УХВАЛА
ТРЕТЬОЇ КОЛЕГІЇ СУДДІВ
ПЕРШОГО СЕНАТУ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

Про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Снєжка Юрія Васильовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини четвертої статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"

м. К и ї в
18 лютого 2019 року
№ 38-3(І)/2019
Справа № 3-19/2019(414/19)
Третя колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України у складі:
Литвинова Олександра Миколайовича - головуючого, доповідача,
Завгородньої Ірини Миколаївни,
Кривенка Віктора Васильовича,
розглянула на засіданні питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Снєжка Юрія Васильовича щодо відповідності Конституції України (254к/96-ВР) (конституційності) частини четвертої статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 29, ст. 399) зі змінами.
Заслухавши суддю-доповідача Литвинова О.М. та дослідивши матеріали справи, Третя колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України
установила:
1. Снєжко Ю.В. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням щодо перевірки на відповідність Конституції України (254к/96-ВР) частини четвертої статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ зі змінами (далі - Закон), згідно з якою усі призначені за Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом (2262-12) , на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України; у разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.
Автор клопотання вважає, що оспорювана норма Закону (2262-12) суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 22, 41, 46, 55, 92, 116 Конституції України, а внаслідок її застосування в остаточному судовому рішенні у його справі - постанові Харківського апеляційного адміністративного суду від 5 грудня 2018 року -порушено такі гарантовані Конституцією України (254к/96-ВР) права, як право на соціальний захист, "право на недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів" та право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.
2. Вирішуючи питання щодо відкриття конституційного провадження у справі, Третя колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України виходить з такого.
Згідно з пунктом 6 частини другої статті 55 Закону України "Про Конституційний Суд України" у конституційній скарзі має міститися обґрунтування тверджень щодо неконституційності закону України (його окремих положень) із зазначенням того, яке з гарантованих Конституцією України (254к/96-ВР) прав людини, на думку суб'єкта права на конституційну скаргу, зазнало порушення внаслідок застосування закону.
Відповідно до абзацу першого частини першої статті 77 Закону України "Про Конституційний Суд України" конституційна скарга вважається прийнятною, зокрема, за умов її відповідності вимогам, передбаченим статтею 55 цього закону.
З дослідження конституційної скарги вбачається, що Снєжко Ю.В. не обґрунтував тверджень щодо невідповідності частини четвертої статті 63 Закону статтям 1, 3, 6, 8, 22, 41, 46, 55, 92, 116 Конституції України.
Аргументація автора клопотання зводиться до висловлення незгоди із законодавчим регулюванням перерахунку пенсій, зокрема з віднесенням до повноважень Кабінету Міністрів України визначення умов, порядку та розмірів перерахунку пенсій, що не можна вважати належним обґрунтуванням тверджень щодо неконституційності оспорюваної норми Закону.
Отже, конституційна скарга не відповідає вимогам пункту 6 частини другої статті 55 Закону України "Про Конституційний Суд України", що є підставою для відмови у відкритті конституційного провадження у справі згідно з пунктом 4 статті 62 цього закону - неприйнятність конституційної скарги.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 147, 151-1, 153 Конституції України, на підставі статей 7, 32, 37, 55, 56, 61, 62, 77, 86 Закону України "Про Конституційний Суд України" Третя колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України
ухвалила:
1. Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Снєжка Юрія Васильовича щодо відповідності Конституції України (254к/96-ВР) (конституційності) частини четвертої статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ зі змінами на підставі пункту 4 статті 62 Закону України "Про Конституційний Суд України" -неприйнятність конституційної скарги.
2. Ухвала є остаточною.
                          ТРЕТЯ КОЛЕГІЯ
                          СУДДІВ ПЕРШОГО СЕНАТУ
                          КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ