ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 травня 2009 року №22а-7878/08/9104
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs23557898) )
Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі :
головуючого судді Пліша М.А.
суддів Каралюса В.М., Стародуба О.П.
при секретарі судового засідання Ступницькій Г.Я.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові апеляційну скаргу Міністерства палива та енергетики України на постанову господарського суду Івано-Франківської області від 19 лютого 2008р. у справі за позовом Комунального підприємства "Водотеплосервіс" до Міністерства палива та енергетики України, за участю третьої особи: Державне підприємство "Енергоринок" про скасування наказу №298 від 19.06.2007 року (v0298558-07) , -
В С Т А Н О В И Л А :
Комунальне підприємство "Водотеплосервіс" звернулось в суд першої інстанції з адміністративним позовом до Міністерства палива та енергетики України, третьої особи Державне підприємство "Енергоринок" в якому просило скасувати наказ відповідача №298 від 19.06.2007 (v0298558-07) року в частині виключення позивача з Переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь в процедурі погашення заборгованості та відповідають вимогам п.1.1.ст. 1 Закону України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" та в частині зобов'язання третьої особи внести зміни щодо КП "Водотеплосервіс" до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, що беруть участь в процедурі погашення заборгованості і зобов'язати останнього звернутись до Міністерства палива та енергетики України з поданням про включення позивача до вище вказаного Переліку підприємств а відповідно Міністерство палива та енергетики України та Державне підприємство "Енергоринок" поновити позивача в такому Переліку та Реєстрі.
Постановою господарського суду Івано-Франківської області від 19 лютого 2008р. позовні вимоги задоволено в повному об'ємі.
Не погодившись з таким рішенням суду першої інстанції Міністерство палива та енергетики України оскаржило його в апеляційному порядку, вважає, що судом неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, а постанова прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права.
В апеляційній скарзі зазначає що, однією з підстав виключення підприємств з реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь процедурі погашення заборгованості, на підставі Закону України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) є ненадання підприємством звітності за результатами проведених розрахунків із застосуванням механізмів, визначених цим Законом (2711-15) , протягом трьох місяців з дня видання Міністерство палива та енергетики України відповідного наказу.
На виконання вимог цього Закону (2711-15) Міністерством палива та енергетики України 22.12.2005 р. було затверджено Порядок (v0612558-05) надання звітності підприємствами, внесеними до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь в процедурі погашення заборгованості. У пункті 2 вищевказаного Порядку (v0612558-05) передбачено обов'язок подання підприємством ПЕК, яке внесено до Реєстру, звітності розрахунковому центру до 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом та зазначено, що звітність може надаватися розрахунковому центру уповноваженою особою підприємства паливно-енергетичного комплексу, яке внесено до Реєстру, або рекомендованим поштовим листом із повідомленням.
Однак, Позивачем не було надано доказів того, що він дійсно належним чином направляв звіти за результатами проведених розрахунків, а також не надав до суду оригіналів або належним чином завірених копій поштових повідомлень про вручення звітів за результатами проведених розрахунків адресату, тобто Державному підприємству "Енергоринок".
Оскільки датою надання звітності вважається день її фактичного надходження до розрахункового центру, що встановлено підпунктом 2.7. Порядку (v0612558-05) , то з урахуванням вищезазначених правил надання звітності підприємствами ПЕК, що внесені до Реєстру, розрахунковий центр повинен був отримувати від Позивача до 20-го числа кожного місяця звіти про стан погашення заборгованості за звітний період (минулий місяць).
Позивач не виконував належним чином встановлених обов'язків щодо надання звітності, у зв'язку з чим на підставі пункту 3.5.1. ст.З Закону його було (виключено з Реєстру шляхом видання наказу від 19.06.2007 № 298 (v0298558-07) "Про виключення підприємств з переліку підприємств ПЕК, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості".
В оскаржуваній постанові судом зазначено, що Позивач не застосовував механізмів, передбачених Законом (2711-15) , а оскільки надання звітності передбачено за результатами проведення розрахунків із застосуванням механізмів, визначених в Законі (2711-15) , то обов'язок Позивача щодо надання звітності відсутній.
Однак таке позиція суду є посилковою, якщо підприємство включено до Реєстру, воно має право застосовувати тільки ті механізми погашення заборгованості, які визначені Законом (2711-15) та зобов'язане подавати звітність у встановленому Законом (2711-15) порядку. Якщо ж, позивач не застосовував механізмів, передбачених Законом (2711-15) , то він взагалі не має законних підстав бути включеним до Реєстру.
Крім того, наказ Міністерства палива та енергетики України від 19.06.2007 № 298 (v0298558-07) від 10.11.2005 № 568 (v0568558-05) прийнято у межах визначеної компетенції та відповідно до вимог чинного законодавства, а отже законних підстав для визнання недійсним та скасування цього наказу немає.
З врахуванням вище наведеного просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог.
Заслухавши суддю доповідача, вивчивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних міркувань.
Судом першої інстанції встановлено, що наказом Міністерства палива та енергетики України від 10.11.2005 року №568 (v0568558-05) "Водотеплосервіс" включено до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Наказом Міністерства палива та енергетики України від 19 червня 2007 року №298 (v0298558-07) "Про виключення підприємств з переліку підприємств ПЕК, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості" комунальне підприємство "Водотеплосервіс" виключено з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості та відповідають вимогам пункту 1.1 статті 1 Закону України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" Вищевказаним наказом розрахунковому центру ДП "Енергоринок" зобов'язано внести відповідні зміни до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, що беруть участь у процедурі погашення заборгованості.
Судом першої інстанції вірно зазначено, що згідно п. п. 3.5.1 п.3.5 ст. 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", у разі, якщо протягом трьох місяців з дня видання Міністерством палива та енергетики України відповідного наказу підприємство паливно-енергетичного комплексу не надає звітності за результатами проведених розрахунків із застосуванням механізмів, визначених цим Законом (2711-15) , Міністерство палива та енергетики України приймає рішення про виключення підприємства з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості,згідно п.п. 3.5.4 вищевказаного Закону (2711-15) встановлено, що підприємство вважається виключеним із переліку підприємств паливо-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості, з дня видання відповідного наказу Міністерством палива та енергетики України про що здійснюється відповідний запис у Реєстрі.
Підставою для виключення позивача із Реєстру стало ненадання звітності за результатами проведених розрахунків із застосуванням механізмів, визначених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) . Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) визначено наступні механізми проведення розрахунків: проведення взаєморозрахунків (ст.7); погашення заборгованості з частковою оплатою її суми (ст.8); списання заборгованості (ст.9); реструктуризація заборгованості (ст.10).При цьому кожен із вищевказаних механізмів має відповідний порядок їх застосування.
Судом першої інстанції не встановлено, а відповідачем не доведено, що позивач застосовував будь-які механізми, передбачені Законом України "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , а тому, оскільки надання звітності передбачено за результатами проведення розрахунків із застосуванням механізмів визначених Законом (2711-15) , то відповідно зроблений правильний висновок, що обов'язок підприємства щодо надання звітності без проведення відповідних розрахунків відсутній.
З врахуванням цих обставин суд обгрунтовано задовольнив позовні вимоги.
З огляду на вище наведене колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суд першої інстанції, а постава відповідає вимогам матеріального та процесуального права.
Керуючись ч.3 ст. 160, 195, п.1 ч.1 ст. 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А :
Апеляційну скаргу Міністерства палива та енергетики України залишити без задоволення, а постанову господарського суду Івано-Франківської області від 19 лютого 2008р. у справі №А-6/279, - без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, однак може бути оскаржена безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом одного місяця.
Головуючий суддя
Судді
М.А.Пліш
О.П. Стародуб
В.М.Каралюс