ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
61064, м.Харків, вул.Володарського, 46 (1 корпус)
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 листопада 2009 р.
Справа № 2-а-39799/09/2070
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12331254) )
Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі:
Головуючого судді –Макаренко Я.М.,
суддів - Зеленського В.В., М"ягкого Є.В.
за участю секретаря судового засідання Антоненко Н.В.
представника відповідача Стрельченко О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Військової частини А 1352 на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 30.07.2009 р. по справі № 2-а-39799/09/2070
за позовом
Прокурора Балаклійського району Харківської області в інтересах Держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області
до
Військової частини А 1352
про
стягнення заборгованості по
відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,
ВСТАНОВИЛА:
Прокурор Балаклійського району Харківської області в інтересах Держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області ( далі по тексту позивач, УПФУ в Балаклійському районі Харківської області) звернувся до суду з позовом до Військової частини А 1352 (далі по тексту –ВЧ А 1352, відповідач), в якому просив суд:
-стягнути з Військової частини А-1352 на користь Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі заборгованість по відшкодуванню витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 237505,72 грн.
Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 30.07.2009 року задоволено адміністративний позов.
Стягнуто з Військової частини А-1352 на користь Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області заборгованість по відшкодуванню витрат на доставку та виплату пільгових пенсій у розмірі 237505 (двісті тридцять сім тисяч п"ятсот п"ять) грн. 72 коп.
Відповідач, не погодившись з постановою суду першої інстанції звернувся із апеляційною скаргою, в якій посилаючись на неправильне застосування норм процесуального права, просить постанову суду першої інстанції скасувати, справу направити до суду першої інстанції на новий розгляд за участю Головного фінансово-економічного управління Збройних Сил України.
Посилається на те, що судом першої інстанції не враховано вимог ст. 52, 53 Кодексу адміністративного судочинства України.
Відповідач зазначив, що Військова частина А 1352 здійснює виконання бюджету в межах бюджетних асигнувань які отримує від Головного фінансово-економічного управління Збройних Сил України, власних коштів для виконання рішення суду Військова частина А 1352 не має, оскільки є бюджетною установою.
Позивач надав заперечення на апеляційну скаргу, в яких просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду – без змін, посилаючись на дотримання судом першої інстанції при прийнятті рішення норм матеріального і процесуального законодавства.
Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, п еревіривши доводи апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом першої інстанції встановлено, що Військова частина А-1352 зареєстрована як платник страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області. Фізичні особи, відносно яких позивачем здійснено розрахунок суми заборгованості, дійсно працювали у відповідача. Відповідачем визнаються обставини призначення цим особам пенсій на пільгових умовах відповідно до п. "а"та п.п. "б"-"з"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", понесення витрат на виплату та доставку пенсій, правильності розрахунку сум заборгованості. Фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за травень-березень 2009 року в сумі 237505,72 грн. відповідачем не сплачені.
Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений р. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. № 64/8663 (z0064-04) .
Оскільки, відповідачем не сплачена сума відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за травень-березень 2009 року в розмірі 237505,72 грн., суд першої інстанції визнав вимоги позивача обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.
Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції, виходячи з наступного.
Відповідно до п. 2 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України №1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.
До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зазначеним вище особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону (1058-15) в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) .
У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.
При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом (1788-12) .
Таким чином, оскільки на даний час пенсійне забезпечення осіб, які мають право на призначення пенсій на пільгових умовах, через професійні та корпоративні фонди не запроваджено, пенсійний вік та наявність пільгового трудового стажу визначається Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) та діє порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом України "Про загальообов'язкове державне пенсійне страхування"
Аналогічне правило закріплено у п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. та зареєстрованої у Міністерстві Юстиції України від 16.01.2004 р. за № 64/8663 (z0064-04) , де зазначено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) в таких розмірах - для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (z0064-04) (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону (1058-15) застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.
Згідно до п. 6.2 вказаної Інструкції (z0064-04) витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.
Пунктом 6.4 Інструкції (z0064-04) передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (1058-15) (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.
Як вбачається з п. 6.8 Інструкції (z0064-04) Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.
Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (1058-15) , сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.
Як вбачається з матеріалів справи, відповідач визнає те, що у даній Військовій частині А-1352 працювали особи, перелічені в розрахунках Пенсійного фонду. Крім того відповідачем зазначено, що сума витрат на виплату пільгових пенсій не сплачена в зв"язку з відсутністю бюджетного фінансування (а.с. 41).
Таким чином, колегія суддів вважає, що суд дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин норми матеріального та процесуального права, задовольнивши позов та стягнувши з відповідача на користь позивача суми відшкодування витрат на доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 237505,72 грн.
За таких обставин, колегія суддів переглянувши, у межах апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції, вважає, що суд першої інстанції вірно встановив фактичні обставини справи, ретельно дослідив наявні докази, дав їм належну оцінку та прийняв законне та обґрунтоване рішення у відповідності з вимогами матеріального та процесуального права.
Оскільки судове рішення відповідає вимогам матеріального та процесуального права, то воно не може бути скасовано з підстав, наведених в апеляційній сказі.
На підставі вищенаведеного, керуючись ст. 195, ст. 196, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 206, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу військової частини А 1352 –залишити без задоволення.
Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 30.07.2009 р. по справі № 2-а-39799/09/2070 –залишити без змін.
Ухвала набирає чинності з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом місяця з дня складання ухвали у повному обсязі, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя
' підпис '
Макаренко Я.М.
Судді
' підпис '
' підпис '
Зеленський В.В.
М’ягкий Є.В.
Повний текст ухвали виготовлений 09.11.2009 р.