НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
19.04.2018 № 592

Про схвалення доопрацьованого проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо врегулювання діяльності фінансових установ"

Відповідно до пункту 13 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Схвалити доопрацьований проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) щодо врегулювання діяльності фінансових установ" (далі-проект Закону), що додається.
2. Управлінню забезпечення діяльності Голови та членів Комісії забезпечити оприлюднення цього розпорядження з метою отримання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань.
3. Департаменту державного регулювання та методології нагляду на ринках фінансових послуг подати проект Закону для погодження із заінтересованими органами.
3. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Залєтова О. М.
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення
Комісії
Протокол № 32 засідання
Комісії від 19.04.2018
СХВАЛЕНО
Розпорядження Національної комісії,
що здійснює державне регулювання
у сфері ринків фінансових послуг
від 19.04.2018 № 592
ПРОЕКТ
ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо врегулювання діяльності фінансових установ

Верховна Рада України постановляє:
I. Внести до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., № 1, ст. 1) такі зміни:
1) пункт 9 частини першої статті 4 викласти в наступній редакції:
"9) послуги у сфері страхування в частині проведення конкретних видів страхування, визначених законодавством;"
2) доповнити частину І статті 4 новим пунктом 9-1 наступного змісту:
"9-1) послуги в системі накопичувального пенсійного забезпечення в частині адміністрування недержавних пенсійних фондів;"
3) пункт 11-1 частини першої статті 4 виключити.
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 3 розділу І цього Закону, який набирає чинності з 1 січня 2026 року.
2. З дати набрання чинності цим Законом видача ліцензій на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах припиняється.
3. Фінансові установи, які на момент набрання чинності цим Законом мали право на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах:
не мають права створювати нові групи та/або залучати осіб до груп, які були створені на момент набрання чинності цим Законом;
з 1 січня 2025 року припинити видачу товару учасникам груп, кошти сплачені учасниками груп, відповідно до умов укладених договорів, повернути учаснику групи в повному обсязі не пізніше 1 березня 2025 року;
з 1 січня 2019 року забезпечити щомісячні відрахування коштів для забезпечення виплат учасникам груп, які не отримають товар до 1 січня 2025 року. Розмір таких відрахувань встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
4. З 1 січня 2026 року ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах вважаються недійсними.
5. Національній комісії, що здійснює держане регулювання у сфері ринків фінансових послуг розробити та затвердити норматив щомісячних відрахувань коштів для забезпечення виплат учасникам груп, які не отримають товар до 1 січня 2025 року.
5. Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом:
привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
Голова Верховної Ради України
Джерело інформаціі: http://nfp.gov.ua