ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
9 червня 2009 року № 22а-10724/08/9104
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs29680214) )
Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду, у складі:
головуючого судді Любашевського В.П.
суддів Богаченко С.І.
Носа С.П.
При секретарі судового засідання Наконечній М.Р.
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у м. Чернівці
на постанову господарського суду Чернівецької області від 23 червня 2008 року у справі за позовом Кредитної спілки "Бісер"
до Державної податкової інспекції у м. Чернівці
про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення, -
В С Т А Н О В И Л А:
У квітні 2008 року позивач - Кредитна спілка "Бісер" звернувся у господарський суд Чернівецької області із позовом до відповідача - Державної податкової інспекції у м. Чернівці. У позовній заяві просить визнати недійсним податкове повідомлення - рішення за № 000031220/0 від 15.04.2008 р.
Постановою господарського суду Чернівецької області від 23 червня 2008 року позов задоволено частково. Визнано частково нечинним податкове повідомлення - рішення № 000031220/0 від 15.04.2008 р. про визначення Кредитній спілці "Бісер" суми податкового зобов'язання з податку з доходів фізичних осіб в розмірі 7840,58 грн. та застосування штрафних санкцій в розмірі 15 681,16 грн.
Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що Кредитна спілка "Бісер" є фінансовою установою. Нерозподілений дохід, який залишається у розпорядженні Кредитної спілки за підсумками фінансового року, розподіляється за рішенням загальних зборів, у тому числі між членами кредитного союзу, пропорційно розміру їх пайових внесків у вигляді відсотків. Вказані відсотки не є доходом у розумінні п. 7.2 ст. 7 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб". Тому, суд першої інстанції визнав помилковим застосування податковим органом до спірних правовідносин норму п.п. 9.2.3 п. 9.2 ст. 9 вказаного Закону та неправомірним визначення суми податкового зобов'язання з податку з доходів фізичних осіб в сумі 7840,58 грн. та застосування штрафних санкцій в розмірі 15681, 16 грн. на підставі оскаржуваного податкового повідомлення рішення.
Не погодившись із постановою суду першої інстанції, відповідач оскаржив її в апеляційному порядку. У апеляційній скарзі просить скасувати постанову господарського суду Чернівецької області від 23 червня 2008 року у справі № 2/124 та прийняти нову постанову, якою повністю відмовити в задоволенні позовних вимог Кредитної спілки
Головуючий у 1-й інст. суддя Скрипчук І.В. ряд. ст. зв. № 2.11.4 суддя-доповідач Любашевський В.П.
справа № 2/124/5027 справа № 22а-10724/08/9104.doc
"Бісер", а податкове повідомлення - рішення № 000031220/0 від 15.04.2008 р. залишити без змін.
Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги, апелянт зазначає, що судом першої інстанції не взято до уваги те, що кредитна спілка крім розміру плати (процентів), яка нараховується на внески (вклади), що знаходяться на депозитних рахунках її членів, розподіляє частину нерозподіленого доходу, що залишається в її розпорядженні за підсумками фінансового року, між членами кредитної спілки пропорційно розміру їх пайових внесків (у тому числі на додаткові пайові внески) у вигляді відсотків (процентів).
Окрім вказаного, на думку скаржника господарським судом Чернівецької області не дано належної оцінки тій обставині, що доходи, одержувані фізичною особою як процент на депозит (вклад) у небанківську фінансову установу відповідно до закону (крім страховиків), обкладаються податком з доходів фізичних осіб за ставкою 5 % від об'єкта оподаткування.
Також апелянт посилається на те, що судом першої інстанції не взято до уваги те, що згідно кредитна спілка є податковим агентом, тому при нарахуванні та виплаті членам кредитної спілки доходів у вигляді процентів на депозит (вклад) та процентів (у тому числі дисконтних доходів) на пайові та додаткові пайові внески її членів вона зобов'язана утримувати податок від сум такого доходу за його рахунок за відповідною ставкою.
З'ясувавши обставин справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду - без змін, з наступних підстав:
Судом апеляційної інстанції встановлено, що за результатами проведеної виїзної планової документальної перевірки Кредитної спілки "Бісер" з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період 29.04.2004 р. по 31.12.2007 р. податковим орган прийнято оскаржуване податкове повідомлення-рішення за № 000031220/0 від 15.04.2008 р.
Позивач відповідно до заяви про уточнення позовних вимог посилається на неправомірність визначення йому суми податкового зобов'язання з податку з доходів фізичних осіб у сумі 7840,58 грн. та застосування штрафних санкцій у розмірі 15681,16 грн. на підставі оскаржуваного податкового повідомлення-рішення № 000031220/0 від 15.04.2008 р.
Судова колегія погоджується із висновками суду першої інстанції щодо наявності підстав для скасування оскаржуваного податкового повідомлення рішення, враховуючи, що відповідно до ст. 1 Закону України "Про кредитні спілки", кредитна спілка - це неприбуткова організація, заснована фізичними особам, професійними спілками, їх об'єднаннями на колективних засадах з метою задоволення потреб членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошові внесків членів кредитної спілки. Кредитна спілка є фінансовою установою, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг, передбачених цим Законом.
Згідно з частиною 1 ст. 19 Закону, майно кредитної спілки формується за рахунок зокрема вступних, обов'язкових пайових та інших внесків членів кредитної спілки (крім внесків (вкладів) на депозитні рахунки).
Згідно з частиною 3 статті 21 Закону України "Про кредити спілки", нерозподілений дохід, який залишається у розпорядженні кредитної спілки за підсумками фінансового року, розподіляється за рішенням загальних зборів, у тому числі між членами кредитного союзу, пропорційно розміру їх пайових внесків у вигляді відсотків.
Таким чином, відсотки є платнею, яка нараховується кредитною спілкою на пайові внески фізичних осіб - членів кредитної спілки.
Абзацом 3 пункту 7.2 статті 7 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (із змінами та доповненнями) встановлено, що ставка податку становить 5 відсотків від об'єкта оподаткування, нарахованого податковим агентом, як процент на вклад (внесок) до кредитної спілки, створеної відповідно до Закону.
Відповідно до вимог підпункту 9.2.1 пункту 9.2 ст. 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (із змінами та доповненнями) податковим агентом платника податку при нарахуванні (сплаті) на його користь доходів, визначених у пункті 7.2 статті 7 цього Закону, є особа, яка здійснює таке нарахування (сплату).
Згідно з підпунктом 22.1.4 пункту 22.1 статті 22 Заключних та перехідних положень Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) (із змінами та доповненнями) підпункт 4.2.12 пункту 4.2 статті 4 цього Закону у частині включення до загального місячного оподатковуваного доходу доходів у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий рахунок), вклад до небанківських фінансових установ згідно із законом або процентів (дисконтних доходів) на депозитний (ощадний) сертифікат та підпункти 9.2.1 і 9.2.2 пункту 9.2 ст. 9 Закону у частині оподаткування процентів набирають чинності з 1 січня 2010 року.
Зважаючи на вказане, колегія суддів прийшла до висновку, що судом першої інстанції, при винесені оскаржуваної постанови вірно дано правову оцінку обставинам у справі та ухвалено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, що згідно ст. 200 КАС України є підставою для залишення апеляційної скарги без задоволення, а постанови суду першої інстанції без змін.
Зважаючи на викладене та керуючись ч. 3 ст. 160, ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, колегія суддів,-
У Х В А Л И Л А:
Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Чернівці залишити без задоволення, а постанову господарського суду Чернівецької області від 23 червня 2008 року у справі № 2/124 - без змін.
Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, та може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом одного місяця з дня набрання нею законної сили.
Головуючий суддя
Судді
В. П. Любашевський
С.І. Богаченко
С.П. Нос
Повний текст ухвали виготовлено та підписано 15.06.2009 р.