Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
01 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Маляренка А.В., Леванчука А.О., Ступак О.В., розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м. Макіївки про стягнення заборгованості з одноразової допомоги, та по щомісячним страховим виплатам у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, за касаційною скаргою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області на рішення Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 14 червня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2016 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області про стягнення заборгованості з одноразової допомоги та по щомісячним страховим виплатам у зв'язку з нещасним випадком на виробництві.
На обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що відповідач визнає наявність заборгованості перед ним, проте не здійснює страхові виплати через проведення в Донецькій області (м. Макіївка) АТО. Вважає, що його право на соціальний захист гарантується Конституцією України (254к/96-ВР) і посилання відповідача на будь-які Постанови КМУ є незаконними, адже вони змінюють права громадян в бік звуження. Також зазначив, що пункт 2 Тимчасового порядку фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, який став причиною невиплати позивачу призначених щомісячних страхових виплат, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 лютого 2015 року у справі № 826/18826/14 - визнано незаконним та нечинним з моменту прийняття. Зазначена постанова була залишена без змін ухвалами Київського апеляційного адміністративного суду від 02 квітня 2015 року та Вищого адміністративного суду України від 16 жовтня 2015 року (ухвала № К/800/19418/15, К800/19498/15). Отже пункт 2 Тимчасового порядку (постанова Х2595) вже було визнано незаконним та нечинним з моменту прийняття рішення суду, яке набрало законної сили, тобто вирішено питання щодо законності зазначеного нормативного акту і, тим самим були захищені права, свободи та законні інтереси невизначеного кола осіб, щодо яких його застосовано і які є суб'єктами даних правовідносин, до яких також відносяться і дані позивачі у справі.
У зв'язку з наведеним просив стягнути з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання України в Совєтському районі м. Макіївка Донецької області на свою користь: суму заборгованості з одноразової допомоги в сумі 82 824 грн, суму заборгованості по щомісячним страховим виплатам за червень 2014 року у розмірі 229 грн 89 коп. та за 11 місяців з липня 2014 року по червень 2015 року по 862 грн 09 коп. на місяць в сумі 9 712 грн 88 коп., допустити негайне виконання рішення суду про стягнення всієї присудженої судом суми заборгованості з одноразової допомоги та щомісячним страховим виплатам.
Рішенням Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 14 червня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2016 року, позов задоволено.
Стягнуто з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м.Макіївки Донецької області на користь ОСОБА_4 заборгованість по щомісячним страховим виплатам за період з 23 червня 2014 року по червень 2015 року у розмірі 10 574 грн 97 коп. та заборгованість з виплати одноразової допомоги в сумі 82 824 грн.
У касаційній скарзі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області просить скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-УІІІ "Про судоустрій істатус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на таке.
Суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку в силу вимог ст. 212 ЦПК України, а також, врахувавши обставини справи, дійшов обґрунтованого висновку, що наявні правові підстави щодо стягнення на користь позивача заборгованості за щомісячними страховими виплатами із Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Совєтському районі м. Макіївка Донецької області за період з 23 вервеня 2014 року по червень 2015 року в сумі 10 574 грн 97 коп, які нараховані Фондом за цей період та нараховану але не сплачену заборгованість з виплати одноразової допомоги в сумі 82 824 грн.
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують та зводяться до переоцінки доказів, що не відповідає вимогам ст. 335 ЦПК України, оскільки суд касаційної інстанції позбавлений можливості встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області відхилити.
Рішення Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 14 червня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
А.В.Маляренко
А.О.Леванчук
О.В.Ступак