ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
21.07.2020 № 2217/0/15-20

Про затвердження Змін до Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення)

Відповідно до частини п'ятої статті 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, погодженим із Державною судовою адміністрацією України.
Рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 затверджено Порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) (v0054910-17) .
Верховною Радою України 4 червня 2020 року прийнято Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (679-20) .
З метою вдосконалення положень вказаного Порядку (v0054910-17) , враховуючи відсутність повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища рада правосуддя запропонувала Державній судовій адміністрації України надати пропозиції щодо внесення змін до нього.
Державна судова адміністрація України листом від 24 червня 2020 року № 10-12650/20 надала Вищій раді правосуддя відповідні пропозиції.
Вища рада правосуддя, опрацювавши зазначені пропозиції, заслухавши інформацію члена Вищої ради правосуддя Розваляєвої Т.С., керуючись статтею 131 Конституції України (254к/96-ВР) , статтею 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , статтею 3 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" (1798-19) , ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Зміни до Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) (v0054910-17) , що додаються.
2. Надіслати копії рішення Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та Державній судовій адміністрації України.
Голова
Вищої ради правосуддя
А.А. Овсієнко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Вищої ради правосуддя
21 липня 2020 року № 2217/0/15-20

ЗМІНИ

до Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення)

1. У розділі I:
1) у пункті 1:
абзац перший замінити абзацами першим, другим у такій редакції:
"Цей Порядок розроблений відповідно до законів України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , " Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (679-20) , "Про Вищу раду правосуддя" (1798-19) (далі - закони) з метою забезпечення доступу до правосуддя в судах у зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя та виявленням надмірного рівня судового навантаження, а також з метою тимчасового переведення суддів у разі припинення роботи суду у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами.
Порядок встановлює процедуру підготовки та ухвалення рішень щодо відрядження судді як тимчасового переведення до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя (далі - відрядження судді), продовження строку відрядження та дострокового закінчення відрядження судді.".
У зв'язку із цим абзаци другий, третій вважати абзацами третім, четвертим відповідно;
абзац третій:
після слів "Відрядження судді," доповнити словами "продовження строку відрядження, дострокове закінчення відрядження судді";
після слів "згідно із" доповнити словом "законами";
2) пункт 2 після слів "відрядження судді" доповнити словами "дострокове закінчення відрядження судді";
3) доповнити пунктами 2-1, 2-2, 2-3 такого змісту:
"2-1. Рішення про продовження строку відрядження судді ухвалюється Вищою радою правосуддя за зверненням голови суду, до якого суддя відряджений, та за згодою такого судді за повідомленням Державної судової адміністрації України.
2-2. У період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про відрядження судді ухвалюється Вищою радою правосуддя на підставі повідомлення Державної судової адміністрації України.
2-3. У період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про дострокове закінчення відрядження судді ухвалюється Вищою радою правосуддя на підставі повідомлення Державної судової адміністрації України та/або за зверненням голови суду, до якого суддя відряджений.".
2. У розділі II:
1) назву (v0054910-17) розділу після слів "відрядження судді," доповнити словами "продовження строку відрядження, дострокового закінчення відрядження судді";
2) доповнити пунктами 1-1, 1-2 такого змісту:
"1-1. Підставою продовження строку відрядження судді є продовження існування обставин, що були підставою відрядження судді.
1-2. Підставами дострокового закінчення відрядження судді є припинення обставин, що були підставою відрядження судді.";
3) доповнити пунктами 2-1, 2-2 такого змісту:
"2-1. Підстави продовження строку відрядження судді встановлюються Державною судовою адміністрацією України за зверненням голови суду, до якого суддя відряджений, та за згодою судді.
Звернення голови суду, до якого суддя відряджений, та відповідна згода судді на продовження строку відрядження надсилаються до Державної судової адміністрації України не пізніше ніж за шістдесят днів до закінчення строку відрядження судді.
2-2. Підстави дострокового закінчення відрядження судді встановлюються Державною судовою адміністрацією України за зверненням голови суду, до якого відряджений суддя.";
4) пункт 3:
після слів "щодо відрядження судді" доповнити словами "або дострокового закінчення відрядження судді";
після слів "Вищої кваліфікаційної комісії суддів України," доповнити словами "а у період відсутності її повноважного складу - до Вищої ради правосуддя, протягом десяти";
5) доповнити пунктом 3-1 такого змісту:
"3-1. Державна судова адміністрація України надсилає повідомлення про необхідність розгляду питання щодо продовження строку відрядження судді до Вищої ради правосуддя протягом десяти днів з дати отримання звернення голови суду, до якого суддя відряджений, та за згодою судді.";
6) доповнити пунктами 4-1, 4-2 такого змісту:
"4-1. У разі встановлення продовження існування обставин, що були підставою відрядження судді, у повідомленні Державної судової адміністрації України зазначаються:
- найменування суду, в якому встановлені вказані підстави;
- прізвище, ім'я, по батькові судді, якого відряджено;
- підтвердження продовження існування обставин, що були підставою відрядження судді;
- строк продовження відрядження судді.
Одночасно з повідомленням про продовження строку відрядження судді Державна судова адміністрація України надсилає до Вищої ради правосуддя подання про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.
4-2. У разі припинення обставин, що були підставою відрядження судді, у повідомленні Державної судової адміністрації України зазначаються:
- найменування суду, в якому припинилися обставини, що були підставою відрядження судді;
- прізвище, ім'я, по батькові судді, якого відряджено;
- найменування суду, з якого був відряджений суддя;
- підтвердження припинення обставин, що були підставою відрядження судді.";
7) пункт 6:
після слів "щодо відрядження судді" доповнити словами "або про дострокове закінчення відрядження судді,";
після слів "Вищу кваліфікаційну комісію суддів України," доповнити словами "а у період відсутності її повноважного складу - Вищу раду правосуддя,";
доповнити абзацом другим такого змісту:
"У разі зміни відомостей, зазначених у надісланому повідомленні про необхідність розгляду питання щодо продовження строку відрядження судді, Державна судова адміністрація України інформує про це Вищу раду правосуддя, протягом п'яти робочих днів після встановлення таких змін.".
У зв'язку із цим абзац другий вважати абзацом третім;
абзац третій після слів "Вищою кваліфікаційною комісією суддів України," доповнити словами "а у період відсутності її повноважного складу - Вищою радою правосуддя,".
3. У розділі III:
1) назву (v0054910-17) розділу викласти у новій редакції:
"Вирішення питання щодо внесення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді";
2) у пункті 1:
після слів "подання про відрядження судді" доповнити словами "або про дострокове закінчення відрядження судді";
цифри "30" замінити словом "тридцять";
абзац другий після слів "відрядження судді" доповнити словами "або дострокове закінчення відрядження судді.";
3) доповнити пунктом 2-1 такого змісту:
"2-1. Оголошення про призначення до розгляду питання щодо внесення подання про дострокове закінчення відрядження судді у зв'язку з припиненням обставин, що були підставою відрядження судді, розміщується на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України протягом п'яти робочих днів з дня отримання повідомлення Державної судової адміністрації України.
В оголошенні зазначаються дата, час і місце проведення засідання з питання щодо внесення подання про дострокове закінчення відрядження судді.";
4) пункт 6 після слів "подання про відрядження судді" доповнити словами "або дострокове закінчення відрядження судді";
5) у пункті 8:
абзац перший після слів "судового навантаження," доповнити словами "або дострокове закінчення відрядження";
абзац другий після слів "про відрядження судді" доповнити словами "або дострокове закінчення відрядження";
6) доповнити пунктом 11-1 такого змісту:
"11-1. За результатами розгляду питання про дострокове закінчення відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає одне з таких рішень:
- про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження судді;
- про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про дострокове закінчення відрядження судді.";
7) пункт 12 доповнити абзацами такого змісту:
"У рішенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження судді зазначаються:
- прізвище, ім'я, по батькові судді;
- найменування судів, з якого та до якого відряджений суддя;
- строк відрядження;
- обставини, що були підставою відрядження судді, які припинилися і є підставою для дострокового закінчення відрядження судді.
У разі ухвалення рішення про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про дострокове закінчення відрядження судді Комісією у ньому наводяться відповідні доводи та обґрунтування.";
8) у пункті 13:
абзац перший після слів "і спеціалізації" доповнити словами "або дострокове закінчення відрядження судді";
абзац другий після слів "До рішення" доповнити словами "про відрядження";
доповнити абзацом такого змісту:
"До рішення про дострокове закінчення відрядження судді додаються документи, які його обґрунтовують.".
4. У розділі IV:
1) назву (v0054910-17) розділу після слів "про відрядження судді," доповнити словами "продовження строку відрядження, дострокове закінчення відрядження судді";
2) доповнити пунктом 1-1 такого змісту:
"1-1. Одночасно з повідомленням про продовження строку відрядження судді Державна судова адміністрація України надсилає до Вищої ради правосуддя подання про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.";
3) у пункті 2 абзац перший викласти у такій редакції:
"2. Попередній розгляд подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ, з метою його перевірки та встановлення:";
4) доповнити пунктами 2-1, 2-2 такого змісту:
"2-1. Попередній розгляд повідомлення Державної судової адміністрації України про продовження строку відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ, який перевіряє таке повідомлення з метою встановлення наявності визначених законом підстав для продовження строку відрядження судді.
Здійснюється також перевірка подання Державної судової адміністрації України про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.
Для розгляду питання про продовження строку відрядження суддя надає згоду на продовження такого строку згідно із встановленою формою (додаток 1-1), довідку (додаток 2), а також інші документи, перелік яких зазначається у згоді, що можуть бути враховані під час вирішення питання про продовження строку відрядження.
2-2. Попередній розгляд подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про дострокове закінчення відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ, який перевіряє таке подання з метою встановлення наявності визначених законом підстав для дострокового закінчення відрядження судді.
Здійснюється також перевірка подання Державної судової адміністрації України про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.";
5) у пункті 4:
абзац перший після слів "комісії суддів України" доповнити словами "або повідомлення Державної судової адміністрації України";
абзац другий після слів "Подання Комісії" доповнити словами "або повідомлення Державної судової адміністрації України";
цифри "30" замінити словом "тридцяти";
6) у пункті 5:
абзац перший після слів "роботи судді" доповнити словами "не пізніше ніж за десять днів до дня засідання Ради.";
абзац другий після слів "щодо відрядження," доповнтити словами "продовження строку відрядження або дострокового закінчення відрядження";
7) пункт 6 після слів "Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" доповнити словами "про відрядження судді";
8) доповнити пунктами 6-1, 6-2 такого змісту:
"6-1. За результатами розгляду повідомлення Державної судової адміністрації України про продовження строку відрядження судді Вища рада правосуддя ухвалює одне з таких рішень:
- про продовження строку відрядження судді;
- про відмову у продовженні строку відрядження судді;
- про залишення повідомлення без розгляду та повернення його до Державної судової адміністрації України.
6-2. За результатами розгляду подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про дострокове закінчення відрядження судді Вища рада правосуддя ухвалює одне з таких рішень:
- про дострокове закінчення відрядження судді;
- про відмову у достроковому закінченні відрядження судді;
- про залишення подання без розгляду та повернення його до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.";
9) доповнити пунктами 7-1, 7-2 такого змісту:
"7-1. Рішення Вищої ради правосуддя про продовження строку відрядження судді має містити:
- прізвище, ім'я, по батькові судді;
- найменування суду, до якого суддя відряджався;
- найменування суду, в якому суддя працював до відрядження;
- строк, на який продовжується відрядження судді;
- дату, з якої починається обчислення строку продовження відрядження судді, яка визначається з урахуванням Положення про автоматизовану систему документообігу суду в частині автоматизованого розподілу судових справ між суддями.
Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.
У разі відмови у продовженні строку відрядження судді Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.
7-2. Рішення Вищої ради правосуддя про дострокове закінчення відрядження судді має містити:
- прізвище, ім'я, по батькові судді;
- найменування суду, до якого суддя відряджався;
- найменування суду, в якому суддя працював до відрядження;
- дату, з якої починається обчислення строку повернення судді, яка визначається з урахуванням Положення про автоматизовану систему документообігу суду в частині автоматизованого розподілу судових справ між суддями;
- погодження перерозподілу бюджетних видатків між судами у визначеній сумі та доручення Державній судовій адміністрації України забезпечити фінансування видатків після закінчення відрядження судді.
Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.
У разі відмови у достроковому закінченні відрядження судді Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.".
5. Після розділу IV (v0054910-17) доповнити розділом IV-1 такого змісту:
"IV-1. Вирішення Вищою радою правосуддя питання про відрядження судді або дострокове закінчення відрядження судді у період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
1. Розгляд питання про відрядження судді здійснюється Вищою радою правосуддя протягом розумного строку із дня одержання повідомлення Державної судової адміністрації України.
Розгляд питання про дострокове закінчення відрядження судді здійснюється Вищою радою правосуддя протягом тридцяти днів із дня одержання повідомлення Державної судової адміністрації України.
2. Оголошення про початок процедури відрядження судді у зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження розміщується на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя протягом п'яти робочих днів із дня прийняття Радою відповідного рішення.
В оголошенні зазначаються:
- перелік судів, на відрядження до яких суддею може бути надано згоду;
- необхідна кількість суддів з урахуванням спеціалізації;
- строки та порядок надання згоди на відрядження судді;
- перелік документів, які додаються до згоди.
Строк надання суддею згоди на відрядження, вказаний в оголошенні, може бути продовжено у разі відсутності суддів, які виявили бажання бути відрядженими до іншого суду.
3. Оголошення про початок процедури відрядження судді через припинення роботи суду у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами розміщується на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя протягом п'яти робочих днів з дня прийняття Радою відповідного рішення.
4. В оголошенні зазначаються:
- перелік судів, на відрядження до яких суддею може бути надано згоду;
- строки та порядок надання згоди на відрядження;
- перелік документів, які додаються до згоди.
За потреби таке повідомлення розміщується на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя.
5. Не публікуються персональні дані, у тому числі прізвище, ім'я та по батькові, адреси суддів, які проживають (перебувають) у населених пунктах, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, у разі розгляду питань щодо внесення подання про відрядження судді через припинення роботи суду у зв'язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом.
6. Для розгляду Вищою радою правосуддя питання про відрядження суддя надає згоду на відрядження до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя (додаток 1), довідку (додаток 2), а також інші документи, перелік яких зазначається у згоді, що можуть бути враховані під час вирішення питання про відрядження судді.
У разі припинення роботи суду у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами та неможливості надання довідки головою суду інформація зазначається згідно з відомостями, наявними у відповідному територіальному управлінні Державної судової адміністрації України, та може бути підписана його керівником.
7. Вища рада правосуддя для вирішення питання про відрядження або дострокове закінчення відрядження судді має право витребовувати та одержувати необхідну інформацію від суддів, судів, Державної судової адміністрації України, органів суддівського самоврядування, інших органів та установ у системі правосуддя, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, об'єднань громадян і окремих фізичних осіб.
8. Інформація про суддів, які надали до Вищої ради правосуддя згоду на відрядження до суду, в якому виявлено надмірний рівень судового навантаження або встановлено неможливість здійснення правосуддя, надсилається до Державної судової адміністрації України не пізніше трьох робочих днів із дня отримання такої згоди.
9. У період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Державна судова адміністрація України одночасно з повідомленням про наявність обставин для дострокового закінчення відрядження судді надсилає до Вищої ради правосуддя подання про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.
10. Попередній розгляд матеріалів про відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ, який під час розгляду витребовує з Вищої кваліфікаційної комісії суддів України суддівське досьє, здійснює інші заходи з метою отримання необхідних документів та відомостей для з'ясування:
- наявності визначених законом підстав для відрядження судді;
- наявності згоди судді на відрядження до певного суду;
- обґрунтування наявності надмірного рівня судового навантаження у суді, до якого суддя відряджається;
- відсутності суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, з якого суддя відряджається.
Здійснюється також перевірка подання Державної судової адміністрації України про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.
11. Попередній розгляд матеріалів про дострокове закінчення відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ, який встановлює наявність визначених законом підстав для дострокового закінчення відрядження судді.
Здійснюється також перевірка подання Державної судової адміністрації України про необхідність перерозподілу видатків на утримання судів.
12. Питання щодо відрядження судді, дострокового закінчення відрядження судді включається до порядку денного засідання Вищої ради правосуддя, інформація про це розміщується на вебсайті Вищої ради правосуддя.
13. Запрошення судді на засідання Вищої ради правосуддя здійснюється шляхом публікації повідомлення на вебсайті Вищої ради правосуддя (з урахуванням обмежень, встановлених у пункті 4 розділу III цього Порядку), а також надсилання повідомлення поштою та/або іншими засобами на відомі адреси проживання та/або роботи судді не пізніше ніж за десять днів до дня засідання Ради.
Неявка судді на засідання Ради не перешкоджає розгляду питання за його відсутності.
У разі необхідності на засідання Ради можуть бути запрошені уповноважені представники Державної судової адміністрації України.
14. При розгляді питання щодо відрядження судді у зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою радою правосуддя враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду.
Радою можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.
15. За результатами розгляду питання про відрядження судді Вища рада правосуддя ухвалює одне з таких рішень:
- про відрядження судді;
- про відмову у відрядженні судді;
- про залишення без розгляду.
Під час розгляду Вищою радою правосуддя питання про відрядження судді може бути ухвалено рішення про відрядження його до суду іншого, ніж зазначено ним у поданій згоді. Таке рішення ухвалюється за умови надання суддею відповідної письмової згоди у разі, якщо Рада ухвалила рішення про відрядження до суду, зазначеного в раніше поданій згоді, іншого судді.
16. Рішення Вищої ради правосуддя про відрядження судді має містити:
- прізвище, ім'я, по батькові судді;
- найменування суду, в якому працює суддя;
- найменування суду, до якого суддя відряджається;
- обґрунтування встановлення надмірного навантаження у суді, до якого суддя відряджається;
- обґрунтування відсутності суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, з якого суддя відряджається;
- строк відрядження судді;
- дату, з якої починається обчислення строку відрядження судді, яка визначається з урахуванням Положення про автоматизовану систему документообігу суду в частині автоматизованого розподілу судових справ між суддями;
- погодження перерозподілу бюджетних видатків між судами у визначеній сумі та доручення Державній судовій адміністрації України забезпечити фінансування видатків на відрядження судді.
Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.
У разі відмови у відрядженні судді Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.
Суддя, щодо якого ухвалено рішення про відмову у відрядженні, не позбавляється права на повторне звернення для розгляду питання про його відрядження у спосіб, визначений цим Порядком.
У разі прийняття Вищою радою правосуддя рішення про залишення без розгляду повідомлення Державної судової адміністрації України у ньому викладаються відповідні мотиви та/чи пропозиції щодо вчинення певних дій.
17. Суддя може відкликати згоду на його відрядження до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя до моменту ухвалення Вищою радою правосуддя рішення, про що подає письмову заяву. У такому випадку Вища рада правосуддя ухвалює рішення про залишення матеріалу без розгляду.
18. У разі відсутності суддів, які виявили бажання бути відрядженими до іншого суду, повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді повертається до Державної судової адміністрації України.".
6. У розділі V:
1) назву (v0054910-17) розділу доповнити словами "Вищої ради правосуддя";
2) доповнити пунктами 2-1, 2-2 такого змісту:
"2-1. Копії рішення про продовження строку відрядження судді надсилаються до суду, до якого суддя відряджений, та до суду, в якому суддя обіймає штатну посаду, крім випадку припинення роботи суду у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами.
2-2. Копії рішення про дострокове закінчення відрядження судді надсилаються до суду, до якого суддя відряджався, та до суду, в якому суддя обіймав штатну посаду, крім випадку припинення роботи суду у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами.";
3) у пункті 3:
абзац перший:
після слів "до іншого суду," доповнити словами "продовження строку відрядження судді";
після слів "з відрядження" доповнити словами "у разі закінчення строку, на який його було відряджено, або у зв'язку із достроковим закінченням відрядження";
абзац другий після слів "строку його відрядження" доповнити словами "чи дострокового закінчення відрядження судді";
в абзаці третьому цифри "10" замінити словом "десяти";
4) пункти 4, 5 виключити.
7. У розділі VII:
1) в абзаці першому пункту 1 цифри "10" замінити словом "десять";
2) доповнити новими абзацами такого змісту:
"Відповідно до пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (679-20) Вища рада правосуддя у період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України ухвалює без рекомендації чи подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зокрема, рішення про:
- відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді;
- внесення змін до Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення).".
8. Доповнити додатком 1-1 такого змісту:
                                                      "Додаток 1-1
                                                      до Порядку відрядження судді
                                                      до іншого суду
                                                      того самого рівня і спеціалізації
                                                      (як тимчасового переведення)
ЗГОДА
( Див. текст (v2217910-20F222) )
".
9. У тексті слово "веб-сайт" у всіх відмінках замінити словом "вебсайт" у відповідних відмінках.
( Текст взято з сайту Вищої ради правосуддя http://hcj.gov.ua )