Київський апеляційний адміністративний суд
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 березня 2009 року місто Київ
( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду міста Києва (rs2324436) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24290490) )
Київський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:
головуючого судді – Бараненка І.І.,
суддів: Глущенко Я.Б.,
Коротких А.Ю.,
при секретарі судового засідання – Калініній Л.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 21 листопада 2007 року в адміністративній справі №2-а-1979/07 (6-78) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" до Державної податкової інспекції у Печерському міста Києва, третя особа – Державна податкова адміністрація України у місті Києві про визнання нечинним рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій,
в с т а н о в и в :
У вересні 2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Україна" звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом про визнання нечинним рішення про застосування фінансових санкцій від 22.06.2007р. №6812307 про визначення штрафних санкцій у сумі 50637,25 грн.
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 21 листопада 2007 року у задоволенні вказаного позову відмовлено.
В апеляційній скарзі Позивач, вказуючи на невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 21 листопада 2007 року та прийняти нове судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.
Заслухавши суддю-доповідача про обставини справи, зміст судового рішення і апеляційної скарги, пояснення учасників судового розгляду та, перевіривши доводи апеляції наявними у матеріалах справи письмовими доказами, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Відповідно до п.9 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.
Відповідно до вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637 (z0040-05) , зокрема п.2.6, уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.
Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення (z0040-05) , є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.
У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).
Підприємствам, яким Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) надано право проводити розрахунки готівкою із споживачами без використання РРО та РК і специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; білетів державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів тощо), дозволяється оприбутковувати готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у відповідній книзі обліку.
Суми готівки, що оприбутковуються, мають відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.
Згідно з пунктом 4.2 вказаного Положення (z0040-05) усі надходження і видачу готівки в національній валюті підприємства відображають у касовій книзі.
Кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).
Відокремлені підрозділи підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу, що видається і оформляється підприємством - юридичною особою, до складу якого вони входять.
Відокремлені підрозділи підприємств, страхові агенти, брокери, розповсюджувачі лотерей, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, а також підприємці касової книги не ведуть.
Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що в період з 08.06.2007р. по 12.06.2007р. фіскальні чеки РРО №2655010014 з №478 по №482 не підклеєні в КОРО, на час перевірки звіти зберігалися в папці, надходження готівки в сумі 10127,45 грн. не підтверджені прибутковим касовим ордером, записи в касовій книзі, яка розпочата 28.05.2007р. відсутні.
Твердження позивача про те, що книга обліку розрахункових операцій до реєстратора розрахункових операцій знаходилася в юридичному відділі ТОВ "НК Альфа Нафта" для підготовки документів для розгляду справи в Господарському суді міста Києва суд першої інстанції правомірно не прийняв до уваги з огляду на наступне.
Матеріалами справи встановлено, що ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.05.2007р. №34/112-А розгляд справи призначений на 07.06.2007р., період який перевірявся - 08.06.2007р. по 12.06.2007р., акт перевірки складений 13.06.2007р. Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що підприємство мало можливість надати перевіряючим належно заповнену книгу обліку.
Отже, суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та відповідні їм правовідносини і вірно застосував до спірних правовідносин норми матеріального і процесуального права.
Беручи до уваги викладене, колегія суддів вважає наведені в апеляційній скарзі доводи необґрунтованими.
Відповідно до ч.1 ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду – без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Зважаючи на те, що Окружний адміністративний суд міста Києва правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, апеляційні скарги належить залишити без задоволення, а постанову суду – без змін.
На підставі викладеного та, керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України, Київський апеляційний адміністративний суд,
ухвалив:
Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 21 листопада 2007 року в адміністративній справі №2-а-1979/07 (6-78) – без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте на неї може бути подана касаційна скарга до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення цієї ухвали у повному обсязі.
Головуючий
Судді:
__________________ І.Бараненко
__________________ Я.Глущенко
__________________ А.Коротких
ДАНУ УХВАЛУ СКЛАДЕНО У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ 19 БЕРЕЗНЯ 2009 РОКУ