КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа № 22-а-4290/08 
Головуючий у І інстанції – Митрохіна А.В.
Суддя-доповідач Зайцев М.П.
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
25 грудня 2008 року
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs14585754) )
Київський апеляційний адміністративний суд у складі:
головуючого – судді Зайцева М.П.
суддів Коротких А.Ю., Дурицької О.М.
при секретарі Квас О.Я.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва на постанову Господарського суду міста Києва від 09 липня 2007 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційно – промислова фірма "КОРН Лтд" до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва про визнання не чинним рішення №0006922305 від 16.01.2007 року, -
В С Т А Н О В И В :
23 лютого 2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Комерційно – промислова фірма "КОРН Лтд" звернулася в суд з позовом до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва про визнання не чинним рішення №0006922305 від 16.01.2007 року
Постановою Господарського суду міста Києва від 09 липня 2007 року позов задоволено.
Не погоджуючись з прийнятим рішенням відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій він просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову постанову, якою відмовити позивачу у задоволенні його позовних вимог.
Як вбачається з матеріалів справи ДПІ в Голосіївському районі м. Києва 16.01.2007 року видало рішення про застосування штрафних санкцій за № 0006922305 та визначено суму штрафу Товариству в розмірі 96421 грн. 05 коп.
Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно розглянув справу, правильно встановив обставини справи та наданим доказам дав правильну правову оцінку і прийшов до обґрунтованого висновку щодо задоволення позовних вимог.
Відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) місце проведення розрахунків - місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.
Отже, місцем проведення розрахунків є місце, в якому проводяться виключно такі операції:
розрахунки за продані товари (послуги);
зберігаються отримані за товари (послуги) готівкові кошти;
отримання попередньо оплачених товарів (послуг).
При цьому, обов'язковою умовою є те, що кошти мають бути отримані від покупців та за товари (послуги).
Згідно п. 2.8 Постановою НБУ "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" № 637 від 15.12.2004 р. (z0040-05) підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) в межах, що не перевищують установлений ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозділи підприємств - юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб. За відсутності банків готівкова виручка (готівка) для переказу на банківські рахунки підприємства може здаватися до операторів поштового зв'язку та небанківських фінансових установ, які мають ліцензію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на здійснення переказу коштів.
Судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції, щодо застосування даної норми, оскільки каса № 8 використовується для зберігання готівкової виручки.
Однією з особливостей використання даного права є зберігання коштів виключно в касі підприємства, яка в контексті Постанови № 637 (z0040-05) означає приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів. Розмір готівкових коштів, що знаходиться в касі підприємства визначається в касовій книзі.
Відповідачем під час проведення перевірки не було враховано та обставина, що приміщення, в якому розміщено касовий апарат Samsung ER-250 Р (каса №8) не є виключно місцем проведення розрахунків, а відповідно до внутрішніх документів позивача (п. 1 та п. 5 Графіку роботи та функціонування касових вузлів на території авторинку "Центральний"), використовується також в якості приміщення, де також зберігаються готівкові кошти позивача, тобто є касою (межі розмежування каси та місце проведення розрахунків визначені внутрішніми документами товариства). Зазначена особливість передбачала собою можливість наявності в приміщенні поруч з готівковими коштами отриманими в місці проведення розрахунків, коштів каси підприємства (в спеціально відведених для цього місцях визначених внутрішніми документами товариства).
Отже, кошти визначені відповідачем як такі, що не проведені через РРО -19284,21 грн., виходячи з наведеного не знаходились в місці проведення розрахунків, а знаходились в місці передбаченому для зберігання загальної каси товариства.
Доказом того, що виявлена сума не належить до касового апарату, а належить до загальної каси товариства, є дані касової книги за 23.11.2006 р. Зокрема, згідно арк. 28 касової книги на цю дату за позивачем обліковується залишок на початок дня в розмірі 19285,71 грн., що цілком відповідає сумі виявленої під час перевірки представниками ДПІ та кваліфікованої ними як не оприбутковані позивачем грошові кошти.
Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва – залишити без задоволення.
Постанову Господарського суду міста Києва від 09 липня 2007 рок – залишити без змін.
Повний текст ухвали виготовлений 30 грудня 2008 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця з дня складання в повному обсязі, тобто з 31 грудня 2008 року, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя:
Судді: