КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 2а-1833/11/2670 
Головуючий у 1-й інстанції: Добрянська Я.І.
Суддя-доповідач: Пилипенко О.Є.
У Х В А Л А
Іменем України
"15" листопада 2011 р. м. Київ
( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду міста Києва (rs15135688) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs31810409) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді - Пилипенко О.Є.
суддів - Глущенко Я.Б. та Шелест С.Б.,
при секретарі - Гончар Н.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м.Києва до Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" про стягнення заборгованості, -
ВСТАНОВИЛА:
У лютому 2011 року позивач –Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м.Києва звернувся до Окружного адміністративного суду м.Києва із адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" про стягнення заборгованості, в якому просив стягнути з Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" на користь позивача заборгованість по виплаті різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) та сумою обчисленою відповідно до інших законодавчих актів в сумі 40 016 грн. 02 коп.
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року адміністративний позов задоволено повністю.
Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року та прийняти нову, якою відмовити у задоволенні позову в повному обсязі. Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до постановлення незаконного рішення.
У судове засідання сторони та їх представники не з’явилися, причини неявки суду невідомі, про розгляд справи були повідомлені належним чином.
Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні –не обов’язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.
Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу відповідача залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року - без змін виходячи із наступного.
Відповідно до ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
У відповідності до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Приймаючи рішення про задоволення позову в повному обсязі суд першої інстанції виходив з того, що Приватне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" є правонаступником Українського науково-дослідного інституту спеціальних видів друку, відповідно до довідки позивача, на підприємстві є 51 особа, що мають стаж наукової роботи та яким пенсія повинна виплачуватися відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" (1977-12) , проте, всупереч чинним нормам законодавства виплачена не була.
Колегія суддів погоджується із наведеними висновками суду першої інстанції, оскільки вони знайшли своє підтвердження під час апеляційного розгляду справи.
Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено колегією суддів, п.1.1 ст.1 Статуту Відкритого акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" редакції 2001 року, передбачено, що Відкрите акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" засноване відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.1998 р. № 1870 "Про забезпечення діяльності Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об’єднання" (1870-98-п) шляхом перетворення Українського науково-дослідного інституту спеціальних видів друку у відкрите акціонерне товариство в порядку, передбаченому Указом президента України від 15.06.1993 року № 210 (210/93) "Про корпоратизацію підприємств"(із змінами та доповненнями), Законом України від 19.09.1991 року № 1576-ХІІ "Про господарську товариства" (1576-12) (із змінами та доповненнями).
Відповідно до п.3.3 ст.3 зазначеного Статуту 2001 року, товариство є правонаступником Українського науково-дослідного інституту спеціальних видів друку.
Згідно нової редакції Статуту 2010 р., а саме п.3 ст.2, Приватне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" є правонаступником Українського науково-дослідного інституту спеціальних видів друку.
Листом № 5327/04 від 16.12.2010 р. (що був отриманий відповідачем 17.12.2010 р., згідно повідомлення про вручення поштового відправлення) Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва повідомило Приватне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку"корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" про склад осіб, які мають стаж наукової роботи на підприємстві, для відшкодування виплат різниці між сумою пенсій, призначеної як науковому працівнику, та сумою пенсій, обчисленої на загальних підставах.
В додатку до листа № 5327/04 від 16.12.2010 р. визначено склад осіб, які мають стаж наукової роботи на підприємстві у кількості 51 особи.
Зазначеним листом визначено кошти в сумі 40 016, 02 грн., що підлягають відшкодуванню як "різниця в пенсіях наукових працівників" за жовтень-грудень 2010 р. шляхом перерахування на рахунок Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва, та попереджено відповідача, що в разі несплати зазначеної суми, до нього будуть застосовані заходи по примусовому стягненню коштів.
27.12.2010 р. Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва направило до Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" претензію № 5612/04 (що була отримана відповідачем 29.12.2010 р., згідно повідомлення про вручення поштового відправлення), в якій позивач зазначає про наявну у відповідача заборгованість по виплаті різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) колишнім працівникам та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів в розмірі 40 016, 02 грн., а також попереджає відповідача про намір звернення до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовною заявою про стягнення зазначеної заборгованості в разі незадоволення зазначеної претензії, у встановлений законодавством термін.
Згідно акту перевірки № 9 від 17.12.2010 р., щодо правильності нарахування та відшкодування сум фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівникам відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , Приватне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку"корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" (код ЄДРПОУ 02426463) має кількість пенсіонерів - 51 чоловік, та сума для відшкодування по повідомленнях за період з 01.10.2010 р. до 31.12.2010 р., згідно листів № 5327/04 від 16.12.2010 р. становить 40 016, 02 грн.
Даний акт, як було встановлено в суді першої інстанції, був без зауважень підписаний керівником відповідача ОСОБА_2 та виконуючим обов’язки головного бухгалтера ОСОБА_3 та один примірник акту отриманий виконуючим обов’язки головного бухгалтера ОСОБА_3
Вищевказаний акт № 9 від 17.12.2010 р. та претензія № 5612/04 від 27.12.2010 р. відповідачем в адміністративному та судовому порядку оскаржені не були.
Також матеріали справи містять список колишніх працівників відповідача, які займали наукові посади та мають право на отримання наукової пенсії згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , а також довідки Відкритого акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку", правонаступником якого є відповідач, щодо зайняття наукових посад працівниками, визначеними у зазначеному списку.
За загальним правилом та відповідно до ст. 14 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами) є страхувальниками та зобов’язані, відповідно до норм чинного законодавства сплачувати внески на пенсійне страхування.
Відповідно до наявних в матеріалах справи списків колишніх працівників відповідача, які займали наукові посади на підприємстві є 51 особа, що мають стаж наукової роботи на підприємстві.
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13.12.1991 року № 1977 (в редакції чинній до 1 січня 2004 року), держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової, науково-технічної, науково-педагогічної та науково-організаційної роботи (далі - стаж наукової роботи) на державних підприємствах, в установах, організаціях, пенсії на рівні, який забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.
Відповідно до ч. 6 ст. 24 вищезазначеного Закону (в редакції до 1 січня 2004 року) та постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-технічним) працівникам державних підприємств і організацій згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи" від 13.12.2000 року №1826 (1826-2000-п) (чинній до 09.04.2004 року), різницю між сумою призначеної пенсії за Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших нормативно-правових актів, на яку має право дана особа, фінансувалося для наукових працівників небюджетних установ і організацій - за рахунок коштів цих підприємств і організацій.
Законом України від 20 листопада 2003 року № 1316-1V (1316-15) та постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 372 (372-2004-п) з 1 квітня 2004 року змінено порядок фінансування різниці між сумою пенсій, призначених науковим працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" (1977-12) , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи.
Зокрема, ч. 6 ст. 24 вищевказаного Закону різниця між сумою призначеної пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:
- для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;
- для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів І України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.
для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.
Окрім того, ст.6 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-технічним) працівникам державних підприємств і організацій згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи", у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації фінансування різниці у розмірі пенсії здійснюється за рахунок коштів їх правонаступників.
Враховуючи те, що судом першої інстанції встановлено та не заперечується відповідачем, що Приватне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" є правонаступником Українського науково-дослідного інституту спеціальних видів друку, а отже до відповідача, як до правонаступника (відповідно до положень Цивільного кодексу України (435-15) про правонаступництво юридичних осіб) перейшли усі права та обов’язки реорганізованої (ліквідованої) юридичної особи, а отже й обов’язок щодо проплати різниці пенсії між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів колишнім працівникам.
Окрім того, статтею 1 Бюджетного кодексу України від 21 червня 1991 року № 2542-ІІІ передбачено, що "...установа чи організація, яка повністю утримується за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевих бюджетів - є бюджетною".
Згідно довідки з державного комітету статистики України № 359 від 01.08.2006 р. Відкрите акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку"є небюджетною установою, а отже фінансування різниці пенсії із повинно здійснюватися не за рахунок коштів державного бюджету, а за власні кошти підприємства.
За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було вірно встановлено фактичні обставини справи, надано належну оцінку дослідженим доказам. В зв’язку з цим колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року –без змін.
Керуючись ст.ст. 41, 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку" корпоративне підприємство ДАК "Укрвидавполіграфія" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року –залишити без задоволення.
Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 квітня 2011 року –без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня її складання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя
Судді
О.Є.Пилипенко
Я.Б. Глущенко
С.Б. Шелест