Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 червня 2009 р. справа № 2а-4/08/0409
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs21834949) )
Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого судді: Уханенка С.А.
суддів: Сафронової С.В. Поплавського В.Ю.
при секретарі судового засідання: Тюріній А.Ю.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу управління МВС України в Дніпропетровській області
на постанову Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 19 травня 2008 року по справі НОМЕР_1 за позовом ОСОБА_1 до управління УМВС України в Дніпропетровській області про визнання незаконним наказу про звільнення з органів внутрішніх справ, -
В С Т А Н О В И Л А:
Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом в якому просив визнати не чинним та скасувати наказ УМВС України в Дніпропетроській області № 131 о/с від 02.07.2005 року про звільнення його з органів внутрішніх справ за п. 65 "А" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ Української РСР, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів № 114 від 29.07.1991 (114-91-п) року.
Постановою Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 19 травня 2008 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Визнано не чинним та скасовано наказ УМВС України в Дніпропетроській області № 131 о/с від 02.07.2005 року про звільнення його з органів внутрішніх справ за п. 65 "А" .
Не погодившись з постановою суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати постанову, оскільки вона прийнята з порушенням норм матеріального права і прийняти нову, якою відмовити в задоволені позовних вимог.
Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суду скасуванню.
Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 з 14.11.1994 року по 01.07.2005 рік проходив службу в органах внутрішніх справ, та був звільнений на підставі на оскаржуваного наказу із зазначенням причини звільнення - у відставку за віком.
З позовної заяви вбачається, що позивач не погоджується з підставою свого звільнення, оскільки вважає, що він як відноситься до осіб середнього та старшого начальницького складу, які перебувають на службі в органах внутрішніх справ до 45 років.
Проте, п. 65 "А" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ Української РСР (114-91-п) передбачено, що особи рядового і начальницького складу звільняються зі службу у відставку за віком - при досягненні граничного віку, встановленого Законом СССР "Про загальну військову повинність" для перебування в запасі осіб, які мають відповідні військові звання.
В судовому засіданні встановлено, що позивач має військове звання рядового, що ним не оскаржувалося. Закон СССР "Про загальну військову повинність" дія до прийняття 25.03.1992 року Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" (2232-12) , ст. 28 якого встановлено, що граничний вік перебування у запасі військовозобов'язаних, яким присвоєно військове звання рядового, становить 40 років.
Таким чином, посилання позивача на те, що він знаходився у званні майора міліції колегія суддів не приймає, оскільки воно є спеціальним, а не військовим.
Враховуючи вищевикладене колегія суддів вважає помилковими висновки суду першої інстанції про незаконність наказу УМВС України в Дніпропетровській області № 131 о/с від 02.07.2005 року .
Крім того, колегія суддів зазначає, що в березні 2006 року звертався до керівництва УМВС в Дніпропетровській області з заявою про поновлення його на службі, але не з підстав неправомірності його звільнення і не зазначаючи в заяві про безпідставність свого звільнення.
За таких обставин колегія суддів вважає, що постанова суду підлягає скасуванню з ухваленням нової постанови про відмову в задоволенні позовних вимог.
Керуючись ст. ст. 198, 202, 205, 207 КАС України, колегія суддів -
П О С Т А Н О В И Л А :
Апеляційну скаргу управління МВС України в Дніпропетровській області - задовольнити.
Постанову Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 19 травня 2008 року -скасувати.
В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 - відмовити.
Постанова суду може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з часу виготовлення повного тексту постанови.
Повний текст постанови виготовлений 15.06.2009 року.
Головуючий:
Судді:
С.А.Уханенко
В.Ю. Поплавський
С.В.Сафронова