ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
12.07.2018 N 3079/6/99-99-10-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула звернення підприємства на отримання індивідуальної податкової консультації з підстав нарахування та сплати пені за період з дати подачі позову до суду до дати фактичного проведення розрахунків той факт, що розрахунок нерезидентом був проведений в період судового розгляду (до прийняття рішення судом) та підстав для нарахування та сплати пені припинення (закриття) провадження у справі за заявою позивача про відмову від позовних вимог у зв'язку з виконанням відповідачем умов контракту.
Виходячи із поставлених питань та керуючись статтею 52 Податкового кодексу України Державна фіскальна служба України повідомляє.
Правові засади порядок та відповідальність за порушення здійснення розрахунків в іноземній валюті врегульовано Законом України (185/94-ВР) "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" від 23 вересня 1994 року N 185/94-ВР (далі - Закон N 185).
Відповідно до статті 1 Закону N 185, виручка резидентів у іноземній валюті від експорту продукції підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) такої продукції, що експортується, а в разі експорту робіт, транспортних послуг - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання транспортних послуг. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку.
Відповідно до статті 4 Закону N 185, порушення резидентами, крім суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, строків, передбачених статтями 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) або встановлених Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) , тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).
У разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово- промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені статтями 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) , зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.
У разі прийняття судом рішення про відмову в позові повністю або частково або припинення (закриття) провадження у справі чи залишення позову без розгляду строки, передбачені статтями 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) , поновлюються і пеня за їх порушення сплачується за кожний день прострочення, включаючи період, на який ці строки було зупинено.
Частиною 4 статті 4 Закону N 185, у разі прийняття судом рішення про відмову в позові повністю або частково або припинення (закриття) провадження у справі чи залишення позову без розгляду строки, передбачені статтями 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону (185/94-ВР) , поновлюються і пеня за їх порушення сплачується за кожний день прострочення, включаючи період, на який ці строки було зупинено.
Зі змісту запиту вбачається, що підставою для закриття провадження у справі в Арбітражному суді Московської області стало клопотання підприємства про відмову від позову у зв'язку із погашенням боржником всієї суми заборгованості та відсотків за договором про поставку вагонів.
Верховний Суд України, розглядаючи справу із аналогічних питань, у постанові від 27 лютого 2012 року по справі N 21-387а11 дійшов висновку, що підстава для нарахування пені за порушення термінів розрахунків має визначатися з урахуванням причин припинення провадження у справі. Зокрема, якщо провадження у справі припинено, за заявою позивача про відмову від позовних вимог, у зв'язку із виконанням відповідачем умов контракту, що свідчить про порушення відповідних строків нерезидентом, підстав для поновлення строків та нарахування резиденту пені немає.
Відповідно до частини 4 статті 13 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" від 07.07.2010 р. N 2453-VI, а також частини 5 статті 13 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 р. N 1402-VIII, висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.
Отже, враховуючи, що провадження у справі судом було припинено на підставі заяви позивача - резидента про відмову від позовних вимог у зв'язку із виконанням відповідачем - нерезидентом умов контракту (сплата всієї суми заборгованості та відсотків за договором) в ході судового розгляду, підстав для поновлення строків та нарахування резиденту пені не має.
Водночас повідомляємо, що згідно із пунктом 52.2 статті 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.