ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 травня 2009 року м. Одеса
( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs17311791) )
колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого - судді Стас Л.В.
суддів- Косцової І.П., Шеметенко Л.П.
при секретарі - Філатовій І.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Нова Каховка Херсонської області на постанову господарського суду Херсонської області від 13 листопада 2007 року по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Нова Каховка Херсонської
області до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Нова Каховка Херсонської області про зобов'язання вчинити певні дії
ВСТАНОВИЛА:
Позивач - УПФ України в м. Нова Каховка Херсонської області звернувся з позовом до відділення виконавчої дирекції Фонду ССНВ в м. Нова Каховка Херсонської області про зобов'язання відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Нова Каховка включити в акти щомісячних звірок суми витрат виплачених пенсій по інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, з 01.07.2006 року по 30.06.2007 року, відносно громадян ОСОБА_1 - 1 800 грв., ОСОБА_2 - 1814, 25 грв., ОСОБА_3 - 632, 26 грв.. ОСОБА_4- 1109, 19 грв., ОСОБА_5 -1814,25 грв., ОСОБА_6 - 1800 грв., на загальну суму 8 969, 95 грв.
Відповідач проти позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що по вказаних позивачем особам у відділенні Фонду соціального страхування відсутні особові справи, а тому не має підстав для відшкодування проведених Пенсійним фондом їм виплат, та, крім того, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання повинен відшкодовувати витрати, понесені Пенсійним фондом у зв'язку з виплатою відповідних пенсій тільки тим громадянам, які ушкодили здоров'я на підприємствах, розташованих на території України, а також тим, які стали інвалідами внаслідок трудового каліцтва за законодавством України, але проживають за межами України.
Справа №22-а-3759/2008р.
Головуючий першої інстанції суддя -Задорожна Н.О.
Категорія: 4
Доповідач суддя - Стас Л.В.
Постановою господарського суду Херсонської області від 13 листопада 2007 року -позов задоволено.
В апеляційній скарзі, відповідач - Фонд ССНВ, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просить постанову суду від
13.11. 2007 року - скасувати, прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.
Колегія суддів, заслухавши доповідача, вивчивши матеріали справи, перевіривши
законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції в межах доводів апеляційної
скарги, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, позивач призначив і здійснював виплату пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання вищезазначеним особам.
Сторонами не заперечується факт направлення на адресу відповідача актів щомісячних звірок витрат на виплату та доставку пенсій по особових справах потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання
Статтями 8, 10, 81 Закону України від 05.11.1991 № 1788 "Про пенсійне забезпечення" ( далі - Закон України № 1788) встановлено, що пенсійне забезпечення громадян, призначення пенсій і оформлення документів для їх виплати здійснюються органами Пенсійного фронду України з виплатою пенсій за рахунок його коштів.
Відповідно до ст. 21 Закону України від 23.09.1999 № 1105 "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності ( далі - Закон України № 1105) у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі відшкодувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебувають на його утриманні, зокрема, допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, пенсію у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Згідно з ч. 2 п. 5 ст. 24 Закону України № 1105, якщо після призначення застрахованій собі матеріальної допомоги чи надання соціальних послуг, між Фондом соціального страхування від нещасних випадків і страховиками з інших видів соціального страхування виникають спори щодо понесених витрат, виплата здійснюється страховиком, до якого звернувся застрахований. При цьому страхових, до якого звернувся застрахований, має право звернутися до відповідного страховика з інших видів соціального страхування щодо відшкодування понесених ним витрат.
Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України № 2272-ІП "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", потерпілі, документи яких не передані до Фонду, продовжують отримувати належні виплати та соціальні послуги від свого роботодавця, Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України. При цьому кошти, виплачені потерпілому страхувальником, зараховуються Фондом у рахунок його страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а між страховиками з інших видів страхування і фондом у подальшому відбуваються відповідні розрахунки.
Пунктом 5 Порядку відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України, та правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 04.03.2003 № 376/ 7697 (z0376-03) , встановлено таке.
Органи Пенсійного фонду щомісяця, до 10 числа місяця, наступного за звітним, на підставі списку осіб, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, та списку померлих осіб і осіб, знятих з обліку з інших причин, які отримували пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, проводять з відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в районах та містах обласного значення звірку витрат за особовими справами потерпілих. За її результатами складається акт щомісячної звірки витрат за особовими справами потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності, та до 15 числа місяця, наступного за звітним, він подається відповідно Головним Управлінням Пенсійного фонду України в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі і управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.
Головні управління Пенсійного фонду та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на підставі акта щомісячної звірки витрат за особливими справами потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, узагальнюють і узгоджують довідку про відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, та до 20 числа місяця, наступного за звітним, подають її відповідно до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування від нещасних випадків ( п. Порядку (z0376-03) ).
Згідно з п. 7 Порядку (z0376-03) Фонд соціального страхування від нещасних випадків на підставі довідки про відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на централізованому рівні до 25 числа місяця, наступного за звітним, перераховує відповідні кошти Пенсійному фонду.
Тому колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що при понесенні УПФ України в м. Нова Каховка Херсонської області витрат у зв'язку з виплатою пенсій, призначених на підставі ст. 26 Закону України № 1788, ці витрати підлягають відшкодуванню Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Відповідно до ст. 3 Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць СНД в області пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року всі витрати, пов'язані із здійсненням пенсійного забезпечення по даній Угоді, несе держава, що надає забезпечення. Взаємні розрахунки не проводяться, якщо інше не передбачено двосторонніми угодами.
Таким чином, суд дав належну оцінку обставинам справи і мотивовано дійшов висновку про задоволення позову.
Твердження відповідача про те, що потерпілі не були застраховані в Україні, і за них не сплачувалися до Фонду страхові внески, колегія суддів вважає безпідставними з огляду на те, що предметом даного спору є право позивача на відшкодування понесених ним витрат, а не право потерпілих на пенсію по інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України № 1105 особи, право яких на отримання відшкодування шкоди раніше було встановлено згідно із законодавством СРСР або законодавством України про відшкодування шкоди, заподіяної працівниками внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов'язаних з виконанням ними трудових обов'язків, мають право на забезпечення по страхуванню від нещасного випадку відповідно до цього Закону (1105-14) .
Таким чином, суд першої інстанції правильно встановив усі обставини справи, прийняв постанову з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ч. 1 ст. 195, п.1 ч. 1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 254 КАС України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Нова Каховка Херсонської області - залишити без задоволення.
Постанову господарського суду Миколаївської області від 13 листопада 2007 року по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Нова Каховка Херсонської області до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Нова Каховка Херсонської області про зобов'язання вчинити певні дії - залишити без змін.
Ухвала апеляційного суду набирає чинності негайно, однак може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня її оголошення.
Головуючий:
Судді: