НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 29.12.2017 р. N 42-0005/87480

Управління депозитарної діяльності Національного банку України

ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках"
Банкам України
Депозитарним установам - клієнтам депозитарію Національного банку України
Асоціації українських банків
Асоціації "Український кредитно-банківський союз"
Асоціації "Незалежна асоціація банків України"

Національний банк України 21 грудня 2017 року прийняв постанову Правління Національного банку України N 140, якою затверджено Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України (далі - Положення).

Новим Положенням передбачені оновлені підходи до здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами, стандартизація та розширення можливостей депозитарних установ та запровадження нових видів розрахунків за операціями з цінними паперами на позабіржовому ринку.

Крім того, Положення має логічну і зручну структуру, містить низку новацій, запроваджує додаткові заходи щодо забезпечення прав інвесторів та створює правове підґрунтя для входження міжнародного депозитарію на український фондовий ринок.

Положення набрало чинності з 22 грудня 2017 року окрім деяких норм, які набувають чинності з 02 квітня 2018 року, після впровадження оновленого програмного забезпечення депозитарію. Національний банк України буде додатково повідомляти учасників фондового ринку детальну інформацію щодо впровадження оновленого програмного забезпечення депозитарію.

Враховуючи вищезазначене, Національний банк України додатково до офіційного опублікування на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку тексту Положення, направляє для ознайомлення та використання в роботі постанову Правління Національного банку України від 21 грудня 2017 року N 140 "Про затвердження Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України" (див. окремо у базі).

Національний банк України, у разі необхідності, готовий надавати учасникам фондового ринку консультації та роз'яснення щодо застосування норм положення у будь-який зручний для них спосіб.

Додаток: постанова Правління Національного банку України від 21 грудня 2017 року N 140 "Про затвердження Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України" на 147 сторінках.

 

Начальник Управління депозитарної
діяльності Національного банку України

А. В. Супрун