УХВАЛА
ДРУГОЇ КОЛЕГІЇ СУДДІВ
ДРУГОГО СЕНАТУ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

Про відмову у відкритті конституціиного провадження у справі за конституційною скаргою Остроущенко Алли Григорівни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини четвертої статті 424 Кримінального процесуального кодексу України

м. Ки ї в
25 лютого 2021 року
№ 33-2(ІІ)/2021
Справа № 3-15/2021(26/21)
Друга колегія суддів Другого сенату Конституційного Суду України у складі:
Сліденка Ігоря Дмитровича - головуючого, доповідача,
Головатого Сергія Петровича,
Лемака Василя Васильовича,
розглянула на засіданні питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Остроущенко Алли Григорівни щодо відповідності Конституції України (254к/96-ВР) (конституційності) положень частини четвертої статті 424 Кримінального процесуального кодексу України.
Заслухавши суддю-доповщача Сліденка І.Д. та дослідивши матеріали справи, Друга колегія суддів Другого сенату Конституційного Суду України
у с т а н о в и л а:
1. До Конституційного Суду України звернулася Остроущенко Алла Григорівна з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України (254к/96-ВР) (є неконституційними), положення частини четвертої статті 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - Кодекс).
Відповідно до положень частини четвертої статті 424 Кодексу ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.
Остроущенко А.Г. стверджує, що положення частини четвертої статті 424 Кодексу суперечать положенням частин першої, другої статті 55, пункту 8 частини другої статті 129 Конституції України, а застосування Верховним Судом оспорюваних положень Кодексу (4651-17) у її справі призвело до порушення її конституційного права на судовий захист та створило перепони для оскарження в суді рішення органу досудового розслідування.
Автор клопотання вважає, що неможливість оскарження у касаційному порядку та скасування незаконних судових рішень слідчого судді та колегії суддів апеляційної інстанції, порушує конституційні права, закріплені частинами першою, другою статті 55 Конституції України.
2. Вирішуючи питання про відкриття конституційного провадження у справі, Друга колегія суддів Другого сенату Конституційного Суду України виходить із такого.
Згідно із Законом України "Про Конституційний Суд України" (2136-19) конституційною скаргою є подане до Конституційного Суду України письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (254к/96-ВР) (конституційність) закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб'єкта права на конституційну скаргу (частина перша статті 55); у конституційній скарзі має міститись обґрунтування тверджень щодо неконституційності закону України (його окремих положень) із зазначенням того, яке з гарантованих Конституцією України (254к/96-ВР) прав людини, на думку суб'єкта права на конституційну скаргу, зазнало порушення внаслідок застосування закону (пункт 6 частини другої статті 55); конституційна скарга вважається прийнятною за умов її відповідності вимогам, передбаченим, зокрема, статтею 55 цього закону (абзац перший частини першої статті 77).
Із аналізу конституційної скарги та долучених до неї матеріалів вбачається, що автор клопотання, цитуючи окремі норми Конституції України (254к/96-ВР) , Кодексу (4651-17) , законів України, посилаючись на Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року № 3-рп/2003, не навів аргументів щодо неконституційності положень частини четвертої статті 424 Кодексу, а фактично висловив незгоду із судовими рішеннями у його справі, що не є порушенням гарантованого статтею 55 Конституції України права на судовий захист, складовою якого є право на апеляційний перегляд справи. Крім того, Остроущенко А.Г., по суті, не погоджується із законодавчим регулюванням права на касаційне оскарження судових рішень, що не може вважатися належним обґрунтуванням тверджень щодо невідповідності Конституції України (254к/96-ВР) оспорюваних положень Кодексу в розумінні пункту 6 частини другої статті 55 Закону України "Про Конституційний Суд України".
Отже, наведене є підставою для відмови у відкритті конституційного провадження у справі згідно з пунктом 4 статті 62 Закону України "Про Конституційний Суд України" - неприйнятність конституційної скарги.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 147, 151, 153 Конституції України, на підставі статей 7, 32, 37, 55, 56, 62, 77, 86 Закону України "Про Конституційний Суд України", відповідно до § 45, § 56 Регламенту Конституційного Суду України (v001z710-97) Друга колегія суддів Другого сенату Конституційного Суду України
ухвалила:
1. Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Остроущенко Алли Григорівни щодо відповідності Конституції України (254к/96-ВР) (конституційності) положень частини четвертої статті 424 Кримінального процесуального кодексу України на підставі пункту 4 статті 62 Закону України "Про Конституційний Суд України" - неприйнятність конституційної скарги.
2. Ухвала є остаточною.
ДРУГА КОЛЕГІЯ СУДДІВ
ДРУГОГО СЕНАТУ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ