Головуючий у 1 інстанції - Сазонова М.Г
Суддя-доповідач - Чумак С.Ю.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 червня 2011 року справа №2а-362/10/0547
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs27360061) )
приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді Чумака С.Ю.
суддів
Білак С.В. та Ляшенка Д.В.,
розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Старобешівської районної державної адміністрації Донецької області на постанову Старобешівського районного суду від 22 лютого 2010 року у справі № 2а-362/10/0547 за позовом ОСОБА_4 до Управління праці та соціального захисту населення Старобешівської районної державної адміністрації Донецької області про стягнення допомоги по догляду за дитиною,
В С Т А Н О В И Л А:
Постановою Старобешівського районного суду від 22 лютого 2010 року частково задоволено позов ОСОБА_4 до УПСЗН Старобешівської районної державної адміністрації, визнано дії відповідача протиправними та стягнуто з останнього на користь позивачки щомісячну грошову допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 9 липня по 31 грудня 2007 року в розмірі 1843 гривні 53 копійки за рахунок коштів Державного бюджету України.
Відповідач з таким судовим рішення не погодився та подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову суду першої інстанції скасувати в зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права, ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволені позовних вимог. Крім того, апелянт також посилається на те, що суд не застосував положення ст. 99 КАС України щодо строків звернення до суду.
Згідно ч. 1 ст. 197 КАС України справу розглянуто в порядку письмового провадження.
Перевіривши за матеріалами справи доводи апеляційної скарги, колегія суддів, вважає, що остання підлягає частковому задоволенню, а постанова суду першої інстанції скасуванню з залишенням позову без розгляду через пропуск строку звернення до суду.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що позивачка є матір’ю ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, у зв’язку з чим згідно Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) має право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення останньою трирічного віку. Вважає, що відповідач сплачує їх вказану допомогу в розмірі, який значно нижче, ніж встановлений вказаним законом.
Згідно частини 2 статті 99 КАС України в редакції, що діяла на час подання позову до суду, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлювався річний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.
Позивачка звернулась до суду із зазначеним позовом 10 листопада 2009 року, а тому пропустила річний строк звернення до суду щодо позовних вимог за 2007 рік, у зв’язку з чим суд першої інстанції безпідставно задовольнив позовні вимоги поза межами строку звернення до суду.
Згідно ч. 2 ст. 5 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.
Відповідно до ч. 1 ст. 99 КАС України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.
Згідно ст. 100 КАС України, адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка його подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.
Аналізуючи вищезазначені положення законодавства, колегія суддів приходить до висновку, що позивач пропустив передбачений статтею 99 КАС України строк звернення до суду, що згідно вимог статті 100 та частини 2 статті 107 КАС України в редакції на час розгляду апеляційної скарги є перешкодою для вирішення справи та розгляду позовних вимог по суті з прийняттям судового рішення про задоволення чи відмову в задоволенні позову. Пропуск строку звернення до суду на теперішній час відповідно до вказаних положень КАС України (2747-15) є підставою для залишення позову без розгляду.
Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції при вирішенні справи припустив порушення норм процесуального права, які є підставою для скасування постанови суду першої інстанції з залишенням адміністративного позову без розгляду.
На підставі викладеного, керуючись ст. 24, 99, 100, 195, 197, 198, 203, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія судів,
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Старобешівської районної державної адміністрації Донецької області – задовольнити частково.
Постанову Старобешівського районного суду від 22 лютого 2010 року у справі № 2а-362/10/0547 – скасувати.
Позов ОСОБА_4 до Управління праці та соціального захисту населення Старобешівської районної державної адміністрації Донецької області про стягнення допомоги по догляду за дитиною – залишити без розгляду.
ухвала суду за наслідками розгляду у письмовому провадженні набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копій особами, які беруть участь у справі і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.
Колегія суддів
С.Ю.Чумак
С.В.Білак
Д.В.Ляшенко