КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
 Головуючий у 1-й інстанції: Кошик А.Ю.
Суддя-доповідач: Мамчур Я.С
У Х В А Л А
Іменем України
"10" листопада 2009 р. м. Київ Справа: № 22-а-33907/08
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs17312009) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Мамчура Я.С.,
суддів: Усенка В.Г., Зайцева М.П.,
при секретарі: Іващенко О.Р.,
розглянувши апеляційну скаргу позивача –Білоцерківської об’єднаної державної податкової інспекції на постанову Господарського суду Київської області від 02 вересня 2008 року у справі за позовом Білоцерківської об’єднаної державної податкової інспекції до Приватного виробничого підприємства "Укрпромгеологія", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідер торг –ТД"про визнання угоди недійсною та стягнення 1089531 грн., -
В С Т А Н О В И В:
В серпні 2007 року Білоцерківська об’єднана державна податкова інспекція звернулася до Господарського суду Київської області з адміністративним позовом про визнання угоди укладеної між Приватним виробничим підприємством "Укрпромгеологія"та Товариством з обмеженою відповідальністю "Лідерторг –ТД" недійсною, та стягнення коштів.
Постановою Господарського суду Київської області від 02 вересня 2008 року в задоволенні позову - відмовлено.
Позивач не погоджуючись з прийнятим рішенням суду звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Господарського суду Київської області від 02 вересня 2008 року як таку, що винесена з порушенням норм матеріального і процесуального права, та постановити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.
Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ч.1 ст. 203 КАС України постанова або ухвала суду першої інстанції скасовується в апеляційному порядку, а провадження у справі закривається з підстав, встановлених ст. 157 КАС України.
Постановляючи рішення, суд першої інстанції виходив з того, що даний спір є адміністративно-правовим, проте такий висновок суду не ґрунтується на матеріалах справи.
Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб’єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень (ч. 1 ст. 2 КАС України).
Так, здійснюючи функцію з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість та зменшення податкових зобов’язань з ПДВ при перевірці ПВП "Укрпромгеологія" - Білоцерківською ОДПІ було встановлено, що вказана угода укладена з метою, яка завідомо суперечить інтересам та держави та суспільства.
Питання недійсності господарських зобов’язань та застосування відповідних санкцій врегульовані Цивільним законодавством України.
Відповідно до ст. 228 ЦК України встановлено, що правочин вчинений з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, водночас є таким, що порушує публічний порядок, а отже – є нікчемним.
Як зазначено ч. 2 ст. 215 ЦК України визнання правочину недійсним, який є нікчемним в силу закону не вимагається.
Отже, позов податкового органу про визнання недійсним правочину, учиненого з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства (порушує публічний порядок), судовому розгляду не підлягає, оскільки відповідно до ст. 228 ЦК України, такий правочин є нікчемним, визнання судом такого правочину недійсним не вимагається.
Відповідно до п.1 ч.1 ст. 157 КАС України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.
Оскільки порушення провадження у справі та її розгляд помилково здійснено за правилами Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , то постановлене у справі судове рішення, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 198 та ч. 1 ст. 203 КАС України, підлягає скасуванню, а провадження у справі закриттю.
Керуючись ст.ст. 157, 160, 195, 196, 198, 203, 205, 206, 211, 212 КАС України, суд
У Х В А Л И В:
Апеляційну скаргу позивача –Білоцерківської об’єднаної державної податкової інспекції –задовольнити частково.
Постанову Господарського суду Київської області від 02 вересня 2008 року - скасувати.
Провадження по справі за позовом Білоцерківської об’єднаної державної податкової інспекції до Приватного виробничого підприємства "Укрпромгеологія", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідерторг –ТД"про визнання угоди недійсною та стягнення 1089531 грн. –закрити.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий –суддя:
Судді:
Я.С. Мамчур
М.П. Зайцев
В.Г. Усенко
Ухвалу складено у повному обсязі 13.11.2009.