ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
від 1 серпня 2017 року N 2322/0/15-17

Про розподіл рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду

Вища рада правосуддя, розглянувши інформацію Голови Вищої ради правосуддя Бенедисюка І. М. про розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду, встановила:

29 вересня 2016 року набрав чинності Закон України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року N 1402-VIII (далі - Закон). Відповідно до пункту 4 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону протягом шести місяців з дня набрання ним чинності:

1) утворюється Верховний Суд у порядку та у складі, що визначені цим Законом;

2) призначаються судді Верховного Суду за результатами конкурсу, проведеного відповідно до цього Закону.

Частинами першою та другою статті 37 Закону встановлено, що до складу Верховного Суду входять судді у кількості не більше двохсот, у складі Верховного Суду діють Велика Палата Верховного Суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд.

Згідно з частиною шостою статті 19 Закону кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Вища рада юстиції, яка відповідно до підпункту 1 пункту 161 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України до утворення Вищої ради правосуддя здійснювала її повноваження, рішенням від 27 жовтня 2016 року N 3021/0/15-16 погодила визначену Державною судовою адміністрацією України кількість суддів касаційних судів у складі новоутвореного Верховного Суду:

1) Касаційний адміністративний суд - 30;

2) Касаційний господарський суд - 30;

3) Касаційний кримінальний суд - 30;

4) Касаційний цивільний суд - 30.

Відповідно до частин другої та третьої статті 36 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" Вища рада правосуддя ухвалює рішення щодо внесення Президентові України подання про призначення судді на посаду за результатами розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до якої обов'язково додається особова справа (досьє) кандидата на посаду судді. За результатами попереднього розгляду доповідач складає висновок щодо можливості призначення судді на посаду та виносить такий висновок на розгляд Вищої ради правосуддя.

Рішенням Вищої ради юстиції від 30 липня 2015 року N 356/0/15-15 затверджено Положення про автоматизовану систему визначення члена Вищої ради юстиції при здійсненні ним повноважень відповідно до законів України (далі - Положення), яке регулює порядок функціонування у Вищій раді юстиції автоматизованої системи визначення члена Вищої ради юстиції - доповідача при здійсненні ним повноважень відповідно до Конституції та законів України.

Автоматизована система забезпечує об'єктивний та неупереджений розподіл документів між членами Вищої ради юстиції з дотриманням принципу випадковості, у хронологічному порядку надходження документів, рівної їх кількості для кожного члена Вищої ради юстиції з урахуванням коефіцієнтів навантаження (пункт 1.2 Положення).

Згідно з пунктом 1.3 Положення матеріали розподіляються між усіма членами Ради, за винятком скарг щодо дисциплінарних проступків суддів (дисциплінарних скарг), які розподіляються між членами Ради, що входять до складу Дисциплінарних палат.

Пунктом 2.6 Положення передбачено, що особливості автоматизованого розподілу матеріалу визначаються Вищою радою юстиції, про що приймається відповідне рішення, у випадках виявлення значної різниці в кількості розподілених матеріалів для кожного члена Вищої ради юстиції та/або за наявності інших обставин, що унеможливлюють проведення перевірки в розумний строк.

Враховуючи особливості процедури створення Верховного Суду та призначення суддів цього суду, необхідність розгляду у стислі строки рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду, а також рівномірного їх розподілу між членами Вищої ради правосуддя, керуючись статтею 34 Закону України "Про Вищу раду правосуддя", Вища рада правосуддя вирішила:

здійснювати розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду без урахування раніше розподілених матеріалів.

 

Голова Вищої ради правосуддя

І. М. Бенедисюк