ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
від 30 березня 2017 року N 639/0/15-17

Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо затвердження Переліку судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України

Відповідно до статті 129 Конституції України суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

Частина п'ята статті 48 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачає, що незалежність судді забезпечується, зокрема, визначеними законом засобами забезпечення особистої безпеки судді, членів його сім'ї, майна, а також іншими засобами їх правового захисту. Незалежність судді також має забезпечуватись підтриманням громадського порядку в суді, припиненням проявів неповаги до суду, а також охороною приміщень суду.

У підпункті 4 пункту 45 розділу XII Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що Кабінет Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом затвердити вичерпний перелік судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

Державна судова адміністрація України зверталась до Кабінету Міністрів України з листом від 4 серпня 2016 року, в якому на виконання зазначеної норми Закону надала відповідний перелік судів, органів та установ системи правосуддя.

27 жовтня 2016 року керівники органів системи правосуддя, голови Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів, голова Ради суддів України звернулись до Прем'єр-міністра України Гройсмана В. Б. з проханням сприяти затвердженню Кабінетом Міністрів України зазначеного переліку з наданням проекту постанови Кабінету Міністрів України.

Крім того, Державна судова адміністрація України останнім зверненням від 20 березня 2017 року просила вирішити питання, зазначені у попередніх зверненнях.

Водночас до Вищої ради правосуддя надходять звернення суддів та судів щодо тиску на них, порушення порядку в судових засідання з боку присутніх громадян, створення перешкод у відправленні правосуддя.

Зокрема, 17 березня 2007 року до Вищої ради правосуддя надійшло звернення судді Шевченківського районного суду міста Києва Голуб О. А. Суддя зазначає про поведінку осіб, які були присутні в залі судових засідань як вільні слухачі, але в подальшому, почувши, що суд вирішив продовжити підозрюваному термін тримання під вартою, поводилися агресивно, забарикадували вихід із приміщення, чинили тиск на суддю, вимагаючи прийняття іншого рішення.

6 лютого 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення голови Приморського районного суду м. Одеси Кічмаренка С. М. про втручання в діяльність суддів цього суду щодо здійснення правосуддя з боку 20 громадян, які у судовому засіданні 7 грудня 2016 року під час оголошення прокурором обвинувального акта зі зміненим обвинуваченням порушували правила поведінки в суді та громадський порядок, висловлювали образи і погрози, маючи на меті чинити тиск на суд.

Цим та іншим подібним фактам можна було б запобігти завдяки належній охороні приміщень судів, що, однак, наразі неможливо без прийняття Кабінетом Міністрів України відповідного рішення щодо затвердження вичерпного переліку судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України, як це передбачено нормами Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відсутність належної охорони приміщень судів підриває авторитет правосуддя та ставить під загрозу можливість безстороннього та незалежного функціонування судової системи.

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 131 Конституції України Вища рада правосуддя вживає заходів щодо забезпечення незалежності суддів; пунктом 9 частини першої статті 3 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" передбачено, що Рада вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів. Згідно зі статтею 73 цього Закону Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя наділена, зокрема, правом звернення до органів, які уповноважені приймати правові акти, із пропозиціями щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Вища рада правосуддя, керуючись статтями 129, 131 Конституції України, статтями 3, 34, 73 Закону України "Про Вищу раду правосуддя", вирішила:

запропонувати Кабінету Міністрів України невідкладно затвердити Перелік судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

 

Голова
Вищої ради правосуддя

І. М. Бенедисюк