ВИЩА КВАЛІФІКАЦІЙНА КОМІСІЯ СУДДІВ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
від 23 квітня 2015 року

Положення про проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України конкурсу на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів

Розділ I. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (далі - Закон), Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і визначає організаційні засади та порядок проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (далі - Комісія) конкурсу на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів (далі - конкурс).

1.2. У цьому Положенні терміни вживаються у значенні, визначеному в Законі.

1.3. Організаційне забезпечення діяльності Комісії щодо проведення конкурсу здійснює уповноважений структурний підрозділ секретаріату Комісії (далі - уповноважений структурний підрозділ).

Розділ II. Оголошення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді

2.1. З урахуванням облікованої інформації про кількість вакантних посад суддів місцевих судів загальної юрисдикції, Комісія приймає рішення про оголошення проведення конкурсу та визначає дату, час і місце його проведення.

Комісія визначає порядок та строки подання заяви про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів (далі - заява) та, у разі необхідності, умови проведення Комісією конкурсу.

Строки подання кандидатами на посаду судді заяв відповідно до кількості набраних кандидатами балів за результатами кваліфікаційного іспиту визначаються Комісією.

2.2. Оголошення про проведення конкурсу розміщується Комісією на офіційному веб-сайті та публікується у визначених нею друкованих засобах масової інформації не пізніш як за місяць до дня проведення конкурсу.

2.3. Оголошення про проведення конкурсу містить таку інформацію:

- найменування судів, в яких оголошено конкурс на зайняття вакантних посад суддів;

- кількість вакантних посад суддів;

- порядок та строки подання заяв кандидатами;

- умови проведення конкурсу;

- дата, час і місце проведення конкурсу.

Розділ III. Подання заяви про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді

3.1. Кандидат на посаду судді, який перебуває в резерві на заміщення вакантних посад судді та виявив бажання взяти участь у конкурсі, подає до Комісії заяву, написану власноручно (додаток 1).

3.2. Разом із заявою кандидат подає до Комісії документи, визначені умовами проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України конкурсу на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів, затвердженими рішенням Комісії (далі - умови конкурсу).

3.3. Заява та необхідні документи подаються кандидатом особисто до Комісії в одному примірнику за адресою та в строк, що зазначені в оголошенні про конкурс, і за правилами, визначеними умовами конкурсу.

3.4. У визначений Комісією строк у межах оголошеного конкурсу на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції кандидат подає одну заяву про участь у конкурсі для заміщення однієї вакантної посади судді незалежно від спеціалізації суду.

У межах конкурсу відкликання заяви кандидатом для подання іншої заяви про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді іншого місцевого суду не допускається.

3.5. Заява реєструється секретаріатом Комісії. Не пізніше наступного робочого дня інформація про подання заяви кожним кандидатом на зайняття конкретної вакантної посади судді оприлюднюється на офіційному веб-сайті Комісії.

3.6. Подані кандидатом для участі у конкурсі на зайняття вакантної посади судді заява та документи долучаються до особової справи кандидата, яка формується за результатами проходження ним стадій призначення на посаду судді вперше.

3.7. Заява про участь у конкурсі не розглядається у разі порушення кандидатом умов конкурсу визначених Комісією.

Розділ IV. Проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді

4.1. До участі в конкурсі допускаються кандидати, які в повному обсязі виконали вимоги, передбачені цим Положенням та умовами конкурсу.

4.2. Конкурс полягає у доборі для зайняття вакантної посади судді кандидатом, який серед інших учасників конкурсу має вищу позицію за рейтингом та проводиться Комісією з урахуванням затверджених умов конкурсу.

У разі однакової позиції за рейтингом перевагу має кандидат, який набрав більшу кількість балів із виконаного під час відповідного іспиту практичного завдання, яким перевірена його здатність бути суддею за відповідною спеціалізацією, а за однакової кількості балів - кандидат, який має більший стаж роботи в галузі права.

Стаж роботи кандидатів у галузі права визначається Комісією на момент проведення конкурсу.

4.3. Результатом конкурсного добору є прийняття Комісією рішення про надання кандидату рекомендації для призначення його суддею місцевого суду загальної юрисдикції.

Рекомендацією є індивідуальне для кожного кандидата рішення про рекомендування його на посаду судді конкретного місцевого суду, яке відображає об'єктивну інформацію про кандидата, в тому числі щодо проходження цим кандидатом визначених Законом стадій призначення на посаду судді вперше.

Вирішуючи питання про рекомендування кандидата для призначення на посаду судді чи відмову в рекомендуванні, Комісія враховує відомості про кандидата, що отримані протягом строку його перебування в резерві на заміщення вакантних посад суддів.

У разі встановлення невідповідності кандидата вимогам, визначеним законом, Комісія при вирішені питання про рекомендування кандидата для призначення на посаду судді приймає вмотивоване рішення про відмову в рекомендуванні.

4.4. Кандидат, який за результатами конкурсу не став його переможцем, залишається таким, що зарахований до резерву на заміщення вакантних посад суддів, в межах строку дійсності результатів його кваліфікаційного іспиту.

4.5. За результатами конкурсного добору Комісія надсилає до Вищої ради юстиції відповідно до кількості вакантних посад суддів рекомендацію про призначення кандидата суддею. До рекомендації додається особова справа кандидата на посаду судді вперше, яка після розгляду Вищою радою юстиції питання про призначення цього кандидата на посаду судді підлягає поверненню до Комісії.

 

Додаток 1

ЗРАЗОК
заяви про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді місцевого суду загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів

До Вищої кваліфікаційної комісії
суддів України
_____________________________________
                        (повне П. І. Б. кандидата)
_____________________________________
                     (адреса постійного фактичного
                       місця проживання кандидата)
_____________________________________
                    (номери контактних телефонів
                      (в т. ч. мобільного телефону)
_____________________________________
                      (адреса електронної пошти)

ЗАЯВА

Прошу допустити мене до участі в конкурсі на зайняття вакантної посади судді __ (зазначити найменування місцевого суду загальної юрисдикції) __ як такого (таку), що при складенні кваліфікаційного іспиту набрав (ла) __ балів, перебуває в резерві на заміщення вакантних посад суддів і займає ____ позицію в рейтингу, та рекомендувати мене за результатами конкурсного добору для призначення суддею ___ (вказати найменування місцевого суду загальної юрисдикції __).

З вимогами щодо несумісності, визначеними статтею 54 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", ознайомлений (ознайомлена).

Дата

підпис

П. І. Б.

____________