ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
ДОВІДКА
від 5 вересня 2017 року N 48

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя

У засіданні Вищої ради правосуддя взяли участь 17 членів Ради: В. Шапран, М. Худик, Т. Малашенкова, А. Олійник, Н. Волковицька, П. Гречківський, А. Лесько, О. Маловацький, І. Бенедисюк, В. Беляневич, Я. Романюк, А. Мірошниченко, І. Мамонтова, А. Бойко, В. Нежура, В. Комков, А. Овсієнко.

1. Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення суддів на посади до місцевих судів:

Свентуха Віталія Михайловича - на посаду судді Вінницького окружного адміністративного суду;

Щерби Надії Леонідівни - на посаду судді Піщанського районного суду Вінницької області;

Чекменьова Геннадія Анатолійовича - на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду;

Колесниченка Олексія Володимировича - на посаду судді Одеського окружного адміністративного суду;

Майстренко Наталії Миколаївни - на посаду судді Житомирського окружного адміністративного суду;

Жовтана Петра Валерійовича - на посаду судді Комінтернівського районного суду Одеської області.

2. Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у внесенні подання Президентові України про призначення суддів на посади до місцевих судів:

Білика Олександра Володимировича - на посаду судді Голосіївського районного суду міста Києва;

Кицюка Віктора Петровича - на посаду судді Печерського районного суду міста Києва;

Ноздрякова Станіслава Вікторовича - на посаду судді Подільського районного суду міста Києва.

3. Вища рада правосуддя відклала розгляд матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення суддів на посади місцевих судів:

Юрченка Олега Олександровича - на посаду судді Червоноградського міського суду Львівської області;

Бухтіярової Оксани Миколаївни - на посаду судді Дзержинського міського суду Донецької області;

Мельничука Юрія Володимировича - на посаду судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

4. Вища рада правосуддя прийняла рішення про звільнення суддів з посад у зв'язку із поданням заяви про відставку:

Плавич Натальї Дмитрієвни - з посади судді апеляційного суду Одеської області;

Павленко Тетяни Іванівни - з посади судді апеляційного суду Луганської області;

Степаненка Юрія Івановича - з посади судді Кременчуцького районного суду Полтавської області;

Трегубенко Людмили Олексіївни - з посади судді Подільського районного суду міста Києва;

Атаманюка Романа Ілліча - з посади судді Верховинського районного суду Івано-Франківської області;

Горблянського Ярослава Дмитровича - з посади судді апеляційного суду Івано-Франківської області;

Нечитайла Олександра Миколайовича - з посади судді Вищого адміністративного суду України.

5. Вища рада правосуддя прийняла рішення зупинити розгляд матеріалів щодо звільнення у зв'язку із поданням заяви про звільнення за власним бажанням Бойка Юрія Олександровича з посади судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області.

6. Вища рада правосуддя прийняла рішення про звільнення у зв'язку із поданням заяви про звільнення за власним бажанням Шаповал Ольги Сергіївни з посади судді апеляційного суду Запорізької області.

7. Вища рада правосуддя залишила без розгляду матеріали щодо звільнення суддів із посад у зв'язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням:

Рибаєва Олега Аркадійовича - з посади судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області;

Призенка Дмитра Олексійовича - з посади судді Слов'яносербського районного суду Луганської області.

8. Вища рада правосуддя залишила без розгляду матеріали щодо звільнення Рибаєва Олега Аркадійовича з посади судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у зв'язку із закінченням строку, на який його призначено.

9. Вища рада правосуддя залишила без розгляду матеріали щодо звільнення суддів із посад у зв'язку з поданням заяви про відставку:

Чепурного Валерія Петровича - з посади судді Соснівського районного суду міста Черкаси;

Юрчука Михайла Івановича - з посади судді Рівненського апеляційного господарського суду.

10. Вища рада правосуддя ухвалила відкласти розгляд матеріалів щодо звільнення Гураша Михайла Васильовича з посади судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області за загальними обставинами.

11. Вища рада правосуддя відклала розгляд скарги судді Вишгородського районного суду Київської області Войнаренко Людмили Федорівни на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 травня 2017 року N 1037/3дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

12. Вища рада правосуддя відклала розгляд скарги судді Центрального районного суду міста Миколаєва Дірка Івана Івановича на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 24 травня 2017 року N 1250/3дп/15-17 про відмову у притягненні його до дисциплінарної відповідальності.

13. Вища рада правосуддя ухвалила залишити без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 31 травня 2017 року N 1336/2дп/15-17 про притягнення судді Подільського районного суду міста Києва Швиденко Вікторії Анатоліївни до дисциплінарної відповідальності.

14. Вища рада правосуддя відклала розгляд скарги судді Київського окружного адміністративного суду Балаклицького Андрія Івановича на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 26 квітня 2017 року N 996/3дп/15-17 про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

15. За результатами розгляду повідомлення судді господарського суду Закарпатської області Васьковського Олега Вікторовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя Вища рада правосуддя ухвалила звернути увагу Генерального прокурора України на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів відповідно до статей 126, 129 Конституції України і статті 48 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

16. За результатами розгляду повідомлення судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Хомініч Світлани Володимирівни та голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Євтушенка Олексія Івановича про втручання в діяльність судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Хомініч С. В. щодо здійснення правосуддя Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про досудове розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, порушеному у зв'язку з фактичними обставинами, зазначеними у повідомленнях судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Хомініч С. В. та голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Євтушенка О. І.

17. Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у забезпеченні заходів щодо захисту незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням в. о. голови Голопристанського районного суду Херсонської області Ширінської Оксани Харисівни про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя з долученим до нього зверненням зборів суддів цього суду.

18. Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у вжитті заходів щодо захисту незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням голови Роменського міськрайонного суду Сумської області Яковця Олександра Федоровича про втручання в діяльність судді цього суду Глущенко Євгенії Данилівни щодо здійснення правосуддя.

19. Вища рада правосуддя прийняла рішення про збільшення граничної чисельності працівників секретаріату Вищої ради правосуддя та затвердження змін до штатного розпису Вищої ради правосуддя.

20. Вища рада правосуддя прийняла рішення про преміювання державних службовців категорії "А" секретаріату Вищої ради правосуддя за серпень 2017 року.

21. Вища рада правосуддя вирішила врегулювати конфлікт інтересів члена Вищої ради правосуддя Лесько Алли Олексіївни, встановивши, що вона не братиме участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду, та ухваленні відповідних рішень.

22. Вища рада правосуддя вирішила врегулювати конфлікт інтересів члена Вищої ради правосуддя Олійник Алли Сергіївни, встановивши, що вона не братиме участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду, та ухваленні відповідних рішень.

23. Вища рада правосуддя ухвалила рішення про затвердження Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя.

____________