ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
від 30 травня 2017 року N 1332/0/15-17

Про затвердження Положення про комісії Вищої ради правосуддя

Відповідно до частини другої статті 26 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" (далі - Закон) для розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів Вища рада правосуддя утворює Дисциплінарні палати.

Частиною шостою зазначеної норми встановлено, що Вища рада правосуддя може утворювати інші органи для виконання повноважень, визначених Конституцією України, Законом та Законом України "Про судоустрій і статус суддів".

Пунктом 4.4 Регламенту Вищої ради правосуддя передбачено, що повноваження інших органів, які створюються Радою для виконання повноважень, визначених Конституцією України, Законом та Законом України "Про судоустрій і статус суддів", крім Закону, регулюються положеннями та іншими актами, затвердженими рішенням Ради.

Вища рада правосуддя, заслухавши заступника Голови Вищої ради правосуддя Беляневича Вадима Едуардовича, керуючись статтею 26 Закону України "Про Вищу раду правосуддя", пунктом 4.4 Регламенту Вищої ради правосуддя, вирішила:

затвердити Положення про комісії Вищої ради правосуддя (додається).

 

Голова
Вищої ради правосуддя

І. М. Бенедисюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Вищої ради правосуддя
13 травня 2017 року N 1332/0/15-17

ПОЛОЖЕННЯ
про комісії Вищої ради правосуддя

I. Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок діяльності комісій Вищої ради правосуддя (далі - комісії, комісія), які утворюються відповідно до частин шостої та сьомої статті 26 Закону України "Про Вищу раду правосуддя".

2. Комісії є колегіальними органами, що діють у Вищій раді правосуддя для здійснення попереднього розгляду та підготовки питань, пов'язаних з реалізацією Вищою радою правосуддя повноважень, визначених Конституцією України, законами України "Про Вищу раду правосуддя" та "Про судоустрій і статус суддів".

II. Утворення та діяльність комісій

3. Згідно з цим Положенням у Вищій раді правосуддя (далі - Рада) створюються постійні комісії для реалізації повноважень тривалого характеру, а також тимчасові та спеціальні комісії для опрацювання окремих питань діяльності Ради. Вид комісії та предмет її діяльності визначаються рішенням Ради про її створення.

4. Рішення про утворення/ліквідацію відповідної комісії, затвердження/зміну її персонального складу, обрання/звільнення голови комісії приймається Радою. Члени Ради можуть входити до складу кількох комісій.

5. Комісії діють у складі голови, секретаря та членів.

6. Секретар комісії обирається членами комісії.

7. Комісії мають право:

одержувати безоплатно від державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та їхніх посадових осіб, а також від громадян та їх об'єднань інформацію, документи і матеріали;

створювати робочі групи, залучати до участі у вивченні окремих питань вчених, фахівців, експертів, зокрема міжнародних, а також працівників центральних і місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

користуватися в установленому порядку відповідними інформаційними базами даних державних органів та іншими технічними засобами.

8. Голова комісії, а за його відсутності секретар комісії:

скликає засідання комісії;

формує проект порядку денного засідання комісії та виносить питання на голосування;

оголошує результати розгляду питань порядку денного;

забезпечує організацію підготовки і підписання протоколів засідань та висновків комісії;

доповідає на засіданнях Ради висновки комісії;

запрошує на засідання вчених, фахівців, експертів, а також посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

координує роботу комісії з діяльністю Ради, інших комісій, Дисциплінарних палат, інших органів Ради;

організовує взаємодію з секретаріатом Ради.

Секретар комісії організовує ведення діловодства комісії.

9. Члени комісій мають право:

ознайомлюватися з матеріалами, що перебувають на розгляді відповідної комісії та Ради;

висловлювати свою позицію під час засідання комісії;

ініціювати скликання засідання комісії;

залучати працівників секретаріату Ради для підготовки питань, що виносяться на розгляд комісій.

Члени комісій зобов'язані:

брати участь у засіданнях комісій, до складу яких вони включені;

готувати проекти рішень (висновки) комісії згідно з дорученнями комісії;

брати участь у прийнятті рішень шляхом голосування;

дотримуватися вимог цього Положення та забезпечувати виконання рішень комісій.

III. Засідання комісій

10. Організаційною формою діяльності комісій є засідання.

11. Засідання комісій скликаються і проводяться їхніми головами за необхідності.

12. Дата проведення засідання комісії та проект порядку денного повідомляються членам комісії не пізніше ніж за 2 робочих дні до засідання.

13. Засідання комісії вважається правомочними, якщо в ньому бере участь не менше двох третин від загального складу комісії.

14. У разі відсутності голови його обов'язки виконує інший член комісії, обраний для головування на відповідному засіданні.

15. Засідання комісій проводяться відкрито. За наявності підстав, визначених законом для призначення закритих судових засідань, Законом України "По Вищу раду правосуддя", а також для розгляду питань, пов'язаних із державною таємницею, мобілізаційною підготовкою, обороною та національною безпекою, може проводитися закрите засідання, про що більшістю від складу відповідної комісії приймається рішення.

16. За результатами розгляду питань комісії приймають висновки, обов'язкові для розгляду Радою під час опрацювання відповідного питання.

17. Висновки комісій приймаються відкритим голосуванням простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів комісії. Член комісії, присутній на засіданні, зобов'язаний висловитись "за" або "проти", не має права утримуватись чи не брати участі в голосуванні, крім випадків, передбачених пунктом 3 частини першої статті 28 Закону України "Про запобігання корупції".

18. Висновки комісії оформляються окремим документом, який підписується присутніми на засіданні членами комісії не пізніше п'яти календарних днів після проведення засідання і зберігається у Раді протягом п'яти років.

19. На засіданні комісії ведеться протокол, який підписується секретарем комісії і зберігається у Раді протягом п'яти років.

IV. Зміни та доповнення

20. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться рішеннями Ради.

____________