Суддя першої інстанції Могильницький М.С. 
справа № 2-а-28146/08/0570
Суддя-доповідач Дяченко С.П.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
29 січня 2009року м. Донецьк
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs16539980) )
зал судового засідання №3 у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Дяченко С.П.,
суддів: Сіваченко І.В.,
Нікуліна О.А.
при секретарі судового засідання за участю представників:
позивача
відповідача
Фаліні І.Ю,
Бутусової Л.Т., Скуби О.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу
Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області
на постанову Донецького окружного адміністративного
від
03 грудня 2008 року
по адміністративній справі
№ 2-а-28146/08 (суддя Могильницький М.С.)
за позовом
Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська")
до
Управління Пенсійного Фонду України в . м. Єнакієве Донецької області
про
визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.
ВСТАНОВИЛА:
Державне підприємство "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн. Позивач мотивував вимоги тим, що в період з 31.03.008 року по 29.04.2008 року шахта здійснювала поточні платежі страхових внесків за лютий-квітень 2008 року. У кожному платіжному дорученні зазначено призначення платежу. Між тим, рішенням Пенсійного фонду № 1730 від 20.05.2008 р. на підставі п.2 ч.9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за несвоєчасну сплату (неперерахування) страхових внесків до підприємства були застосовані фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн за період з 20 лютого 2008 року по 29 квітня 2008 року. Позивач вважає, дії відповідача такими, що не відповідають діючому законодавству; просить скасувати вказане рішення.
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 03.12.2008 року позов Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська") задоволено. Визнано недійсним рішення управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області винесене відносно Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) № 1730 від 20.05.2008 р. про стягнення суми штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн. Стягнуто з Державного бюджету України на користь Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) витрати по сплаті судового збору у розмірі 3,40 коп.
Не погодившись з вказаною постановою Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області подало апеляційну скаргу, в якій посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою відмовити позивачу у задовольнити позовні вимог .
При апеляційному перегляді справи, представник позивача просив залишити постанову суду без змін, апеляційну скаргу без задоволення; представник відповідача просив задовольнити вимоги апеляційної скарги, скасувати рішення суду, у задоволенні позовних вимог відмовити.
Колегія суддів заслухавши суддю - доповідача, представників сторін, перевіривши доводи апеляційної скарги, заперечення на неї, встановила наступне:
Закон України "Про загальнообов"зкове державне пенсійне страхування " від 09.07.2003 року № 1058 (1058-15) відповідно до його преамбули визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) та Основ законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування здійснюється за принципами рівноправності щодо виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків та відповідальності суб'єктів системи пенсійного страхування за порушення норм цього Закону (1058-15) , а також невиконання або неналежного виконання покладених на них обов'язків.
Статтею 5 цього Закону визначено, що виключно цим Законом (1058-15) регулюються відносини, які виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, визначаються, зокрема платники страхових внесків, їх права та обов’язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.
Відповідно до п. 2 п. 6 статті 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.
Статтею 18 Закону встановлено, що страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є цільовим загальнообов'язковим платежем і підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.
Страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.
Строки сплати страхових внесків визначені статтею 20 Закону, згідно з якою страхувальники (роботодавці) зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для вищезазначених платників є календарний місяць. Відповідальність за своєчасність, повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування несе страхувальник –роботодавець.
Статтею 5 цього Закону визначено, що виключно цим Законом регулюються відносини, які виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, визначаються, зокрема платники страхових внесків, їх права та обов’язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.
Відповідно до ч. 6 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення відповідного базового періоду, за який вони нараховані..
Судом першої інстанції встановлено,що Державне підприємство "Орджонікідзевугілля"-є юридичною особою, зареєстровано виконавчим комітетом Єнакієвської міської ради Донецької області 03.03.2003 року. Шахта "Єнакієвська" є структурним підрозділом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" .
Відповідно до статті 106 зазначеного Закону, суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у встановлені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, встановлених цією статтею.
При цьому відповідно до частини 5 цієї статті за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарно черговості їх виникнення. У разі коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій .
Як видно з матеріалів справи, позивач своєчасно не сплатив суми страхових внесків ( за період з 20.02.2008 року по 29.04.2008 року), тому рішенням Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області № 1730 від 20.05.2008 р. за несвоєчасну сплату (неперерахування) страхових внесків до підприємства були застосовані фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн за період з 20 лютого 2008 року по 29 квітня 2008 року.
Колегія суддів зазначає, що нарахування фінансових санкцій та пені здійснювалось на підставі облікових даних картки особового розрахунку підприємства, яка формується за даними звітів платника, розрахованих самостійно . Цей механізм зарахування забезпечує рівність платників у питаннях додержання платіжної дисципліни та відповідальності у разі її порушення.
Тільки такий порядок зарахування забезпечує рівність застрахованих осіб у частині зарахування періодів роботи до страхового стажу, у разі якщо страхувальник має борги зі сплати страхових внесків. Тобто, до страхового стажу включаються періоди роботи по мірі сплати боргів у чіткому календарному порядку. Іншого порядку зарахування платежів законодавством передбачено.
При цьому, статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають паво на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з залежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Повноваження, щодо призначення, перерахунку і виплати пенсій громадянам покладені законодавством України виключно на органи Пенсійного фонду України.
Відповідно до статей 24, 42 Закону №1058, складовою частиною, що дає право на призначення, перерахунок пенсій є страховий стаж. Страховий стаж – період,протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Несплата або несвоєчасна сплата в повному обсязі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування посадовими особами підприємств порушують конституційні права найманих працівників та позбавляють їх права на призначення пенсії і відповідний її перерахунок, що суттєво впливає на основне джерело існування, та на забезпечення рівня життя робітників.
З огляду на наведене, колегія суддів зазначає, що суд першої інстанції правильно встановивши обставини справи, допустив невідповідність висновків суду цім обставинам, що є підставою для скасування рішення суду.
Постанова в повному обсязі виготовлена 2 лютого 2009 року.
Керуючись статтями 24, 184, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області - задовольнити.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 03 грудня 2008 року у справі № 2-а-28146/08 за позовом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн., скасувати.
У задоволенні позову Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.,відмовити.
Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення; може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення постанови в повному обсязі.
Головуючий:
Судді
(підпис) Дяченко С.П.
( підпис) Сіваченко І.В.
( підпис) Нікулін О.А.
З оригіналом вірно:
Суддя-доповідач Дяченко С.П.
Суддя першої інстанції Могильницький М.С.
справа № 2-а-28146/08/0570
Суддя-доповідач Дяченко С.П.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
( вступна та резолютивна частина)
29 січня 2009року м. Донецьк
зал судового засідання №3 у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Дяченко С.П.,
суддів: Сіваченко І.В.,
Нікуліна О.А.
при секретарі судового засідання
за участю представників:
позивача
відповідача
Фаліні І.Ю,
Бутусової Л.Т.,
Скуби О.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу
Управління Пенсійного Фонду України в м.Єнакієве Донецької області
на постанову Донецького окружного адміністративного
від
03 грудня 2008 року
по адміністративній справі
№ 2-а-28146/08 (суддя Могильницький М.С.)
за позовом
Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська")
до
Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області
про
визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних
санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області - задовольнити.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 03 грудня 2008 року у справі № 2-а-28146/08 за позовом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн., скасувати.
У задоволенні позову Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.,відмовити.
Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення; може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення постанови в повному обсязі.
Головуючий:
Судді
Дяченко С.П.
Сіваченко І.В.
Нікулін О.А.
Суддя першої інстанції Могильницький М.С.
справа № 2-а-28146/08/0570
Суддя-доповідач Дяченко С.П.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
29 січня 2009року м. Донецьк
зал судового засідання №3 у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Дяченко С.П.,
суддів: Сіваченко І.В.,
Нікуліна О.А.
при секретарі судового засідання
за участю представників:
позивача
відповідача
Фаліні І.Ю,
Бутусової Л.Т.,
Скуби О.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу
Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області
на постанову Донецького окружного адміністративного
від
03 грудня 2008 року
по адміністративній справі
№ 2-а-28146/08 (суддя Могильницький М.С.)
за позовом
Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська")
до
Управління Пенсійного Фонду України в . м. Єнакієве Донецької області
Про
визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних
санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.
ВСТАНОВИЛА:
Державне підприємство "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн. Позивач мотивував вимоги тим, що в період з 31.03.008 року по 29.04.2008 року шахта здійснювала поточні платежі страхових внесків за лютий-квітень 2008 року. У кожному платіжному дорученні зазначено призначення платежу. Між тим, рішенням Пенсійного фонду № 1730 від 20.05.2008 р. на підставі п.2 ч.9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за несвоєчасну сплату (неперерахування) страхових внесків до підприємства були застосовані фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн за період з 20 лютого 2008 року по 29 квітня 2008 року. Позивач вважає, дії відповідача такими, що не відповідають діючому законодавству; просить скасувати вказане рішення.
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 03.12.2008 року позов Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська") задоволено. Визнано недійсним рішення управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області винесене відносно Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) № 1730 від 20.05.2008 р. про стягнення суми штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн. Стягнуто з Державного бюджету України на користь Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) витрати по сплаті судового збору у розмірі 3,40 коп.
Не погодившись з вказаною постановою Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області подало апеляційну скаргу, в якій посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою відмовити позивачу у задовольнити позовні вимог .
При апеляційному перегляді справи, представник позивача просив залишити постанову суду без змін, апеляційну скаргу без задоволення; представник відповідача просив задовольнити вимоги апеляційної скарги, скасувати рішення суду, у задоволенні позовних вимог відмовити.
Колегія суддів заслухавши суддю - доповідача, представників сторін, перевіривши доводи апеляційної скарги, заперечення на неї, встановила наступне:
Закон України "Про загальнообов"зкове державне пенсійне страхування " від 09.07.2003 року № 1058 (1058-15) відповідно до його преамбули визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) та Основ законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування здійснюється за принципами рівноправності щодо виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків та відповідальності суб'єктів системи пенсійного страхування за порушення норм цього Закону (1058-15) , а також невиконання або неналежного виконання покладених на них обов'язків.
Статтею 5 цього Закону визначено, що виключно цим Законом регулюються відносини, які виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, визначаються, зокрема платники страхових внесків, їх права та обов’язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.
Відповідно до п. 2 п. 6 статті 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.
Статтею 18 Закону встановлено, що страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є цільовим загальнообов'язковим платежем і підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.
Страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.
Строки сплати страхових внесків визначені статтею 20 Закону, згідно з якою страхувальники (роботодавці) зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для вищезазначених платників є календарний місяць. Відповідальність за своєчасність, повноту нарахування та сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування несе страхувальник –роботодавець.
Статтею 5 цього Закону визначено, що виключно цим Законом регулюються відносини, які виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, визначаються, зокрема платники страхових внесків, їх права та обов’язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.
Відповідно до ч. 6 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення відповідного базового періоду, за який вони нараховані.
Судом першої інстанції встановлено,що Державне підприємство "Орджонікідзевугілля"-є юридичною особою, зареєстровано виконавчим комітетом Єнакієвської міської ради Донецької області 03.03.2003 року. Шахта "Єнакієвська" є структурним підрозділом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" .
Відповідно до статті 106 зазначеного Закону, суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у встановлені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, встановлених цією статтею.
При цьому відповідно до частини 5 цієї статті за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарно черговості їх виникнення. У разі коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій .
Як видно з матеріалів справи, позивач своєчасно не сплатив суми страхових внесків ( за період з 20.02.2008 року по 29.04.2008 року), тому рішенням Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області № 1730 від 20.05.2008 р. за несвоєчасну сплату (неперерахування) страхових внесків до підприємства були застосовані фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн за період з 20 лютого 2008 року по 29 квітня 2008 року.
Колегія суддів зазначає, що нарахування фінансових санкцій та пені здійснювалось на підставі облікових даних картки особового розрахунку підприємства, яка формується за даними звітів платника, розрахованих самостійно . Цей механізм зарахування забезпечує рівність платників у питаннях додержання платіжної дисципліни та відповідальності у разі її порушення.
Тільки такий порядок зарахування забезпечує рівність застрахованих осіб у частині зарахування періодів роботи до страхового стажу, у разі якщо страхувальник має борги зі сплати страхових внесків. Тобто, до страхового стажу включаються періоди роботи по мірі сплати боргів у чіткому календарному порядку. Іншого порядку зарахування платежів законодавством передбачено.
При цьому, статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають паво на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з залежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Повноваження, щодо призначення, перерахунку і виплати пенсій громадянам покладені законодавством України виключно на органи Пенсійного фонду України.
Відповідно до статей 24, 42 Закону №1058, складовою частиною, що дає право на призначення, перерахунок пенсій є страховий стаж. Страховий стаж – період,протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Несплата або несвоєчасна сплата в повному обсязі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування посадовими особами підприємств порушують конституційні права найманих працівників та позбавляють їх права на призначення пенсії і відповідний її перерахунок, що суттєво впливає на основне джерело існування, та на забезпечення рівня життя робітників.
З огляду на наведене, колегія суддів зазначає, що суд першої інстанції правильно встановивши обставини справи, допустив невідповідність висновків суду цім обставинам, що є підставою для скасування рішення суду.
Постанова в повному обсязі виготовлена 2 лютого 2009 року.
Керуючись статтями 24, 184, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області - задовольнити.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 03 грудня 2008 року у справі № 2-а-28146/08 за позовом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн., скасувати.
У задоволенні позову Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.,відмовити.
Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення; може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення постанови в повному обсязі.
Головуючий:
Судді
Дяченко С.П.
Сіваченко І.В.
Нікулін О.А.
Як видно з матеріалів справи, позивач своєчасно не сплатив суми страхових внесків ( за період з 20.02.2008 року по 29.04.2008 року), тому рішенням Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області № 1730 від 20.05.2008 р. за несвоєчасну сплату (неперерахування) страхових внесків до підприємства були застосовані фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн за період з 20 лютого 2008 року по 29 квітня 2008 року.
Колегія суддів зазначає, що нарахування фінансових санкцій та пені здійснювалось на підставі облікових даних картки особового розрахунку підприємства, яка формується за даними звітів платника, розрахованих самостійно . Цей механізм зарахування забезпечує рівність платників у питаннях додержання платіжної дисципліни та відповідальності у разі її порушення.
Тільки такий порядок зарахування забезпечує рівність застрахованих осіб у частині зарахування періодів роботи до страхового стажу, у разі якщо страхувальник має борги зі сплати страхових внесків. Тобто, до страхового стажу включаються періоди роботи по мірі сплати боргів у чіткому календарному порядку. Іншого порядку зарахування платежів законодавством передбачено.
При цьому, статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають паво на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з залежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Повноваження, щодо призначення, перерахунку і виплати пенсій громадянам покладені законодавством України виключно на органи Пенсійного фонду України.
Відповідно до статей 24, 42 Закону №1058, складовою частиною, що дає право на призначення, перерахунок пенсій є страховий стаж. Страховий стаж – період,протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Несплата або несвоєчасна сплата в повному обсязі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування посадовими особами підприємств порушують конституційні права найманих працівників та позбавляють їх права на призначення пенсії і відповідний її перерахунок, що суттєво впливає на основне джерело існування, та на забезпечення рівня життя робітників.
З огляду на наведене, колегія суддів зазначає, що суд першої інстанції правильно встановивши обставини справи, допустив невідповідність висновків суду цім обставинам, що є підставою для скасування рішення суду.
Постанова в повному обсязі виготовлена 2 лютого 2009 року.
Керуючись статтями 24, 184, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області - задовольнити.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 03 грудня 2008 року у справі № 2-а-28146/08 за позовом Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн., скасувати.
У задоволенні позову Державного підприємства "Орджонікідзевугілля" (Структурний підрозділ "Шахта "Єнакієвська" ) до Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області про області про визнання недійсним та скасування рішення № 1730 від 20.05.2008 року про застосування штрафних санкцій у вигляді стягнення штрафу у розмірі 11 991,80 грн. та нарахування пені у розмірі 3 349,34 грн.,відмовити.
Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення; може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення постанови в повному обсязі.
Головуючий:
Судді
Дяченко С.П.
Сіваченко І.В.
Нікулін О.А.