ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
21.11.2018 N 4902/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула Ваше звернення про отримання індивідуальної податкової консультації щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ (2755-17) ), повідомляє таке.
Згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України (2755-17) .
Згідно статті 291 ПКУ спрощена система оподаткування обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пп. 297.1 ст. 297 ПКУ.
Згідно з п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до платників єдиного податку, які відносяться до:
другої групи, належать фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
- обсяг доходу не перевищує 1 500 000 гривень;
Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;
третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб не обмежена;
- обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.
Підпунктом 291.5 ст. 291 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Слід зазначити, що види діяльності за КВЕД-2010 90.03 - "індивідуальна мистецька діяльність", 47.99 - "інші види роздрібної торгівлі поза магазинами" відсутні в даному переліку.
Відносно оформлення митних декларацій повідомляємо наступне.
В Україні для класифікації товарів використовується Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТ ЗЕД), яка є товарною номенклатурою Митного тарифу України і розроблена на виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань, а саме положень Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів (далі - Конвенція), Договірною стороною якої Україна стала згідно з Указом Президента України "Про приєднання України до Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів" з набуттям усіх прав та зобов’язань, передбачених статтями Конвенції.
Чинна УКТ ЗЕД побудована на основі ГС версії 2012 року та затверджена Законом України "Про Митний тариф України" (584-18) .
Класифікація товарів згідно з УКТ ЗЕД здійснюється з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, які відповідають Основним правилам інтерпретації ГС.
З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТ ЗЕД в Україні запроваджено Пояснення до УКТ ЗЕД, побудовані на основі Пояснень до ГС версії 2012 року та Пояснень до Комбінованої номенклатури Європейського Союзу (далі - КН) і затверджені наказом ДФС від 09.06.2015 р. N 401 (v0401872-15) .
Товарна позиція 9701 УКТ ЗЕД має найменування "Картини, малюнки та пастелі, повністю виконані вручну, за винятком малюнків товарної позиції 4906 та інших готових виробів, розмальованих або декорованих вручну; колажі та аналогічні декоративні зображення".
У пункті "А" пояснень до цієї товарної позиції включаються картини, малюнки та пастелі, повністю виконані вручну, за винятком малюнків товарної позиції 4906 та інших готових виробів, розмальованих або декорованих вручну.
До цієї групи товарів входять картини, малюнки та пастелі (як стародавні, так і сучасні), виконані повністю вручну. Це можуть бути полотна, написані маслом, воском, темперою, акрилом, аквареллю, гуашшю, пастеллю, мініатюри, манускрипти, прикрашені кольоровими малюнками, виконані олівцем малюнки (включаючи малюнки типу "Конте"), малюнки вугіллям або пером тощо, виконані на будь-якому матеріалі.
Оскільки такі роботи повинні бути виконані повністю вручну, товари, одержувані повністю або частково в результаті будь-якого іншого процесу, сюди не включаються, наприклад, картини, виконані на полотні або на іншому матеріалі, одержувані за допомогою фотомеханічного процесу; картини, виконані вручну по контуру або по малюнку, отриманому за допомогою звичайного гравірувального або друкованого процесу; так звані "авторські копії" картин, які одержують за допомогою ряду зліпків або трафаретів, навіть якщо вони визнані справжніми самим художником.
Проте копії картин, незалежно від їх художньої цінності, включаються до цієї групи, якщо вони виконані повністю вручну.
До цієї групи також не включаються:
(a) плани і креслення для промислових, архітектурних або інженерних цілей, що являють собою оригінали, виконані вручну (товарна позиція 4906);
(b) ескізи або малюнки моделей модного одягу, ювелірних виробів, шпалер, тканин, меблі, тощо, що являють собою оригінали, виконані вручну (товарна позиція 4906);
(c) театральні декорації, фон для художніх студій (задники) або аналогічні предмети з розмальованого полотна (товарна позиція 5907 або 9706);
(d) декоровані вручну готові вироби, такі як настінні покриття, що складаються з розмальованих вручну тканин, святкові сувеніри, коробки і скриньки, керамічний посуд (блюда, тарілки, вази тощо), усе це включається до відповідних товарних позицій.
Відповідно п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.