Головуючий у 1 інстанції - Зінченко Т.О.
Суддя-доповідач - Шишов О.О.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 вересня 2011 року справа №2а/0570/12172/2011
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs33383147) )
приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді Шишова О.О.
суддів Сіваченка І.В., Дяченко С.П.
при секретарі судового засідання: Запорожцевій Г.В.
За участю:
представника позивача Пупченко А.В.
представника відповідача Пащенко Г.В.
розглянувши апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08 серпня 2011 р. у справі № 2а/0570/12172/2011 (головуючий І інстанції Зінченко Т.О.) за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області до Державного підприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська" про стягнення пені за несвоєчасне перерахування страхових внесків у розмірі 1 140 224,96 грн.,-
В С Т А Н О В И Л А:
Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» про стягнення пені за несвоєчасне перерахування страхових внесків у розмірі 1140224,96 грн.
В обгрунтування власних вимог позивач посилається на те, що позивачем проведено перевірку правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків відповідачем, за результатами перевірки складено акт N 67 від 31.05.2011 року. В акті перевірки зазначено про порушення підприємством строків сплати страхових внесків за період з 01.04.2010 року по 31.05.2011 року. За несвоєчасне перерахування страхових внесків позивачем нарахована пеня у розмірі 1140224, 96 грн. Вважали, що суд допустив порушення норм матеріального права, просили скасувати його рішення та прийняти нову, постанову, якою задовольнити їх вимоги.
У судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги апеляційної скарги в повному обсязі.
Представник відповідача у судовому засіданні вказав, що суд першої інстанції прийняв рішення дотриманням норм матеріального та процесуального права. Просили залишити постанову суду першої інстанції без змін.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.
Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м.Красноармійську Донецької області утримується за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, є юридичною особою та виступає як суб'єкт владних повноважень.
Відповідач - Державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська», є юридичною особою, як страхувальник зареєстроване у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області (а.с. 3-4).
Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області проведена перевірка правильності нарахування, повноти і своєчасності нарахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду Державним підприємством Вугільна компанія «Краснолиманська» за період з 01.04.2010 року по 31.05.2011 року, результати якої викладені в акті N 67 від 31.05.2011 року (а.с. 5).
Перевіркою виявлені факти порушення сплати відповідачем страхових внесків та за несвоєчасне перерахування страхових внесків позивачем нарахована пеня у розмірі 1140224, 96 грн.
Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 року N 1105-ХІV (далі - Закон N 1105-XIV (1105-14) ) роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно і повно сплачувати в установленому порядку страхові внески в Фонд соціального страхування від нещасних випадків.
Частиною 2 статті 52 Закону N 1105-XIV, в редакції що діяла по 1 січня 2011 року, було передбачено, що за прострочення сплати страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків із страхувальника стягується пеня згідно із законом.
В пункті 3 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (2464-17) передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.
Абзац 4 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (2464-17) , встановлює, що суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.
При таких обставинах колегія суддів вважає, що суд першої інстанції зробив невірний висновок що Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України не надано право встановлювати відповідальність за прострочення сплати страхового внеску.
Пунктом 3 частини 1 статті 202 КАС України встановлено, що підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є невідповідність висновків суду обставинам справи.
Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції зробив висновки які не відповідають обставинам справи, тому постанова підлягає скасуванню з прийняттям нової, якою необхідно задовольнити позовні вимоги.
Повний текст рішення складений 23 вересня 2011 року.
Керуючись статтями 24, 160, 167, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08 серпня 2011 р. у справі № 2а/0570/12172/2011 задовольнити.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08 серпня 2011 р. у справі № 2а/0570/12172/2011 скасувати.
Позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області - задовольнити.
Стягнути з Державного підприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська" на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Красноармійську Донецької області пеню за несвоєчасне перерахування страхових внесків у розмірі 1 140 224,96 грн.
На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України складення рішення у повному обсязі відкласти на строк до 5 днів.
Рішення набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів з дня складення в повному обсязі.
Головуючий
Судді
О.О.Шишов
І.В.Сіваченко
С.П.Дяченко