ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
61064, м.Харків, вул.Володарського, 46 (1 корпус)
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 березня 2009 р.
м. Харків
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs20884541) )
Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі:
Головуючого судді - Мельнікова Л.В.
Суддів - Григоров А.М., Подобайло З.Г.
при секретарі: Холодна Д.С.
за участю:
позивач —ОСОБА_1
представник позивача —ОСОБА_2
представник відповідача —Коломиєць В.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою Управління Служби безпеки України в Полтавській області на постанову Октябрського районного суду м. Полтави від 07 травня 2008 року по справі № 2а-32/08
за позовом ОСОБА_1
до Служби безпеки України та управління Служби безпеки України в Полтавській області
про зобов’язання призначити та виплатити одноразову грошову допомогу,
ВСТАНОВИЛА:
Позивач, ОСОБА_1, звернувся до суду з позовом до відповідачів Служби безпеки України та УСБУ в Полтавській області про зобов'язання призначити та виплатити одноразову грошову допомогу, посилаючись на те, що з 01.09.1991 року по 25.05.2007 року він проходив службу в Службі безпеки України на посадах офіцерського складу та в цей період отримав захворювння, пов'язане з проходженням військової служби та висновком МСЕК йому встановлена третя група інвалідності з 25.04.2007 року зі ступенем втрати професійної працездатності 60%, грошова допомога після закінчення служби не була виплачена, на його звернення, до УСБУ в Полтавській області, в виплаті такої допомоги було відмовлено з посиланням про те,що не існує порядку виплати вказаного роду допомоги. Позивач просив зобов'язати відповідача нарахувти та виплатити йому вказану допомогу, що складає на момент його звільнення, виходячи з його грошового забезпечення, 112373,64 грн..
Постановою Октябрського районного суду міста Полтави від 7 травня 2008 року задоволено частково адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково - визнано незаконною відмову УСБУ в Полтавській області ОСОБА_1 у виплаті йому одноразової грошової допомоги по інвалідності, що настала внаслідок захворювання, що мало місце в період проходження служби, пов'язаного з виконанням службових обов'язків; зобов'язано УСБУ в Полтавській області призначити та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу по інвалідності, що настала внаслідок захворювання, що мало місце в період проходження служби, пов'язаного з виконанням службових обов'язків, у розмірі 36-місячного грошового забезпечення, що складає 112373,64 грн.; стягнуто з УСБУ в Полтавській області судовий збір в сумі 1123,74 грн. В задоволенні позову ОСОБА_1 в частині стягнення судових витрат за правову допомогу адвоката в розмірі 11000,00 грн. відмовлено за недоведеністю.
Управління Служби безпеки України в Полтавській області не погоджуючись з вказаною постановою, в апеляційній скарзі, вказує, що постанова Октябрського районного суду міста Полтави від 7 травня 2008 року є такою, що винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить суд апеляційної інстанції постанову Октябрського районного суду міста Полтави від 7 травня 2008 року скасувати як незаконну та прийняти нову постанову, якою у задоволенні позивних вимог ОСОБА_1 відмовити у повному обсязі.
Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково.
Судом першої інстанції було встановлено наступне.
Позивач ОСОБА_1 проходив службу в органах Служби безпеки України з 1 вересня 1991 року по 25 травня 2007 року. В період проходження служи позивач отримав захворювання, пов'язане з проходженням військової служби та у відповідності до висновку МСЕК від 25 квітня 2007 року йому встановлена третя група інвалідності в результаті захворювання пов'язаного з проходженням військової служби та встановлено 60% втрати професійної працездатності.
На час звільнення з органів СБУ позивач отримував грошове забезпечення в сумі 3121 грн. 49 коп/ в місяць (а.с.8). Розмір одноразової допомоги становитиме 112373 грн. 64 коп.
У відповідності до ст. 46 Конституції України громадяни України мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставину також у старості та в інших випадках, передбачених Законом.
Відмова в нарахуванні та виплати одноразової грошової допомоги позивачу УСБУ в Полтавській області в зв'язку з відсутністю порядку її нарахування та виплати, суперечить Конституції України (254к/96-ВР) та порушує право позивача на забезпечення допомогою в разі втрати працездатності.
Окрім того 21.02.2007 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №284 (284-2007-п) , якою затвердив Порядок та умови призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), каліцтва або інвалідності військовослужбовців та інвалідності осіб, звільнених з військової служби, що сталися в 2006 році. У відповідності до п.2 (ч.2) вказаного Порядку, грошова допомога виплачується військовослужбовцям у разі настання інвалідності в період проходження військової служби чи внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження служби у розмірі 36-місячного грошового забезпечення - інвалідам третьої групи.
Ст. 9 п.7 КАС України передбачено, що в разі відсутності Закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону, суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).
Суд першої інстанції при вирішенні даного спору виходив з того, що за аналогією Закону необхідно застосувати вищевказаний Порядок та стягнути на користь позивача 36-місячний розмір грошового забезпечення.
Таким чином, суд першої інстанції прийшов до висновку про задоволення вимог позивача.
Суд вважає, що позивачем не доведено вимоги в частині стягнення коштів на правову допомогу, оскільки в судовому засіданні не приймав участь представник, якому сплачено за правову допомогу та відсутні оригінали грошових документів про сплату вказаної допомоги, тому в позові в цій частині необхідно відмовити за недоведеністю.
Колегія суддів частково не погоджується з висновками суду першої інстанції та зазначає наступне.
Ст. 29 Закону України "Про службу безпеки України"та ст. 16 Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"передбачають право позивача на отримання допомоги в зв’язку з захворюванням пов’язаним з проходженням служби.
Ці норми передбачають, що порядок та умови виплати допомоги затверджуються Кабінетом міністрів України. Єдиний документ, яким Кабінет Міністрів встановлював правила виплати допомоги на момент спірних відносин є Порядок затверджений Постановою КМ №284 (284-2007-п) 2007 р..
Суд першої інстанції правомірно вказує, що постанова КМУ №284 (284-2007-п) , якою затверджено Порядок та умови призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), каліцтва або інвалідності військовослужбовців та інвалідності осіб, звільнених з військової служби, що сталися в 2006 році стосується і працівників СБУ, але суд першої інстанції, задовольнивши позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Служби безпеки України в Полтавській області виходячи з положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2007 року № 284 "Про затвердження Порядку та умов призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), каліцтва або інвалідності військовослужбовців та інвалідності осіб, звільнених з військової служби, що сталися у 2006 році" (284-2007-п) , безпідставно не взяв до уваги пункт 1 Порядку згідно якого вона поширюється на співробітників СБУ та 9 Порядку, відповідно до якого рішення про призначення грошової допомоги приймає Головний розпорядник коштів на підставі зазначених документів і надсилає його разом з цими документами до військової частини для видання наказу про виплату грошової допомоги. Управління Служби безпеки України в Полтавській області є військовою частиною Е-6051, а Головним розпорядником коштів є Служба безпеки України - відповідно до статті 22 Бюджетного кодексу України. Військова частина лише подає Головному розпорядникові коштів висновок щодо можливості виплати грошової допомоги.
Таким чином, питання щодо надання допомоги не вирішується УСБУ у Полтавській області. А відповідно у Управління СБУ відсутні повноваження по відмові в видачі допомоги. Згідно порядку Управління повинно передати документи на вирішення компетентного органу.
Вирішення питання щодо виплати та стягнення коштів можливе лише після розгляду документів компетентним органом.
При цьому, колегія суддів зазначає, що положення щодо компетенції та порядку вирішення питань пов’язаних з виплатою допомоги, а саме щодо компетенції в підготовки документів та вирішенні питань однаково регулювалися Порядком затвердженим Постановою КМ №284 (284-2007-п) 2007 р., та регулюються діючим Порядком затвердженим Постановою КМ № 499 (499-2008-п) 2008 р..
Крім того, колегія суддів зазначає, що суд першої інстанції стягнувши з Управління Служби безпеки України в Полтавській області судовий збір в сумі 1123,74 грн., порушив вимоги частини 1 статті 94 КАС України, відповідно до якої, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково, постанова суду скасуванню з прийняттям нової постанови про часткове задоволення позовних вимог.
Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 160, 195, 196, 198, п.3, п. 4 ст. 202, 205, 207, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу задовольнити частково.
Скасувати постанову Октябрського районного суду м. Полтави від 07 травня 2008 року по справі № 2а-32/08 в частині зобов'язання УСБ України в Полтавській області призначити та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу по інвалідності, що настала внаслідок захворювання, що мало місце в період проходження служби, пов'язаного з виконанням службових обов'язків у розмірі 36-місячного грошового забезпечення, що складає 112373,64 грн..
В цій частині прийняти нову постанову, якою у задоволенні позову відмовити.
Зобов'язати Управління Служби безпеки України в Полтавській області направити документи ОСОБА_1 щодо призначення йому одноразової грошової допомоги по інвалідності, що настала внаслідок захворювання, що мало місце в період проходження служби, пов'язаного з виконанням службових обов'язків до Служби безпеки України для вирішення питання щодо призначення та виплати допомоги.
Скасувати постанову Октябрського районного суду м. Полтави від 07 травня 2008 року по справі № 2а-32/08 в частині стягнення з УСБУ в Полтавській області судового збору в сумі 1123,74грн.
В цій частині прийняти нову постанову, якою стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 3,40 грн. витрат по сплаті судового збору.
В іншій частині постанову Октябрського районного суду м. Полтави від 07 травня 2008 року по справі № 2а-32/08 залишити без змін.
постанова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом місяця, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий
Судді
Мельнікова Л.В.
Григоров А.М.
Подобайло З.Г.
Повний текст постанови виготовлений 10.03.2009 р.