КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
 Головуючий у 1-й інстанції: 
Добрянська Я.І.Добрянська Я.І.
Суддя-доповідач: Бистрик Г.М.
ПОСТАНОВА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"22" грудня 2009 р. Справа: № 22-а-35773/08
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24609457) ) ( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду міста Києва (rs2324511) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Бистрик Г.М.,
суддів: Собків Я.М., Бєлової Л.В.,
при секретарі: Шевчук О.М.,
розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою відповідача Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 вересня 2008 року у справі за позовом Приватного підприємства "Експо-Пайп" до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва, Головного управління державного казначейства України у м. Києві про стягнення бюджетної заборгованості з відшкодуванням податку на додану вартість, -
ВСТАНОВИЛА:
У листопаді 2007 року позивач Приватне підприємство "Експо-Пайп" звернулося в суд з позовом до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі міста Києва, Головного управління державного казначейства України у місті Києві в якому просив з урахуванням уточнених вимог стягнути з Державного бюджету України через Головне управління державного казначейства України в м. Києві, на його користь бюджетну заборгованість з податку на додану вартість в сумі 1 292 418,50 гривень шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунку на поточний рахунок Приватного підприємства "Експо-Пайп", та зобов'язати Державну податкову інспекцію у Голосіївському районі м. Києва протягом п'яти робочих днів, наступних за днем отримання даного рішення, що набрало законної сили, надати Головному Управлінню державного казначейства у м. Києві висновок із зазначенням суми податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку на додану вартість, поданих Приватним підприємством "Експо-Пайп".
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 23 вересня 2008 року вимоги позивача задоволено.
Не погоджуючись з вищезазначеним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу в якій просив скасувати постанову суду першої інстанції як таку, що постановлена з порушенням норм матеріального та процесуального права та ухвалити нову постанову, якою в задоволенні вимог позивача відмовити, з підстав викладених в апеляційній скарзі.
Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, що з’явилися в судове засідання, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а постанова суду – частковому скасуванню, з прийняттям ново рішення у скасованій частині.
Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 3, 202 ч. 1 п. 4 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та ухвалює нове рішення, якщо визнає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.
Відповідно до ч. 1 ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення першої інстанції в межах апеляційної скарги.
Суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно розглянув справу, правильно встановив обставини, наданим доказам дав правильну правову оцінку і прийшов до обґрунтованого висновку в частині задоволення вимог позивача щодо стягнення з Державного бюджету України через Головне управління державного казначейства України в м. Києві, на користь позивача бюджетну заборгованість з податку на додану вартість в сумі 1 292 418,50 гривень шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунку на поточний рахунок Приватного підприємства "Експо-Пайп", колегія суддів з таким висновком суду погоджується.
З матеріалів справи вбачається, що в результаті здійснення експортних операцій з продажу товару за межі митної території України у позивача виникла заборгованість по бюджетному відшкодуванню з ПДВ за період з травня 2004 року по квітень 2005 року.
Відповідно до п.1.8 ст. 1 Закону України "Про податок на додану вартість" бюджетне відшкодування - сума, що підлягає поверненню платнику податку з бюджету у зв'язку з надмірною сплатою податку у випадках, визначених цим Законом (168/97-ВР) .
Відповідно до п.п.7.4.1 п.7.4. ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 8-1 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:
- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;
- придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.
Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари (послуги) та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
Відповідно до пп. 7.7.1, 7.7.3 п. 7.7 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", в редакції, чинній до 01 червня 2005 року, у разі коли за результатами звітного періоду різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з будь-якою поставкою товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду має від'ємне значення, така сума підлягає відшкодуванню платнику податку з Державного бюджету України протягом місяця, наступного після подачі декларації.
Підставою для отримання відшкодування є дані тільки податкової декларації за звітний період. За бажанням платника податку сума бюджетного відшкодування може бути повністю або частково зарахована в рахунок платежів з цього податку. Таке рішення платника податку відображається в податковій декларації.
Відшкодування здійснюється шляхом перерахування відповідних грошових сум з бюджетного рахунку платника податку в установі банку, що його обслуговує, або шляхом видачі казначейського чека, який приймається до негайної оплати (погашення) будь-якими банківськими установами.
Суми, що не відшкодовані платнику податку протягом визначеного у цьому пункті строку, вважаються бюджетною заборгованістю.
Відповідно до приписів п.8.1 ст. 8 Закону України "Про податок на додану вартість" платник податку, який здійснював операції з вивезення (пересилання) товарів (робіт, послуг) за межі митної території України (експорт) і подавав розрахунок експортного відшкодування за наслідками податкового місяця, мав право на отримання такого відшкодування протягом 30 календарних днів з дня подання такого розрахунку.
Пунктом 8.2 ст. 8 Закону України "Про податок на додану вартість" для визначення сум експортного відшкодування згідно з п.8.4 цієї статті до складу податкового кредиту включалися суми, фактично сплачені платником податку-експортером коштами у складі ціни товарів (робіт, послуг), придбаних у інших платників податку - постачальників таких товарів (робіт, послуг, вартість яких відносилась до валових витрат виробництва (обсягу) або підпадала амортизації.
Відповідно до п.8.2 ст.8 Закону України про ПДВ, від'ємне значення податку на додану вартість, що було отримано за операціями, фактично сплаченими позивачем-експортером грошовими коштами постачальникам у складі ціни придбаних товарів та розрахованим за відсотком від обсягу фактично отриманої валютної виручки за продаж товарів на експорт, було заявлено позивачем до відшкодування протягом 30 календарних днів з дати подання декларації, від'ємне ж значення податку на додану вартість, яке виникло в результаті здійснення експортних операцій і підтверджувалось податковими накладними, отриманими позивачем від постачальників та вантажно - митними деклараціями про експортування товару, заявлялось до відшкодування у загальному порядку - протягом трьох наступних звітних періодів.
Згідно декларацій з податку на додану вартість Приватне підприємства "Експо-Пайп" протягом травня 2004 року - квітня 2005 року мало від'ємне значення з податку на додану вартість.
Загальна сума податку на додану вартість яка не була відшкодована позивачу на розрахунковий рахунок у банку складала 1 752 833,00 грн..
В результаті зменшення позивачем суми бюджетного відшкодування з ПДВ, яка була ним заявлена, сума податку на додану вартість, яка не відшкодована позивачу, складає 1 292 418,50 грн., що підтверджується даними податкової декларації за звітний податковий період.
Позивач надавав ДПІ у Голосіївському районі м. Києва податкові декларації з податку на додану вартість з зазначенням в них сум бюджетного відшкодування з податку на додану вартість та надавав відповідні Розрахунки експортного відшкодування.
З урахуванням вище викладеного, суд першої інстанції дійшов вірного висновку про обґрунтованість позову стосовно стягнення суми бюджетної заборгованості з податку на додану вартість.
Щодо зобов'язання Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва протягом п'яти робочих днів, наступних за днем отримання даного рішення, що набрало законної сили, надати Головному Управлінню державного казначейства у м. Києві висновок із зазначенням суми податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку на додану вартість, поданих Приватним підприємством "Експо-Пайп", колегія суддів зазначає наступне.
Відповідно до ч.4 ст. 257 КАС України примусове виконання судових рішень в адміністративних справах здійснюється в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) .
Статтею 9 цього Закону України "Про виконавче провадження" (606-14) передбачено, що виконання рішень про стягнення коштів з рахунків, на яких обліковуються кошти Державного бюджету України та місцевих бюджетів або з бюджетних установ, здійснюється органами Державного казначейства України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Порядком виконання рішень про стягнення коштів з рахунків, на яких обліковуються кошти державного та місцевих бюджетів, або бюджетних установ передбачено, що рішення про стягнення коштів, які належать до загальнодержавних видатків державного бюджету, подаються юридичними чи фізичними особами або їх представниками для виконання органам державної виконавчої служби та приймаються до виконання в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) .
Суд першої інстанції, прийнявши рішення про стягнення з Державного бюджету України на користь позивача суми бюджетної заборгованості з податку на додану вартість, таким чином визначив спосіб його виконання.
Висновки суду першої інстанції, про покладення на орган державного казначейства обов’язку щодо виконання судового рішення в строк, що прямо не передбачений законом, є помилковим
Позивачем неправильно обрано спосіб захисту правовідносин, які виникли між державними органами. Позивач не є суб’єктом правовідносин між Управлінням державного казначейства у м. Києві та Державною податковою у Голосіївському районі м. Києва.
Вимоги позивача в частині зобов'язання відповідача надати висновок органу державного казначейства є не обґрунтованими, а тому рішення суду першої інстанції в цій частині підлягає скасуванню.
Керуючись ст.ст. 158, 160, 167, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А :
Апеляційну скаргу відповідача Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва – задовольнити частково.
Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 вересня 2008 року в частині зобов’язання державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва (001033, м. Київ, вул. Жилянська, 23) протягом п’яти робочих днів, наступних за днем отримання даного рішення, що набрало законної сили, надати Головному Управлінню державного казначейства у м. Києві (м. Київ, вул. Терещенківська, 11-а) висновок із зазначенням суми податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку на додану вартість, поданих Приватним підприємством "Експо-Пайп" (03127, м. Київ, пр-кт Жовтня, 100/2, поштова адреса 04210, м. Київ, вул. Героїв Сталінграда, 20-б, поточний рахунок 2600930014566 в ВАТ "VAB Банк" м. Київ, МФО 32637, код ЄДРПОУ 32421720) на суму 1 292 418, 50 грн. – скасувати.
В скасованій частині постановити нове рішення яким в задоволенні вимог Приватного підприємства "Експо-Пайп" про зобов’язання державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва (001033, м. Київ, вул. Жилянська, 23) протягом п’яти робочих днів, наступних за днем отримання даного рішення, що набрало законної сили, надати Головному Управлінню державного казначейства у м. Києві (м. Київ, вул. Терещенківська, 11-а) висновок із зазначенням суми податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку, що підлягає відшкодуванню з бюджету, згідно податкових декларацій з податку на додану вартість, поданих Приватним підприємством "Експо-Пайп" (03127, м. Київ, пр-кт Жовтня, 100/2, поштова адреса 04210, м. Київ, вул. Героїв Сталінграда, 20-б, поточний рахунок 2600930014566 в ВАТ "VAB Банк" м. Київ, МФО 32637, код ЄДРПОУ 32421720) на суму 1 292 418, 50 грн. - відмовити.
Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 вересня 2008 року частині задоволення вимог Приватного підприємства "Експо-Пайп" стосовно стягнення з Державного бюджету України через Головне управління державного казначейства України в м. Києві (м. Київ, вул. Терещенківська, 11-а) на користь приватного підприємства "Експо-Пайп" бюджетну заборгованість з податку на додану вартість в сумі 1 292 418,50 гривень (один мільйон двісті дев’яносто дві тисячі чотириста вісімнадцять грн.. 50 коп.) шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунку на поточний рахунок Приватного підприємства "Експо-Пайп" (03127, м. Київ, пр-кт 40-річчя Жовтня, 100/2, поштова адреса 04210, м. Київ, вул. Героїв Сталінграда, 20-б, поточний рахунок 2600930014566 в ВАТ "VAB Банк" м. Київ, МФО 321637, код ЄДРПОУ 32421720), та стягнення на користь Приватного підприємства "Експо-Пайп" 1700,00 гривень з Державного бюджету України - залишити без змін.
постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця з дня виготовлення в повному обсязі, шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.
Повний текст постанови суду виготовлено 28.12.2009 року.
Головуючий суддя:
Судді:
Бистрик Г.М.
Собків Я.М.
Бєлова Л.В.