ТРЕТЕЙСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

від 29 травня 2006 року

До Третейської палати України надійшли скарги на дії та рішення постійно діючого третейського суду Асоціації "М" (м. О., вул. П., 88):

- від г-на України С. О. О. від 16.03.2006 р. Вх. N 1/с на дії постійно діючого третейського суду Асоціації "М " щодо розгляду та прийняття рішення від 10 червня 2005 року третейським суддею К. А. В. по справі N ТС-хх-А/2005 за позовом К. Т. І. до Г. Г. О. про визнання договору купівлі-продажу дійсним та про визнання права власності на квартиру N 11 будинку N 9-А по бульвару Л. в м. О.;

- від г-на України Н. Н. О. та Н. С. Г. від 16.03.2006 р. Вх. N 1-1/с на дії постійно діючого третейського суду Асоціації "М" щодо розгляду справи третейським суддею К. А. В. за позовом К. О. В. в особі представника С. Ю. В. до Н. Н. О. про визнання договору купівлі-продажу квартири дійсним та про визнання права власності на квартиру.

Комісія Третейської палати України з питань аналізу та узагальнення практики правозастосування третейськими судами та розгляду звернень під головуванням Пампухи Г. Г., розглянувши матеріали, надані скаржниками С. О. О., Н. Н. О. та Н. С. Г., а також постійно діючим третейським судом Асоціації "М" на підставі Положення про комісії Третейської палати України, Інструкції про порядок розгляду звернень в Третейській палаті України, прийшла до висновку, що викладені в скаргах обставини справи знаходять своє підтвердження в поданих сторонами документах.

Президія Третейської палати України, розглянувши матеріали справи та заслухавши висновок профільної комісії, пояснення представника - третейського судді постійно діючого третейського суду Асоціації "М" К. А. В., - та керуючись Законом України "Про третейські суди", Інструкцією про порядок розгляду звернень в Третейській палаті України, Положенням про Третейську палату України, встановила:

що керівництвом Асоціації "М" та створеного при ній постійно діючого третейського суду "М" (Свідоцтво про реєстрацію О. обласного управління юстиції 05.03.2005 р. N 1) не здійснюється належний контроль за підбором осіб, які претендують на статус третейських суддів.

При розгляді справ постійно діючим третейським судом Асоціації "М" допускаються порушення норм законодавства України: призначаються до розгляду справ третейські судді, які безпосередньо зацікавлені в розгляді справи;

третейські судді, які є представниками сторони по справі, не заявляють самовідводи, а навпаки розглядають справи;

при розгляді справ та винесенні рішень не з'ясовуються дійсні обставини справи;

підбір третейських суддів не відповідає вимогам ст. 18 Закону України "Про третейські суди" (третейські судді мають судимості, не відповідають діловим та моральним якостям).

На адресу Третейської палати України надійшов лист-запит від 05.05.2006 р. вх. [...] з прокуратури м. О. з повідомленням про порушення кримінальної справи за ст. 368 КК України відносно адвоката О. обласної колегії адвокатів Р. І. Р., яка одночасно є третейським суддею постійно діючого третейського суду Асоціації "М". В зазначеному листі-запиті прокуратурою м. О. ставиться питання про відсторонення Р. І. Р. від виконання обов'язків третейського судді та можливості її подальшого перебування в складі постійно діючого третейського суду Асоціації "М".

На підставі досліджених матеріалів справи, заслухавши пояснення заявників, представника постійно діючого третейського суду Асоціації "М" - третейського судді К. А. В., Президія Третейської палати України прийшла до висновку рекомендувати Асоціації "М" розглянути питання про подальше перебування у списку третейських суддів постійно діючого третейського суду Асоціації "М" третейського судді К. А. В. та Р. І. Р. згідно Закону України "Про третейські суди" та регламенту постійно діючого третейського суду Асоціації "М".

Заслухавши та обговоривши висновки комісії Третейської палати України з питань аналізу та узагальнення практики правозастосування третейськими судами щодо розгляду скарг С. О. О., Н. Н. О. та Н. С. Г., Президія Третейської палати України вирішила:

Направити клопотання начальнику О. обласного управління юстиції Міністерства юстиції України щодо анулювання реєстраційного свідоцтва постійно діючого третейського суду Асоціації "М" у порядку, передбаченому ч. 9 ст. 9 Закону України "Про третейські суди" (Свідоцтво про реєстрацію О. обласного управління юстиції 05.03.2005 р. N 1).

Рекомендувати Третейській палаті України призупинити членство в Третейській палаті України представника постійно діючого третейського суду Асоціації "М" до проведення Всеукраїнського з'їзду третейських суддів.

Копію рішення направити на адресу скаржника С. О. О., Н. Н. О., Н. С. Г., Асоціації "М", О. обласного управління юстиції Міністерства юстиції України, Прокуратури м. О.

 

Голова Третейської палати України 

В. П. Самохвалов 

Секретар Третейської палати України 

Д. В. Пшеничнюк