ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
21.06.2019 N 2858/6/99-99-14-05-01-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула запит Підприємства щодо надання податкової консультації з питань друкування декількох фіскальних звітних чеків за зміну та в порядку статті 52 Податкового кодексуУкраїни (далі - Кодекс) повідомляє.
Відповідно до звернення Підприємство здійснює роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.
Чи може наше підприємство друкувати декілька Z-звітів за зміну (один о 14-00 робочої зміни, інший наприкінці робочої зміни - до 24-00)?
Яка відповідальність передбачена законодавством за друкування декількох Z-звітів в зміну при тому, що всі процедурні моменти будуть додержані (подальше вклеювання таких звітів в Книгу обліку розрахункових операцій і т.д.)?
Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) (далі - Закон N 265), який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України (2755-17) (далі - Кодекс), заборонено.
Пунктом 9 статті 3 Закону N 265 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.
При цьому, максимальна кількість таких фіскальних звітних чеків чинним законодавством не встановлена.
Отже, у разі здійснення розрахункових операцій суб'єкт господарювання зобов'язаний роздрукувати на реєстраторі розрахункових операцій не менше одного фіскального чеку.
Також повідомляємо, що відповідальність за друкування декількох Z-звітів за зміну при додержанні всіх процедурних моментів чинним законодавством не встановлена.
Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.