ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 березня 2007 року
м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Співака В.I.,
суддів Білуги С.В.,
Гаманка О.I.,
Заїки М.М.,
Загороднього А.Ф.,
при секретарі Проценко О.О.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу управління Служби безпеки України в Рівненській області на рішення Рівненського міського суду від 25.12.2003р. та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 17.03.2004р. по справі за позовом ОСОБА_1. до управління Служби безпеки України в Рівненській області про перерахунок пенсії, -
встановила:
У жовтні 2003 року ОСОБА_1. звернувся до Рівненського міського суду з позовом до управління Служби безпеки України в Рівненській області про перерахунок пенсії.
Рішенням Рівненського міського суду від 25.12.2003р. позов ОСОБА_1. було задоволено. Стягнуто з управління Служби безпеки України в Рівненській області на користь ОСОБА_1. кошти пенсійного забезпечення в сумі 6 485, 39грн. Зобов'язано управління Служби безпеки України в Рівненській області провести перерахунок пенсії ОСОБА_1., виходячи із суми грошового забезпечення 625, 23грн., визначивши її в розмірі 362, 63грн. щомісячно, починаючи з 01.01.2004р. Стягнуто з управління Служби безпеки України в Рівненській області державне мито в сумі 64, 85грн., в дохід місцевого бюджету.
Ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 17.03.2004р. апеляційну скаргу представника управління Служби безпеки України в Рівненській області було відхилено, а рішення Рівненського міського суду від 25.12.2003р. залишено без змін.
Управління Служби безпеки України в Рівненській області подало касаційну скаргу, в якій просить рішення Рівненського міського суду від 25.12.2003р. та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 17.03.2004р. скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_1.
Перевіривши наведені доводи в касаційній скарзі, рішення судів щодо застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судами першої та апеляційної інстанції було встановлено, що наказом начальника управління Служби безпеки України в Рівненській області № 158-о/с від 30.08.2000р. ОСОБА_1. було звільнено в запас за станом здоров'я згідно ст. 46 "в" Тимчасового положення про проходження військової служби прапорщиками і мічманами. При призначенні пенсії, щомісячні надбавки у розмірі 100 та 50 відсотків грошового забезпечення в залежності від вислуги років, встановлені Указом Президента України "Про грошове забезпечення військовослужбовців та умови оплати праці працівників Служби безпеки України" № 925/96 від 04.10.1996р. (925/96) , були віднесені до додаткових видів грошового забезпечення, що і оскаржується позивачем.
Пунктом 3 Указу Президента України "Про грошове забезпечення військовослужбовців та умови оплати праці працівників Служби безпеки України" № 925/96 від 04.10.1996р. (925/96) передбачено установити щомісячні надбавки військовослужбовцям Служби безпеки України - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення (окладів грошового забезпечення та надбавки за вислугу років), а працівникам - у розмірі 100 відсотків посадових окладів; військовослужбовцям Служби безпеки України, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством України і яких залишено на службі, - у розмірі 50 відсотків окладів грошового забезпечення.
Відповідно до частини 3 статті 43 Закон України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" (2262-12) пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з грошового забезпечення цих військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу. При цьому для обчислення їм пенсій враховуються відповідні оклади за посадою, військовим чи спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання і вчену ступінь, кваліфікацію і умови служби у порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.
Згідно пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992р. № 393 (393-92-п) пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: відповідних окладів за посадою, військовим званням та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням, а також щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням.
Отже, віднесення надбавок, передбачених пунктом 3 Указу Президента України № 925/96 від 04.10.1996р. (925/96) управлінням Служби безпеки України в Рівненській області до щомісячних додаткових видів грошового забезпечення було зроблено правомірно та відповідно до вищенаведеного законодавства.
Обставини справи встановлені судами повно і правильно, але судами невірно застосовано норми матеріального права, а тому судові рішення першої та апеляційної інстанції підлягають скасуванню з постановленням нового рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_1.
Керуючись ст.ст. 212, 220, 222, 223, 229, 230 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів -
постановила:
Касаційну скаргу управління Служби безпеки України в Рівненській області задовольнити.
Рішення Рівненського міського суду від 25.12.2003р. та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 17.03.2004р. по справі за позовом ОСОБА_1до управління Служби безпеки України в Рівненській області про перерахунок пенсії - скасувати.
Постановити нове рішення.
В задоволенні позову ОСОБА_1до управління Служби безпеки України в Рівненській області про перерахунок пенсії відмовити.
Постанова оскарженню не підлягає.
Головуючий В.I. Співак
Судді С.В. Білуга
О.I. Гаманко
М.М. Заїка
А.Ф. Загородній
Згідно з оригіналом Суддя С.В. Білуга