Державні символи Президента

Згідно із Указом Президента України від 29 листопада 1999 року офіційними символами Глави держави є: Прапор (штандарт), Знак Президента, Гербова печатка і Булава.

Прапор (штандарт) Президента являє собою синє квадратне полотнище з зображенням у центрі золотого Знака Княжої Держави Володимира Великого (малого Державного Герба України). Полотнище обрамлене золотою лиштвою і прикрашене золотою бахромою. Древко Прапора (штандарта) дерев'яне, верхівка древка має форму кулі з онікса, яка оздоблена рельєфним накладним орнаментом із жовтого металу.

Знак Президента України має форму орденського ланцюга, який складається з медальйона-підвіски, 6 фініфтевих медальйонів і 12 декоративних ланок, розміщених у відповідній послідовності. Знак Президента виготовлений з жовтого і білого металу, всі його елементи з'єднані між собою фігурними кільцями.

Гербова печатка Президента України має круглу форму. У центрі - зображення малого Державного Герба України, над яким по колу напис "Президент України". Під зображенням малого Державного Герба України - стилізоване зображення знака відзнаки Президента України "Ордена князя Ярослава Мудрого". Гербова печатка Президента України використовується для засвідчення підпису Президента України на грамотах, посвідченнях до президентських відзнак і почесних звань України, а також на посланнях Президента України главам інших держав.

Булава Президента України виготовлена з позолоченого срібла. Руків'я і верхівка Булави прикрашені декоративним орнаментом і оздоблені коштовним камінням.
Футляр до Булави Президента виготовлений з червоного дерева, прикрашений рельєфним зображенням малого Державного Герба України з жовтого металу.
Булава Президента України засвідчує спадкоємність багатовікових історичних традицій українського державотворення.

При подготовке материала использована информация с Официальной страницы Президента