КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 2-а-17991/10/2670
Головуючий у 1-й інстанції: Кузьменко В.А.
Суддя-доповідач: Хрімлі О.Г.
У Х В А Л А
Іменем України
"26" травня 2011 р. м. Київ
( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва (rs14287516) ) ( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs24579074) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого
суддів
при секретарі
Хрімлі О.Г.,
Літвіної Н.М., Чаку Є.В.,
Архіповій Л.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 лютого 2011 року по справі за позовом Закритого акціонерного товариства "Енергія-Т"до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправними та скасування розпорядження і постанови, -
В С Т А Н О В И Л А:
Закрите акціонерне товариство "Енергія-Т"звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправними та скасування розпорядження від 18 грудня 2009 року № 1051-КФ про усунення порушень законодавства про цінні папери, постанови від 24 листопада 2010 року № 776-КФ про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 17 000 грн.
Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 лютого 2011 року адміністративний позов задоволений.
Не погоджуючись з прийнятою постановою, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.
Сторони, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце апеляційного розгляду справи, в судове засідання не з’явились.
Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні - не обов’язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.
Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга необґрунтована та задоволенню не підлягає.
Суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно розглянув справу, правильно встановив обставини, яким дав правильну правову оцінку і прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення адміністративного позову.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, розпорядженням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про усунення порушень законодавства про цінні папери від 18 грудня 2009 року № 1051-КФ уповноважена особа, директор департаменту корпоративних відносин Капцова Т.П., на підставі документів, наданих ЗАТ "Енергія-Т"на заміну свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів у зв’язку зі зміною форми випуску акцій, встановила порушення вимог чинного законодавства про цінні папери, а саме: підпункти 8.4, 8.5, 8.6 статуту ЗАТ "Енергія-Т"не відповідають вимогам ч. 2 ст. 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок"та п. 3.9 розділу ІІ глави 2 Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства (z0280-07) .
На підставі п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"розпорядилась у термін до 15 червня 2010 року усунути порушення чинного законодавства про цінні папери та до 05 липня 2010 року письмово проінформувати про виконання цього розпорядження.
До дати, вказаної в розпорядженні про усунення порушень, ЗАТ "Енергія-Т"встановлені відповідачем порушення не усунуло.
Відповідно до постанови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 22 липня 2010 року № 11/03/12469 порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ЗАТ "Енергія-Т".
04 листопада 2010 року ЗАТ "Енергія-Т"повідомило Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, що на виконання розпорядження про усунення порушення до статуту внесені відповідні зміни.
Постановою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 24 листопада 2010 року №776-КФ за несвоєчасне виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери застосовано у відношенні до ЗАТ "Енергія-Т"санкцію у вигляді штрафу у розмірі 17 000 грн.
Перевіряючи правомірність оскаржуваних розпорядження та постанови, колегія суддів виходить з наступного.
Встановлено, що ЗАТ "Енергія-Т"направило до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку пакет документів для заміни свідоцтва про реєстрацію випуску акцій у зв’язку з прийняттям рішення про переведення випуску іменних акцій, випущених у документарній формі, у без документарну форму листами від 02 листопада 2009 року № 02-11/09-1 та від 23 листопада 2009 року № 23/11-09.
Серед інших документів позивачем надано копію свого статуту, зареєстрованого Солом’янською районною у місті Києві державною адміністрацією 22 жовтня 2009 року, номер запису 10731050006002096.
Пункти 8.4, 8.5 та 8.6 розділу "Акції і інші цінні папери"статуту ЗАТ "Енергія-Т"викладені в наступній редакції:
- при розміщенні додатково випущених акцій акціонери до дня реєстрації змін статуту товариства, пов’язаних із збільшенням розміру статутного фонду товариства, оплачують не менше 50 відсотків номінальної вартості акцій. Кожний з акціонерів повинен сплатити повну вартість розподілених йому акцій. Кожний з акціонерів повинен сплатити повну вартість розподілених йому акцій в термін не пізніше одного року з дати державної реєстрації змін до статуту товариства, пов’язаних із відповідним збільшенням розміру статутного фонду товариства;
- у разі несплати додатково випущених акцій у встановлені законодавством та/або умовам виписку акцій строки, такий акціонер сплачує за час прострочення 10 відсотків річних від суми простроченого платежу;
- при несплаті акціонером додатково випущених акцій протягом трьох місяців з моменту закінчення встановленого для здійснення платежу терміну товариство має право реалізувати несплачені акції. Рішення про порядок реалізації цих акцій приймається загальними зборами акціонерів товариства, при цьому інші акціонери мають переважне право на придбання зазначених акцій, які реалізуються товариством за номінальною вартістю.
Відповідно до ч. 2 ст. 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок"приватне (закрите) розміщення цінних паперів - розміщення цінних паперів шляхом їх безпосередньої пропозиції заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не перевищує 100.
Приватне (закрите) розміщення акцій публічного акціонерного товариства - розміщення акцій шляхом їх безпосередньої пропозиції акціонерам такого товариства та заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не перевищує 100.
У разі закритого (приватного) розміщення цінних паперів серед заздалегідь визначеного кола осіб емісія здійснюється за такими етапами: 1) прийняття рішення про закрите (приватне) розміщення цінних паперів органом емітента, уповноваженим приймати таке рішення; 2) у разі відмови власника акцій від використання свого переважного права на придбання акцій, якщо це передбачено умовами закритого (приватного) розміщення цінних паперів, - отримання від нього письмового підтвердження про відмову; 3) подання заяви та всіх необхідних документів на реєстрацію випуску цінних паперів; 4) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку випуску цінних паперів; 5) присвоєння цінним паперам міжнародного ідентифікаційного номера; 6) укладення з депозитарієм договору про обслуговування емісії цінних паперів або з реєстратором - про ведення реєстру власників іменних цінних паперів, крім випадків, коли облік прав за цінними паперами веде емітент відповідно до законодавства або цінні папери розміщуються на пред’явника; 7) виготовлення сертифікатів цінних паперів у разі розміщення цінних паперів у документарній формі; 8) закрите (приватне) розміщення цінних паперів; 9) затвердження результатів розміщення цінних паперів органом емітента, уповноваженим приймати таке рішення; 10) затвердження змін до статуту, пов’язаних із збільшенням статутного капіталу акціонерного товариства з урахуванням результатів розміщення акцій; 11) реєстрація змін до статуту в органах державної реєстрації; 12) подання Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати закритого (приватного) розміщення цінних паперів; 13) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати закритого (приватного) розміщення цінних паперів; 14) отримання свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів.
Колегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанції про те, що в даному випадку позивач не здійснював емісію цінних паперів, а відповідачем не встановлено порушення позивачем порядку емісії цінних паперів.
Відповідно до пункту 3.9 глави 2 розділу ІІ Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 лютого 2007 року №387 (z0280-07) , порядок збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок додаткових внесків у разі закритого (приватного) розміщення акцій існуючої номінальної вартості включає таку послідовність дій, зокрема, закрите розміщення акцій, яке здійснюється у два етапи: 1-й етап - реалізація акціонерами свого переважного права на придбання акцій, відповідно до яких прийнято рішення про розміщення, у строки та порядку, передбачені в рішенні про розміщення акцій (закрите розміщення акцій серед акціонерів товариства, які реалізовують своє переважене право на придбання акцій, що випускаються додатково). Протягом установленого в рішенні про розміщення акцій строку акціонером подається заява, укладається договір купівлі-продажу акцій. Акціонер здійснює сплату акцій відповідно до умов емісії за ціною не нижче номінальної вартості, не пізніше дня затвердження уповноваженим органом емітента результатів закритого (приватного) розміщення акцій та звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій; 2-й етап - закрите (приватне) розміщення акцій серед інших інвесторів, перелік яких затверджено загальними зборами акціонерів товариства, та існуючих акціонерів у кількості, що перевищує кількість акцій, на яку акціонер реалізував своє переважне право. Протягом установленого в рішенні про розміщення акцій строку першим власником подається заява, укладається договір купівлі-продажу акцій. Перший власник здійснює сплату акцій відповідно до умов емісії за ціною не нижче номінальної вартості, не пізніше дня затвердження уповноваженим органом емітента результатів закритого (приватного) розміщення акцій та звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій.
Вказана правова норма регулює порядок збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок додаткових внесків у разі закритого (приватного) розміщення акцій.
Так, колегія суддів зазначає, що позивач прийняв рішення про зміну форми випуску іменних акцій та не здійснював збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок додаткових внесків, а відповідачем не встановлено порушення позивачем порядку збільшення статутного капіталу.
Пунктом 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"визначено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов’язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.
Пунктом 14 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"встановлено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.
Колегія суддів прийшла до висновку про те, що оскільки ЗАТ "Енергія-Т"не було вчинено порушення законодавства про цінні папери розпорядження від 18 грудня 2009 року № 1051-КФ та постанова від 24 листопада 2010 року № 776-КФ про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 17 000 грн. є протиправними.
Апеляційна інстанція вважає також вважає вірним посилання суду першої інстанції на те, що вимоги до статуту акціонерного товариства встановлюються Господарським кодексом України (436-15) , Цивільним кодексом України (435-15) та Законом України "Про господарські товариства" (1576-12) . Закони України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) та "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) не встановлюють вимог до статуту акціонерного товариства і не передбачають обов’язкових положень, які мають міститися в статуті.
Доводи апелянта спростовуються вищенаведеним, матеріалами справи та не відповідають вимогам чинного законодавства.
Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
На підставі вищевикладеного, колегія суддів дійшла висновку про те, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст.ст. 41, 160, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - залишити без задоволення, постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 лютого 2011 року - без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя
Судді
О.Г. Хрімлі
Н.М. Літвіна
Є.В. Чаку