 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державну пенсійне страхування", іншого нормативно-правового акта, який би визначав цей розмір або встановлював інший розмір, немає.
Відтак, правильним є висновок судів попередніх інстанцій про те, що протиправною є бездіяльність відповідача щодо нездійснення підвищення пенсії за період з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року.
Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 220, 222, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луганська залишити без задоволення, постанову Луганського окружного адміністративного суду від 29 вересня 2008 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2008 року –без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в порядку ст.ст. 237- 239 Кодексу адміністративного судочинства України.