Головуючий у 1 інстанції - Писанець Н.В.
Суддя-доповідач - Ляшенко Д.В.
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 лютого 2012 року справа №2а-11085/11/0531
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24578671) )
приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду в складі: судді-доповідача Ляшенка Д.В., суддів Ястребової Л.В., Чумака С.Ю., при секретарі Копиці С.В., за участі представника позивача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Управління труда та соціального захисту населення Куйбишевської районної у м. Донецьку ради на постанову Куйбишевського районного суду м. Донецька від 16 листопада 2011 року у справі № 2а-11085/11/0535 за позовом ОСОБА_3 до Управління труда та соціального захисту населення Куйбишевської районної у м. Донецьку ради про визнання права на призначення та виплату одноразової допомоги при народженні дитини, визнання неправомірної бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії, -
ВСТАНОВИЛА:
Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління праці та соціального захисту населення Куйбишевської районної м. Донецьку ради про визнання права на призначення та виплату одноразової допомоги при народженні дитини, визнання неправомірною бездіяльність відповідача, щодо відмови у призначенні та виплаті допомоги, та зобов'язання відповідача призначити та сплатити одноразову допомогу при народженні дитини у розмірі 12240,00 грн., передбачену ст.12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми».
Постановою суду першої інстанції позов задоволено частково. Визнано за позивачем право на призначення та виплату одноразової допомоги при народженні дитини, та зобовязано Управління праці та соціального захисту населення Куйбишевської районної Ради м.Донецька призначити та виплатити ОСОБА_3 грошову державну одноразову допомогу при народженні дитини у розмірі, встановленому відповідно до вимог Закону України «Про державну допомогу сімям з дітьми» (2811-12) . В іншій частині позовних вимог відмовлено за необґрунтованістю.
Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить, скасувати постанову суду першої інстанції, та постановити нову, якою у задоволенні вимог позивача відмовити.
В судовому засіданні представник позивача проти задоволення скарги заперечував.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_3 є матірю дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та відповідно до ст.15 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» отримує державну допомогу у розмірі 130 грн.
Відповідно до ст.10 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини (опікуну). Допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини.
Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше двонадцяти місяців з дня народження дитини.
12 вересня 2011 року позивач звернулась до Управління з проханням поновити строк звернення для отримання одноразової допомоги при народженні дитини.
Відповіддю від 20 вересня 2011 року № 08/7281 відповідач відмовив ОСОБА_3 у виплаті одноразової допомоги при народженні дитини у розмірі 12240,00 грн., у звязку із пропуском встановленого 12 місячного, від дня народження дитини, строку звернення.
Відповідно до вимог ст.12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», допомога при народженні дитини нараховується виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на день народження дитини.
Допомога при народженні дитини надається у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, - на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, - на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, - на третю і кожну наступну дитину.
Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину - 48 місяців, на третю і кожну наступну
дитину - 72 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до ст. 11 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини.
Тобто позивач із заявою повинна була звернутися протягом 12 місяців з дня народження дитини, але ОСОБА_3 звернулась до Управління із заявою, лише 08 вересня 2011 року, тобто після спливу строку для звернення, поновити строк не є можливим. Спеціальним законом не передбачено можливості поновлення зазначеного строку, а тому на цей час позивач не набула права на отримання допомоги
Таким чином Управління труда та соціального захисту населення Куйбишевської районної у м. Донецьку ради діяло правомірно відповідно до норм діючого законодавства.
Враховуюче викладене суд апеляційної інстанції вважає помилковими висновки суду першої інстанції, про те що відмова відповідача у призначенні та виплаті допомоги при народженні дитини є неправомірною, а тому апеляційна скарга є обґрунтованою. постанова суду першої інстанції належить скасувати.
На підставі викладеного, керуючись статтями 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
ПОСТАНОВИЛА:
Апеляційну скаргу Управління труда та соціального захисту населення Куйбишевської районної у м. Донецьку ради на постанову Куйбишевського районного суду м. Донецька від 16 листопада 2011 року у справі № 2а-11085/11/0535 задовольнити.
Постанову Куйбишевського районного суду м. Донецька від 16 листопада 2011 року у справі № 2а-11085/11/0535 скасувати.
В задоволені позовних вимог ОСОБА_3 до Управління труда та соціального захисту населення Куйбишевської районної у м. Донецьку ради про визнання права на призначення та виплату одноразової допомоги при народженні дитини, визнання неправомірної бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.
постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня її складення в повному обсязі.