ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
13.06.2017 № 1548/0/15-17

Про утворення Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя та про затвердження Положення про Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя

Частиною першою статті 1 Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII "Про Вищу раду правосуддя" (1798-19) (далі - Закон № 1798-VIII) встановлено, що Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.
Відповідно до частини другої статті 3 Закону № 1798-VIII (1798-19) Вища рада правосуддя з метою реалізації визначених Законом повноважень бере участь у міжнародному співробітництві, у тому числі взаємодіє з іноземними закладами, установами та організаціями з питань правосуддя, може бути членом відповідних міжнародних асоціацій.
Згідно з частиною шостою статті 26 Закону № 1798-VIII (1798-19) Вища рада правосуддя може утворювати органи для виконання повноважень, визначених Конституцією України (254к/96-ВР) , цим Законом та Законом України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) .
Пунктом 4.4 Регламенту Вищої ради правосуддя (vr52_910-17) передбачено, що повноваження інших органів, які створюються Радою для виконання повноважень, визначених Конституцією України (254к/96-ВР) , Законом № 1798-VIII (1798-19) та Законом України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , крім Закону № 1798-VIII, регулюються положеннями та іншими актами, затвердженими рішенням Ради.
Вища рада правосуддя, заслухавши інформацію Голови Вищої ради правосуддя Бенедисюка І.М., керуючись статтею 131 Конституції України (254к/96-ВР) , статтями 3 та 26 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" (1798-19) , Законом України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , ВИРІШИЛА:
1. Утворити Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя.
2. Затвердити Положення про Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя, що додається.
3. Надіслати копії цього рішення Верховному Суду, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, Міністерству закордонних справ України, Раді суддів України, Національній школі суддів України.
4. Покласти забезпечення роботи Міжнародної консультативної ради на секретаріат Вищої ради правосуддя.
Голова Вищої ради правосуддя
І.М. Бенедисюк
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Вищої ради
правосуддя
13.06.2017 № 1548/0/15-17

ПОЛОЖЕННЯ

про Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя

1. Загальні положення

Міжнародна консультативна рада при Вищій раді правосуддя (далі - МКР) - постійно діючий колегіальний дорадчий орган, утворений при Вищій раді правосуддя.
МКР у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , міжнародними договорами, ратифікованими Україною, законами та іншими нормативно-правовими актами України щодо судоустрою і статусу суддів, а також актами органів та установ системи правосуддя України та цим Положенням.
Основним завданням МКР є розвиток і підтримання міжнародних зв'язків між Вищою радою правосуддя, органами й установами системи правосуддя України та іноземних держав, а також міжнародними організаціями з метою впровадження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 - 2020 роки (276/2015) , затвердженої Указом Президента України від 20 травня 2015 року (далі - Стратегія), та виконання інших завдань судової реформи в Україні.

2. Мета та завдання

Метою створення МКР є сприяння Вищій раді правосуддя у діяльності щодо досягнення цілей судової реформи в Україні, а саме: утвердження незалежності судової влади, впровадження принципу верховенства права, здійснення дисциплінарних проваджень стосовно суддів на підставі законодавчих процедур, заснованих на найкращих міжнародних стандартах.
Завданням МКР є налагодження, розвиток та підтримання відносин між національними та іноземними органами та установами системи правосуддя, а також міжнародними організаціями, обмін досвідом, консультативною, експертною, іншою допомогою.
МКР як робочий орган співпрацює з іноземними/міжнародними організаціями, що можуть надавати технічну, матеріальну та методологічну допомогу у розвитку судової влади України.

3. Склад

До складу МКР входять за згодою представники органів юстиції, установ системи правосуддя інших країн, міжнародних об'єднань, міжнародних проектів правової та технічної допомоги, що провадять діяльність у сфері юстиції або/та у сфері судової влади.

4. Обов'язки та права

Для досягнення своєї мети МКР:
1) реалізує на постійній основі відносини іноземних/міжнародних організацій на підставі спільних із Вищою радою правосуддя планів діяльності, укладених на підтримку цілей судової реформи;
2) сприяє встановленню зв'язків національних органів та установ системи правосуддя з іноземними та міжнародними організаціями та приєднанню Вищої ради правосуддя до міжнародних об'єднань рад юстиції, інших міжнародних мереж у галузі юстиції;
3) надає консультативну, експертну, технічну, іншу підтримку Вищій раді правосуддя, органам та установам системи правосуддя з питань їхньої діяльності з метою використання найкращих зразків міжнародного досвіду для реалізації цілей та завдань судової реформи, передбачених Стратегією (276/2015) ;
4) бере участь в організації проведення міжнародних конференцій, семінарів, нарад та інших публічних заходів, які мають на меті впровадження цілей та завдань судової реформи в Україні;
5) забезпечує інформування громадськості та міжнародної спільноти про стан впровадження судової реформи, діяльність судової влади та суміжних правових інститутів в Україні;
6) провадить іншу діяльність у межах повноважень, визначених цим Положенням.

5. Структура

МКР утворюється рішенням Вищої ради правосуддя і діє на постійній основі.
До складу МКР входять голова, заступник голови та члени МКР. Членом МКР може бути представник іноземної, міжнародної установи чи організації, яка співпрацює з національними органами та установами системи правосуддя, надає експертну, консультативну, технічну або матеріальну допомогу з метою розвитку судової влади в Україні.
МКР очолює голова, якого обирають з числа членів МКР шляхом голосування. Головою обирається член МКР, за якого проголосувала проста більшість членів МКР.
Заступник голови обирається з числа членів МКР шляхом голосування. Заступником голови обирається член, за якого проголосувала проста більшість членів МКР.
За результатами голосування складається протокол.

6. Організація роботи

Формою роботи МКР є засідання та інші види публічних заходів, які проводяться за потреби на підставі затвердженого плану діяльності.
Координує діяльність МКР, головує на її засіданнях, скликає та організовує їх підготовку голова МКР. У разі відсутності голови МКР або неможливості виконання ним своїх обов'язків визначені повноваження виконує його заступник або призначений головою МКР член МКР.
З метою матеріально-технічного забезпечення діяльності МКР Вища рада правосуддя може залучати міжнародну технічну допомогу.
Додаток
до Положення про Міжнародну
консультативну раду при Вищій
раді правосуддя

СКЛАД

Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя

1. Уповноважений представник Національної судової адміністрації Литовської Республіки (за згодою).
2. Уповноважений представник Норвезької місії з питань верховенства права в Україні (NORLAU) (за згодою).
3. Уповноважений представник Національного суддівського інституту Канади (за згодою).
4. Уповноважений представник Офісу уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади (за згодою).
5. Уповноважений представник Програми USAID "Нове правосуддя" (за згодою).
6. Уповноважений представник Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні (за згодою).
7. Уповноважений представник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні (за згодою).
8. Уповноважений представник Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" (за згодою).
9. Уповноважений представник Вищої ради суддів та прокурорів Боснії і Герцеговини (за згодою).
10. Уповноважений представник Проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформ в Україні" (за згодою).
11. Уповноважений представник Національної ради судівництва Республіки Польща (за згодою).
12. Уповноважений представник Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) (за згодою).
( Текст взято з сайту Вищої ради правосуддя http://vru.gov.ua )