ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 18 квітня 2019 року № 834

Про окремі питання проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України

Центральна виборча комісія постановою від 7 квітня 2019 року № 759 (v0759359-19) постановила призначити повторне голосування з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року на неділю, 21 квітня 2019 року, та включити до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року таких кандидатів на пост Президента України, які у підсумку голосування у день чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року одержали найбільшу кількість голосів виборців: ЗЕЛЕНСЬКИЙ Володимир Олександрович, 1978 року народження, проживає в місті Києві, художній керівник, ТОВ "Квартал 95", безпартійний, суб’єкт висування - ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СЛУГА НАРОДУ"; ПОРОШЕНКО Петро Олексійович, 1965 року народження, проживає в місті Києві, Президент України, безпартійний, cамовисування.
Частина четверта статті 11 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) (далі - Закон) визначає одним з етапів виборчого процесу проведення передвиборної агітації.
Згідно з частиною першою статті 58 Закону (474-14) передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України (254к/96-ВР) та законам України.
Відповідно до частини першої статті 62 Закону (474-14) в разі призначення Центральною виборчою комісією у порядку, встановленому Законом, повторного голосування між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, за рахунок коштів Державного бюджету України (2629-19) , що виділяються на підготовку і проведення виборів, проводяться передвиборні дебати з використанням електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації (теледебати).
За змістом частин другої - п’ятої статті 62 Закону (474-14) теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України (2629-19) проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин.
Теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України (2629-19) транслюються на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України та Першому каналі Національної радіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення. Кандидати на пост Президента України беруть участь у теледебатах особисто. У разі відмови одного з кандидатів на пост Президента України взяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів час надається іншому кандидату на пост Президента України для проведення передвиборної агітації.
Оплата за наданий ефірний час для проведення теледебатів за рахунок коштів Державного бюджету України (2629-19) здійснюється Центральною виборчою комісією в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, за відповідною угодою, що укладається між Центральною виборчою комісією і Національною телекомпанією України.
Проведення теледебатів за рахунок коштів Державного бюджету України (2629-19) , що виділяються на підготовку і проведення виборів, між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, організовується Національною телекомпанією України.
Постановою Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року № 472 (із змінами) затверджено Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України (v0472359-14) (далі - Положення).
Теледебати між кандидатами, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, організовуються та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем повторного голосування на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі з 20 до 21 години тривалістю 60 хвилин безперервного ефірного часу (частина друга статті 62, пункт 1 Положення (v0472359-14) ).
Згідно з пунктом 6 Положення (v0472359-14) кандидати, які беруть участь у теледебатах, не пізніш як за 30 хвилин до початку ефіру прибувають до Національної суспільної телерадіокомпанії України за адресою: вул. Мельникова (нинішня - Іллєнка), 42, м. Київ.
Вибори Президента України є вільними. Виборцям забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні (частина перша статті 6 Закону (474-14) ).
Виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору (частина перша статті 56-1 Закону (474-14) ).
За змістом статті 56-3 Закону (474-14) інформування виборців про передвиборні програми кандидатів на пост Президента України є однією з ключових складових спеціального інформаційного забезпечення виборів.
У засобах масової інформації розповсюджуються повідомлення про проведення 19 квітня 2019 року на стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський" кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, за рахунок коштів їх виборчих фондів заходу передвиборної агітації у формі публічних дебатів.
У зв’язку з цим Комісією 18 квітня 2019 року проведено нараду за участю уповноважених представників кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Зеленського В.О. та Порошенка П.О., а також представників Національної суспільної телерадіокомпанії України. Під час наради уповноваженими представниками кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу підтверджено інформацію про проведення на стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський" 19 квітня 2019 року вказаного заходу передвиборної агітації у формі публічних дебатів між кандидатами на пост Президента України Зеленським В.О. та Порошенком П.О. При цьому було зазначено, що орієнтовним часом закінчення вказаного заходу є 20.00 - 20.30.
Крім того, уповноваженими представниками кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії Зеленського В.О. та Порошенка П.О. поінформовано, що на цей час ведуться переговори стосовно висвітлення агітаційного заходу окремими комерційними каналами мовлення, однак обсяг охоплення території України такою трансляцією невідомий.
У свою чергу представниками Національної суспільної телерадіокомпанії України в ході наради поінформовано про поширення сигналу мовлення суспільно-політичного національного каналу Суспільного телебачення орієнтовно на 93% території України, а також технічну спроможність забезпечення проведення передвиборних теледебатів на вказаному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі 19 квітня 2019 року з 21 до 22 години тривалістю 60 хвилин безперервного ефірного часу. Відповідна позиція також була підтверджена листом Голови правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" З. Аласанії від 18 квітня 2019 року № 01-12/1486.
Кандидати на пост Президента України мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах (пункт 3 частини першої, частина сьома статті 58 Закону (474-14) ).
Однак саме теледебати, проведення яких передбачено частинами першою - п’ятою статті 62 Закону (474-14) за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України (2629-19) , виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, є окремим видом передвиборної агітації, що дає змогу забезпечити виборцям всебічне висвітлення передвиборних програм та позицій кандидатів на пост Президента України.
При цьому відповідно до пункту 2 Положення (v0472359-14) теледебати обов’язково транслюються на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення.
Для трансляції теледебатів іншими каналами мовлення відповідна телерадіоорганізація звертається з письмовою заявою до Національної суспільної телерадіокомпанії України. Національна суспільна телерадіокомпанія України зобов’язана надати телерадіоорганізації, що звернулась із зазначеною заявою, можливість безкоштовної трансляції теледебатів. Витрати, пов’язані з технічним забезпеченням трансляції іншими каналами мовлення, покладаються на телерадіоорганізацію, яка подала заяву.
Зазначене дає можливість забезпечити максимальне охоплення аудиторії по всій території України.
Разом з тим ситуація, що склалася з проведенням заходу передвиборної агітації у формі публічних дебатів між кандидатами на пост Президента України на стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський", який частково збігається з часом, відведеним на проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України (2629-19) , виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, ставить під загрозу проведення останніх та, як наслідок, унеможливлює залучення до такого заходу максимальної телевізійної аудиторії, що може порушити право виборців на доступ до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору.
Згідно з частиною першою статті 2 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) Комісія відповідно до своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України.
Відповідно до частини другої статті 16 указаного Закону (1932-15) Комісія у разі необхідності може за власною ініціативою розглянути та прийняти в установленому цим Законом порядку рішення стосовно, зокрема, організації підготовки та проведення виборів і референдумів та питань, віднесених до повноважень Комісії.
Пунктом 9 частини другої статті 25 Закону (474-14) встановлено, що Центральна виборча комісія, крім питань, передбачених Законом України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , вирішує відповідно до Закону та інших законів України питання використання засобів масової інформації для проведення передвиборної агітації.
Враховуючи викладене, з метою забезпечення проведення передвиборних теледебатів, а також реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, беручи до уваги лист Голови правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" З. Аласанії від 18 квітня 2019 року № 01-12/1486, з огляду на обов’язок Центральної виборчої комісії забезпечити дотримання передбачених Законом України "Про вибори Президента України" принципів і засад виборчого процесу та виборчих процедур, відповідно до статті 6, пункту 9 частини другої статті 25, частини першої статті 56-1, статті 56-3, частин першої - п’ятої статті 62 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , постанови Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року № 472 (v0472359-14) , керуючись статтями 2, 11 - 13, 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Визначити, що теледебати між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України (2629-19) , виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, організовуються та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем повторного голосування, 19 квітня 2019 року, на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі з 21 до 22 години тривалістю 60 хвилин безперервного ефірного часу, за адресою: вул. Юрія Іллєнка, 42, м. Київ.
2. Цю постанову надіслати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, Національній суспільній телерадіокомпанії України, кандидатам на пост Президента України, включеним до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, Зеленському В.О. та Порошенку П.О.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
Т.СЛІПАЧУК